Yellowface: satirische thrillerroman over schrijverschap, culturele toe-eigening en de invloed van social media

Titel: Yellowface Originele titel: Yellowface Auteur: Rebecca F. Kuang Uitgeverij: The House of Books Vertaling: Hi-en Montijn Genre: Roman Bladzijdes: 320 Uitvoering: Paperback ISBN: 978-90-443-6790-4 Wanneer June Haywards oud-studiegenoot Athena Liu na een turbulente studietijd op Yale doorbreekt als bestsellerauteur, ziet June haar succes met lede ogen aan. Alles wat de Chinees-Amerikaanse Athena op dit moment toekomt en meemaakt, is ook háár droom. Een droom die ver weg lijkt, want sinds Junes debuut is uitgegeven bij een kleine, obscure uitgeverij incasseert ze voornamelijk tegenslagen. Met haar uitgever gaat het financieel niet goed, haar debuut verkoopt slecht en na de overdracht wordt nog eens flink bezuinigd op de marketing. Wanneer Athena voor de ogen van June komt te overlijden, krijgt ze haar voltooide manuscript in handen. June ruikt de kans om van Athena’s succes te proeven en besluit het als eigen werk te publiceren onder het pseudoniem Juniper Song. Het boek wordt een doorslaande hit, maar Yellowface van Rebecca F. Kuang neemt een grimmige wending als verschillende bronnen op social media vermoeden dat de daadwerkelijke schrijver niet Song, maar de overleden Athena Liu is.

Schoon: onberispelijke roman zoekt naar zingeving in een betekenisloos bestaan

Titel: Schoon Originele titel: Limpia Auteur: Alia Trabucco Zerán Uitgeverij: Meulenhoff Vertaling: Mariolein Sabarte Belacortu Genre: Literatuur Bladzijdes: 240 Uitvoering: e-book ISBN: 978-94-023-1989-7 *In ruil voor een eerlijke recensie heb ik via Hebban een recensie-exemplaar ontvangen van de uitgeverij Deze recensie verscheen eerder op Hebban Estela verruilt als dertiger haar armoedige onderkomen in Ancud voor een statig huis in de Chileense hoofdstad Santiago. Bij een jong echtpaar – ‘meneer’ werkt als arts, ‘mevrouw’ is hoogzwanger – gaat ze aan de slag als dienstmeid. Estela’s moeder kan de koppige carrièreswitch van haar dochter niet waarderen – ‘Het is werk dat niet gezien wordt’ – waarna ze allerhande vooroordelen opsomt die aan het beroep kleven. Door middel van flashbacks van de inmiddels veertigjarige Estela vertelt én bevraagt Schoon van de Chileense auteur Alia Trabucco Zerán de zeven jaren die de dienstmeid voor het gezin in Santiago heeft gewerkt. Een roerige periode die desondanks wordt overheerst door een ogenschijnlijke zorgeloosheid: er worden dure feesten gegeven, in de tuin prijkt een zwembad en de ruzies van het echtpaar zijn incidenteel en beheerst. Toch is vanaf de eerste bladzijde duidelijk dat er iets gruwelijks is gebeurd. Zo gruwelijk dat Estela niet alleen de lezer, maar…

Ganbatte: zelfhulpbundel biedt wijsheden om je best te doen en niet op te geven

Titel: Ganbatte. De Japanse kunst van de wilskracht Originele titel: Ganbatte. El arte japonés de vencer las dificultades Auteur: Francesc Miralles, Héctor García Uitgeverij: Boekerij Vertaling: Carla Zijlemaker Genre: Non-fictie, zelfhulp Bladzijdes: 192 Uitvoering: Hardcover ISBN: 978-90-225-9177-2 Lastige taken volbrengen, je hart volgen en misschien wel succesvol worden in wat je doet. Doorzettingsvermogen en discipline zijn hierbij onmisbaar. Om tegenslagen het hoofd te bieden en je doelen te bereiken, is echter nog een kwaliteit nodig: wilskracht. In de westerse maatschappij domineren haast, prestaties en korte termijn focus waardoor al je energie stoppen in iets wat je graag wilt realiseren al snel gekoppeld wordt aan burn-out en stress. Ganbatte van Ikigai-auteurs Francesc Miralles en Héctor García herdefinieert wilskracht tot een nuttige kernkwaliteit die je aan de hand van Japanse en andere oosterse filosofieën op een gezonde manier in je leven kunt implementeren. Het geheim van de Japanners ligt volgens hen in het feit dat het volk ‘steeds weer als een feniks uit zijn as herrijst’. Ze stellen dat de Ganbatte-filosofie hier ontegenzeglijk aan ten grondslag ligt: een levenswijze die volharding en veerkracht bewerkstelligt bij iedereen die het aanwendt.

Na de aardbeving: verhalenbundel vol magisch realistische naschokken

Titel: Na de aardbeving Originele titel: Kami no kodomotachi wa mina odoru (神の子どもたちはみな踊る) Auteur: Haruki Murakami Uitgeverij: Atlas Contact Vertaling: Jacques Westerhoven Genre: Korte verhalen, Magisch realisme Bladzijdes: 192 Uitvoering: Paperback ISBN: 978-90-254-4374-0 De onzichtbare kracht die een aardbeving teweegbrengt, kan aan de oppervlakte een grote ravage aanrichten. In Haruki Murakami’s verhalenbundel Na de aardbeving vinden na de verwoestende aardbeving van Kobe in 1995, en verspreid over zes verhalen, verschillende naschokken plaats. Magisch realistische naschokken welteverstaan, die zich onder meer openbaren in de vorm van een plotselinge scheiding (Een ufo in Kushiro), een levensgrote kikker met een heroïsche missie (Kikker redt Tokyo) en een geheimzinnige droomvoorspelling in Bangkok (Thailand). De getroffenen van deze subtiele, maar verraderlijke naschokken zijn willekeurige mensen die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben: een studente, een arts, een schrijver. Gaandeweg de bundel wordt duidelijk dat niet alleen de gebeurtenis van de aardbeving – die vaak kilometers verderop plaatsvindt – als een rode draad door de verhalen heen loopt, maar ook het ingrijpende en onomkeerbare effect van de daaruit voortvloeiende naschokken die de levens van ieder personage genadeloos opschudt.

Leer me alles wat je weet: liefdesepos pleit voor adequate medische zorg voor iedereen

Titel: Leer me alles wat je weet Auteur: Hanna Bervoets Uitgeverij: Uitgeverij Pluim Genre: Literatuur Bladzijdes: 584 Uitvoering: Paperback ISBN: 978-94-933-0497-0 De medische (onderzoeks)wereld en zijn grillige ethische vraagstukken spelen in veel werken van Hanna Bervoets een rol. Zo stond het creëren van een hybride centraal in Ivanov en richtte Welkom in het rijk der zieken zich op chronische pijn. Tegen de achtergrond van een gecompliceerde liefdesgeschiedenis ontvouwt zich in Bervoets’ nieuwe, vuistdikke roman Leer me alles wat je weet een verhaal waarin verschillende actuele medisch-ethische kwesties worden aangestipt. Jodie Barda’s veertien jaar oudere geliefde, Daniel de Koster, zet zich sinds haar ingrijpende ongeluk met hart en ziel in voor mensen met uiteenlopende pijn- en gezondheidsklachten die door (huis)artsen niet serieus worden genomen. Vooral vrouwen weten hun gezamenlijk opgerichte stichting Lucille via online fora – die rond het millennium welig tierden – te vinden. Maar wanneer Daniel plotseling komt te overlijden, beseft Jodie dat ze nauwelijks iets over Daniel weet. Wie was zij als ze geen mensen ondersteunde? Wat was haar verleden? En belangrijker nog: wát waren precies haar drijfveren om anderen te helpen?

5x Voorjaar 2024

Wat lees en kijk jij nu de dagen langer en lichter worden? Voor wie het lange paasweekend af wil sluiten met een goed boek, leuke serie of vermakelijke film heb ik in deze post vijf ideeën op een rijtje gezet om in voorjaar 2024 te lezen en te kijken. Van een knalgele TikTok-hit, een Ierse feelgoodfilm tot de Netflix bewerking van een van de bekenste verhalen van Astrid Lindgren. Lees je mee met mijn 5x voorjaar 2024? 🌸

Hij komt terug: de noodlottige misrekening van het wegcijferen van rouwgevoelens

Titel: Hij komt terug Auteur: Frederik Hautain Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag Genre: Roman Bladzijdes: 350 Uitvoering: Paperback ISBN: 978-94-643-4231-4 *In ruil voor een eerlijke recensie heb ik via New Book Collective een recensie-exemplaar ontvangen van de uitgeverij Lees mijn recensie op Hebban Oskar Metsiers is een negenentwintigjarige statisticus die er een persoonlijk streven van heeft gemaakt om te jagen op ‘ronde’ getallen. Via zijn werk bij Statbel in Brussel – voorheen het Nationaal Instituut voor de Statistiek – vindt hij een bondgenoot in zijn collega Nico. Desondanks weten de borrels na werktijd, het gezamenlijk invullen van ‘De Grote Afrondingstabel’ en het uitwisselen van dassen met Tom & Jerry prints niet te voorkomen dat een groot verlies uit het verleden aan hem begint te knagen. Om redenen die zich steeds duidelijker aftekenen, laat Oskar in Hij komt terug van Frederik Hautain zijn oude leven plots achter. Hij vertrekt in allerijl naar Vlieland waar hij een nieuw bestaan opbouwt. Tien jaar lang vindt hij onderdak bij Iwan, een taxidermist die zeemeeuwen opzet. Oskar leert het vak, ontdekt het verdriet dat in Iwan schuilt en wordt op een dag gebeld door het thuisfront met het verzoek of hij zo snel mogelijk terugkomt.

Gezinsverpakking (Boekenweekgeschenk 2024): zware thema’s tegen het decor van een zorgeloze jeugd

Titel: Gezinsverpakking Auteur: De Chabotten Uitgeverij: Stichting CPNB Genre: Kort verhaal Bladzijdes: 96 Uitvoering: Hardcover ISBN: 978-90-596-5600-0 Familie staat voor de één gelijk aan warmte, de ander associeert het begrip met complexiteit die niet zelden afkoerst op diepgewortelde trauma’s. In Gezinsverpakking is van het laatste geen sprake. De familie Chabot kan lezen en schrijven met elkaar. Letterlijk, want het Boekenweekgeschenk van 2024 bevat verhalen van alle zes de gezinsleden. Bart Chabot blikt in zijn verhaal ‘Ga nooit met ons op vakantie’ terug op een onheilspellende vakantieherinnering. Sebastiaan beschrijft in ‘Hier, ergens’ met tederheid hoe vader zijn zoons het kijken bijbracht. Maurits gaat in ‘Lieve chaos’ terug naar het ouderlijk huis waar hij liefdevol stelt: ‘Mijn familie is op haar mooist als er niemand kijkt.’ Storm herdenkt in ‘Handvast’ zijn overleden opa en Splinter schrijft in ‘Estafette’ over de diepe liefde die de familie voelt voor hond Bril. De verhalen van de gezinsleden worden bijeengehouden door ‘Mamastippen’, geschreven door moeder Yolanda.

Derde ogentroost: dichtbundel put met vrije associaties troost uit hoop en escapisme

Titel: Derde ogentroost Auteur: Elle Werners Uitgeverij: Mijnbestseller Genre: Poëzie Bladzijdes: 71 Uitvoering: Paperback ISBN: 978-94-037-3712-6 *In ruil voor een eerlijke recensie heb ik een recensie-exemplaar ontvangen van de auteur Lees mijn recensie op Hebban In dichtbundel Derde ogentroost neemt Elle Werners de lezer mee in haar kijk op verschillende internationale gebeurtenissen die plaatsvinden. Net als in Thuis & niet pluis is de dichtbundel in verschillende versies verschenen. Ondanks de persoonlijke toon die Werners hanteert, zijn de boodschappen bestemd voor een breed lezerspubliek. In Hoe donker het was en hoe muf is het lyrisch ik ‘op zoek naar metaforen’. De wereld kan een hachelijke plek zijn. Het gedicht gaat verder met: ‘zoiets als een bloedbad op een plein / maar veel en veel heftiger nog’, om af te sluiten met het escapistische besluit: ‘ooit stap ik in een ruimteschip’. De haiku-achtige gedichten bieden een overwegend zalvend karakter. De wereld is niet altijd een fijne plek, maar in het vrij associëren ligt een kracht verscholen om de realiteit behapbaar en wellicht zelfs dragelijk te maken. Ook als dit maar voor even is: ‘In een zondvloed van letters greep ik mijn troost’.

Op afstand verbonden: actueel en memorabel kort verhaal over familie, ziekte, verbinden en herinneren

Titel: Op afstand verbonden. Een kort verhaal Auteur: Patricia Bouwhuis-Ooyevaar Uitgeverij: Stork House Genre: Kort verhaal Bladzijdes: 48 Uitvoering: e-book ISBN: 978-90-8313-743-6 *In ruil voor een eerlijke recensie heb ik een recensie-exemplaar ontvangen van de auteur Lees mijn recensie op Hebban Sinds mevrouw De Raad in een verzorgingstehuis woont, maakt ze iedere dag een wandeling door het dichtstbijzijnde park. Het zorgpersoneel keurt haar zelfstandige expedities af. Zeker nadat de bejaarde vrouw (‘niet dat ze oud was, overigens’!) ongelukkig ten val is gekomen. Mevrouw De Raad trekt zich er niets van aan. Ze vindt dat de ‘onmisbare meisjes in hun lichtblauwe uniformen’ haar recht op autonomie ontnemen door haar altijd maar binnen te willen houden. Mevrouw De Raad spreekt met zichzelf af dat ze voortaan voorzichtig zal doen en niet meer zal vallen. Ze wil niet ‘terug naar de vier muren met het lelijke, kleurloze behang en het metalen bed dat niet van haar was’. Kort verhaal Op afstand verbonden van Patricia Bouwhuis-Ooyevaar volgt mevrouw De Raad tijdens haar weerspannige wandelingen door het park waarbij de gedachten en gevoelens van de oude vrouw zich gestaag aan de lezer ontvouwen.

5x Internationale Vrouwendag 2024

Op 8 maart wordt wereldwijd Internationale Vrouwendag gevierd. Een dag die in het teken staat van thema’s die voor vrouwen over de hele wereld belangrijk zijn. Van successen tot zwaardere onderwerpen als geweld, vrijheid en gelijke kansen. Dit jaar is het thema ‘Eén wereld, duizend vrouwen’. Hieronder heb ik vijf lees- en kijktips met sterke vrouwelijke personages verzameld waarmee Internationale Vrouwendag 2024 gevierd kan worden.

Poor Things: hallucinerende kijkervaring verbindt Frankenstein met feminisme

Naïviteit wordt een kracht in Poor Things. Wanneer een jonge vrouw zelfmoord pleegt, wordt haar lichaam gevonden door de excentrieke wetenschapper Godwin Baxter. Op Frankenstein-achtige wijze wekt hij haar met een hoop elektrisch geknetter én door het brein van haar ongeboren kindje te implanteren, weer tot leven. Bella Baxter is geboren: uiterlijk een volwassen vrouw, maar mentaal nog maar een baby. Klinkt dit je al als bizar in de oren, zet je dan schrap, want hier is de experimentele plot van regisseur Yorgos Lanthimos naar het gelijknamige boek van Alasdair Gray pas tot bezieling gekomen. In alle opzichten is Poor Things een ongewone kijkervaring – een hallucinerende bijna, een ongemakkelijke zeker. Bella groeit op in de riante villa van Godwin – ook wel God genoemd. Hier wordt haar ontwikkeling grondig gemonitord; eerst met behulp van een dienstmeid, later voegt jonge wetenschapper Max zich bij Godwins schimmige experiment. Bella’s groeiproces gaat snel en wanneer de peuterpuberteit zich aandient, speelt de welbespraakte advocaat Duncan Wedderburn handig in op haar driftbuien door haar te verleiden om met hem mee te gaan op een trippende stedenreis per cruise.