8 Rue de l’Humanité: filmhuisfilm levert excentrieke combinatie van corona en comedy

11 november 2021
Leestijd: 3 min.
Grappig of ongepast?
, ,
8-rue-de-l-humanite-netflix_header

De coronacrisis heeft wereldwijd een diepe impact gemaakt op ons dagelijks leven. Lockdowns, avondklokken, mondkapjes, afstand houden en testen. Het zijn termen die we eigenlijk niet langer meer willen horen. De Franse comedyfilm 8 Rue de l’Humanité (Engelse titel: Stuck Together) volgt zeven huishoudens binnen een appartementencomplex. Het verwerkt op humoristische wijze hoe zij omgaan met de lockdownmaatregelen in hartje Parijs. Nu de coronacijfers weer flink oplopen, lijkt deze film wellicht wat ongepast. Gelukkig schuilt er uiteindelijk ook een mooie boodschap in deze excentrieke Netflix film.

Het wel en wee van huurders

In 8 Rue de l’Humanité leert de kijker enkele bijzondere bewoners van een flatgebouw kennen. Zo maken we kennis met de hypochondrische medisch illustrator Martin, zijn vrouw Claire die strafrechtadvocaat is en hun dochter Louna. Aanstaande ouders Agathe en Samuel proberen op enkele vierkante meters hun draai te vinden als online fitnessinstructeur en beginnend zangeres. Conciërge Diego kan tijdens de lockdown nog maar kleine klusjes doen terwijl hij wacht op positief nieuws over zijn vrouw Paola die met COVID-19 in het ziekenhuis ligt. Op de begane grond verveelt bejaarde barvrouw Louise zich nu haar café dicht is. Gabriel zoekt in zijn obscure laboratorium naar een vaccin tegen het coronavirus. Leïla wakkert geruchten aan als blijkt dat ze nooit thuis is. En huisbaas Tony heeft het druk met het redden van zijn huwelijk, de opvoeding van zijn kinderen Basile en Victoire.  Oh ja, én met het wel een wee van zijn huurders.

8 Rue de l’Humanité toont facetten uit het leven in lockdowntijd

Genoeg stof dus voor een comedyfilm van ruim twee uur. 8 Rue de l’Humanité behandelt de meeste facetten uit het leven in lockdowntijd. De bewoners mogen enkel met een bewijs de straat op en zijn dus het merendeel van de tijd op elkaar aangewezen. De kijker krijgt dan ook herkenbare taferelen voorgeschoteld. Irritaties in het trappenhuis, thuis sporten, thuiswerken, de kinderen helpen met hun huiswerk, vergaderen via Zoom, klappen voor de zorg en het verlangen naar een gezellige buurtbarbecue passeren de revue. Shots van uitgestorven straten van Parijs en de panorama’s van lege pleinen rondom de bekendste bezienswaardigheden van de Franse hoofdstad, doen daarentegen ook nu nog unheimisch aan.

Vermakelijk, maar te vroeg

De film kiest ervoor om de personages tot karikaturale proporties op te blazen. Martin gaat met een snorkel op naar de supermarkt, Tony lapt de coronamaatregelen aan zijn patserbak en Gabriel verandert gaandeweg in een soort mad scientist. Dit laatste helaas ten koste van het dierenwelzijn. De oplettende kijker merkt hilarische details op. Waaronder een hond met sokjes, Samuel die een zoetekauw wordt en Claire en Louna die samen de tafels rappen. 8 Rue de l’Humanité weet geregeld een lach op je gezicht te toveren, al is dit ook omdat het acteerwerk en de flauwe grappen het erom doen. De film heeft een onmiskenbaar arthouse tintje waarin de boodschap verscholen ligt dat een pandemie kan zorgen voor aandacht voor elkaar, meer empathie en zelfs een opbloeiende kalverliefde die aandoenlijke scènes oplevert. 8 Rue de l’Humanité verrast niet, maar kijkt heerlijk weg. Pas als de film aan het eind opgedragen wordt aan de slachtoffers van het virus, komt de realiteit pas echt binnen en is deze film – hoe vermakelijk dan ook – misschien toch iets te vroeg gereleased.


8 Rue de l’Humanité is te zien op Netflix. Lees ook mijn recensie van Ma Vie de Courgette.

Eindoordeel: 8 Rue de l'Humanité
3

Samenvatting

8 Rue de l’Humanité volgt het wel en wee van zeven huishoudens tijdens de lockdown in coronatijd in hartje Parijs. Van een hypochonder, tot twee influencers en een gekke laborant die op zoek gaat naar een vaccin. 8 Rue de l’Humanité gaat op zoek naar de verbinding tussen mensen en laat zien hoe misleidend vooroordelen zijn. De film schotelt de kijker daarnaast herkenbare taferelen voor die een lach op je gezicht toveren. Hoe vermakelijk deze filmhuisfilm ook is, uiteindelijk blijkt het toch iets te vroeg te zijn voor een combinatie van corona en comedy.

Productie: Dany Boon | Cast: Dany Boon, Laurence Arné, François Damiens, e.a. | Scenario: Laurence Arné, Dany Boon | Duur: 126 min. | Genre: Comedy | Jaar: 2021

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.