De kleine theewinkel in Tokio: snapshot-liefde met gouden breuklijnen

Leestijd: 3 min.
Boeken, Feelgood, Reizen

Titel: De kleine theewinkel in Tokio
Originele titel: The Little Teashop in Tokyo
Auteur:
Julie Caplin
Uitgeverij:
HarperCollins
Vertaling: Jolanda te Lindert
Genre: Feelgood
Bladzijdes:
350
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-39-869-8016-0

Tot haar grote verrassing is fotograaf en reisblogger Fiona in De kleine theewinkel in Tokio van Julie Caplin de winnaar van een fotowedstrijd. Als prijs wint ze een reis naar Japan. Hier zal de wereldberoemde Japanse fotograaf Yutaki Araki haar rondleiden en insidertips geven over zijn werkwijze. Maar wanneer Fiona op Tokyo Haneda Airport aankomt, is Araki er niet. In plaats daarvan wordt ze opgewacht door Gabe Burnett. De succesvolle Britse fotograaf doet haar direct terugdenken aan de masterclass die ze ooit bij hem volgde. Net als de meeste andere studenten droomde Fiona weg bij zijn knappe verschijning. Met als uitzondering dat háár contact met hem een behoorlijke awkward wending kreeg. Desondanks lijkt Gabe zich haar helemaal niet meer te herinneren. Hij is nors en zit met zijn gedachten ergens anders. Gelukkig kan Fiona het goed vinden met gastvrouw Haruka en haar gezin die boven een traditionele theewinkel wonen en haar wegwijs maken in het ondoorgrondelijke leven in de Japanse hoofdstad.

Een oase van rust

Ondanks Gabes afstandelijke houding, leert Fiona via het gastgezin veel over Japan en de manier waarop de mensen in dit bijzondere land leven. De theewinkel is een oase van rust; ze wordt helemaal zen in Haruka’s prachtige tuin. Ook Haruka’s dochter en kleindochter weten Fiona te vermaken na de teleurstelling dat Araki haar niet zal rondleiden en Gabe iets beters te doen lijkt te hebben. Caplin weet de Japanse metropool goed tot leven te laten komen met haar beschrijvingen. Voordat ze fulltime ging schrijven, werkte ze in de pr waar ze persreizen organiseerde. Ze schreef verschillende feelgoodromans die zich over de hele wereld afspelen. Het is duidelijk dat Caplin veel over Japan weet. Als lezer waan je je op de gezellige Hanami picknick om de komst van de kersenbloesem te vieren. Je staat bij de altijd drukke Shibuya Crossing, bovenop de huiveringwekkend hoge Tokyo Skytree en zelfs nabij de ruige natuur van de iconische Mount Fuji. Daarnaast neemt Caplin je mee in de meest moderne musea van de stad waar hoogstaande technologie gecombineerd wordt met (foto)kunst.

De kleine theewinkel in Tokio dompelt je onder in de Japanse cultuur

Hoewel Japan en de kunst van en de passie voor het fotograferen meeslepend en gedetailleerd worden beschreven, missen de personages in De kleine theewinkel in Tokio diepgang. Fiona en Gabe hebben een complex verleden dat niet overtuigend wordt uitgewerkt. Meermaals raken de beschrijvingen verzand in clichématige dialogen en gedragingen. Daarnaast heeft Fiona een lastige band met haar moeder die meer als decor dient en bij wie de obstakels uiteindelijk als sneeuw voor de zon verdwijnen. In een feelgoodroman als deze is het onvermijdelijk dat Fiona en Gabe uiteindelijk naar elkaar toe groeien. Op het moment dat dit (in een verwarrend tempo) gebeurt, is de chemie tussen de twee ver te zoeken. Ook hun gezamenlijke passie voor fotografie voelt gekunsteld, of beter nog: geposeerd. Als lezer krijg je het gevoel dat het weglaten van Araki een misstap is. De plot had zoveel interessanter (en meer divers!) kunnen zijn als Fiona op pad was gegaan met een local. Het uitwerken van Japanse (filosofische) concepten als ‘shinrin-yoku’ en ‘kintsugi’ voegt daarentegen wel meer diepgang toe. Hetzelfde geldt voor Gabes turbulente verleden met Yumi – al blijft hij even onsympathiek. De kleine theewinkel in Tokio is een goede keus als je je wilt onderdompelen in de Japanse cultuur waarbij je een snapshot-liefde met (gouden) breuklijnen op de koop toe neemt.


📖 Ook lezen? Koop hier De kleine theewinkel in Tokio of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: De kleine theewinkel in Tokio
2.5
de kleine theewinkel in tokioengelse literatuurfeelgoodharpercollinsjulie caplinrecensiereizen