Doodsklap: gruwelijke moordzaak treft doel op Texel

8 juli 2024
Leestijd: 3 min.
,

Nadat in Liefs uit Moskou en Furie enkele moordzaken in de relationele sfeer werden opgelost, dient zich op Texel een nieuwe, mysterieuze zaak aan. In Doodsklap wordt op de doellijn van voetbalvereniging SV De Koog een hoofd gevonden. Rechercheur Lone Telander start een grootschalig onderzoek. Ze krijgt daarbij – tegen haar zin in – hulp van een talentvolle stagiaire van de rechercheopleiding, Maria Hoefstra. Al snel vernemen Telander en Hoefstra uit vertrouwelijke bronnen dat twee spelers verwikkeld zijn geraakt in een ruzie. Om de zaak nog gecompliceerder te maken, spoelen er diverse ledematen aan op het Waddeneiland en krijgt de recherche melding van een vermist persoon uit Scandinavië. Wanneer in een verlaten schuur ook nog het lijk wordt gevonden van een beroemde scheidsrechter, wijzen de aanknopingspunten naar matchfixing – vermoedelijk in opdracht van internationale maffiabendes.

Een moeilijke jeugd

Doodsklap is het achtste boek in de reeks Texelse Thriller van Van Beek. Drift, het eerste deel uit de serie, werd genomineerd voor de Crime Zone Debuutprijs. Het vierde deel Slagzee werd in 2019 vertaald naar het Duits als Kriegsinsel. Met uitzondering van de lugubere openingsscène wordt Doodsklap verteld vanuit Telander. De zwaarte ligt op de steeds inniger wordende samenwerking tussen de doorgewinterde rechercheur en haar getroebleerde stagiaire. Van Beek weet de problemen van Hoefstra gaandeweg het boek op geloofwaardige wijze meer diepgang te geven en deze af te zetten tegen de moeilijke jeugd van Telander. De (psychische) problemen en geheimzinnige banden uit het verleden stapelen zich op en verweven zich op subtiele wijze met de moordzaak die meermaals een andere wending neemt.

Doodsklap is voor thrillerfans en voetballiefhebbers met een sterke maag

Het liefdesleven van de befaamde Texelse rechercheur wordt eveneens meer uitgediept waarbij Telander emoties ervaart die voorheen slechts onder de oppervlakte sluimerden. Hierdoor raak je als lezer betrokken bij de persoonlijke levens van hoofdpersonages, terwijl ze door hun werk met gruwelijke ontwikkelingen te maken krijgen die Van Beek levendig beschrijft. De verschillende aanknopingspunten die tijdens het onderzoek worden gevonden, stuwen deze plotgedreven thriller verschillende kanten uit. Uiteenlopende verdachten worden opgevoerd, maar krijgen niet allemaal een uitgediepte achtergrond. Van Beek weet de spanning daarentegen tot het eind vast te houden, zonder dat het verhaal voorspelbaar wordt. Met mysterieuze verdwijningen, lugubere autopsies en oplichtingspraktijken als matchfixing in de toch al complexe voetbalwereld is Doodsklap bovendien een aanrader voor zowel thrillerfans als liefhebbers van voetbal. (Al vragen de huiveringwekkende lijkscenes wel om een sterke maag van de lezer.)


📖 Ook lezen? Koop hier Doodsklap (Texelse Thriller #8) of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Doodsklap (Texelse Thriller #8)
4.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.