Een modern verlangen: dystopische verhalenbundel verlangt naar meer

30 augustus 2021
Leestijd: 4 min.
, ,
een-modern-verlangen-bervoets_header

Titel: Een modern verlangen
Auteur:
Hanna Bervoets
Uitgeverij:
Uitgeverij Pluim
Genre:
Korte verhalen, Dystopie
Bladzijdes:
240
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-831421-6-6

Een modern verlangen, het nieuwste boek van Hanna Bervoets, verscheen gelijktijdig met het Boekenweekgeschenk Wat wij zagen. Bervoets schotelt de lezer in Een modern verlangen veertien korte verhalen voor. De rode draad in Bervoets’ werk zijn technologische concepten en de psychologische effecten en weerslag hiervan op de personages. Doe hier nog een vleugje dystopie en sciencefiction bij, en je hebt alle ingrediënten die je in Een modern verlangen terug zult vinden.

Innerlijke gedachtestromen

Een modern verlangen trapt af met Een koffiebar met een Duitse naam. Dit verhaal gaat over een mysterieuze zoektocht in een woonwijk naar een verdwenen baby. Bervoets weet de verschillende innerlijke gedachtestromen die door de wijkbewoners heengaan, treffend op papier te zetten. Zo is er de stereotype bewoner die maar al te graag de agenten wil helpen om het mysterie op te lossen. Maar ook de buurtbewoner die eigenlijk niets met het hele voorval te maken wil hebben. Het verhaal heeft bovendien een aardige plotwending die de plot in een ander – schokkend – perspectief stelt. Ook in Klapstoel komt het personage goed tot leven. Hoewel Klaas gedurende de plot op het soort stoel zit waar de titel naar is vernoemd, gebeurt er in zijn hoofd een heleboel. De vraag die vervolgens oprijst is wat nu realiteit is en wat fictie?

Dierenlief- en leed en identiteit

In Een modern verlangen komt het thema dierenlief- en leed aan bod in Een van ons en Het gevoel. Bervoets focust hier (licht honend) op een caviaforum en schetst verschillende leden. Hoe waar zijn de uitspraken die mensen doen op forums? Hoe kun je die van een afstand staven? (Spoiler: niet). En waarom zeggen mensen (of: trollen) de dingen die ze zeggen? In Het gevoel vormt een hond een troost voor de hoofdpersoon. Maar wat als er iets met het dier gebeurt waar een andere geliefde bij betrokken raakt? Hoe ga je om met de verschillende gevoelens die één gebeurtenis oproept? En hoe belangrijk is het verleden om te bepalen welk gevoel waardevoller is? Bervoets duikt in Waar onze moeder vroeger woonde in de verschillen tussen twee culturen. In Anker staat het experimenteren met een nieuwe identiteit centraal wanneer de ik-persoon zich verkleedt als zeemeermin.

Dystopisch karakter neemt sciencefiction-achtige wending

De overige verhalen in Een modern verlangen hebben een sterk dystopisch karakter zoals we van Bervoets’ eerdere werk gewend zijn. Zo handelt het titelverhaal over een echtpaar dat een kind wil krijgen. Ze bezoeken hiervoor een speciale kliniek om eventuele mutaties in de genen van het kind uit te sluiten. Ganzen verhaalt over zo’n mysterieuze mutatie en Dit is hoe vlierbessen ruiken over een man in een toekomstige wereld die al vierentwintig uur niet meer kan ruiken. In eenzelfde wereld wordt de bejaarde Mevrouw De Clou in Dag 1851 constant bewaakt door een robot die daarmee de rol van een verzorgende vervangt. In De doos wordt een therapie voor trauma geopperd. Tot slot neemt Een modern verlangen een sciencefiction-achtige wending met de drie slotverhalen Kerstmis in de ruimte waarin Bervoets periodes voor en tijdens een ruimtereis naar Mars beschrijft.

Een modern verlangen verlangt naar meer

Een modern verlangen is een afwisselende bundel. Bervoets schrijft vlot en tussen de regels door onmiskenbaar schertsend. Net als in de afleveringen van Black Mirror komen de gebeurtenissen angstvallig dichtbij. Met het tekort aan verzorgend personeel is het bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat hier in de toekomst robots voor zullen worden ingezet. En met het oog op de klimaatcrisis is een evacuatie naar Mars wellicht wel waar de mensheid op afstevent. Een modern verlangen zit vol diverse personages. Naast relaties tussen mens en dier en mens en technologie, zit de bundel vol homoseksuele en lesbische personages. Verfrissend is het ook wanneer blijkt dat enkele personages niet-Nederlandse roots hebben. Het feit dat de verhalen in de bundel zo kort zijn, is dan ook meteen het minpuntje van Een modern verlangen. De verhalen weten de lezer dusdanig te overrompelen, dat zodra je hier meer over wilt lezen, het volgende verhaal alweer begint. Of is dit ook typisch een modern verlangen?


📖 Ook lezen? Koop hier Een modern verlangen of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Een modern verlangen
3
Eline

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.