Gozert: fantastisch kinderverhaal viert de kracht van verbeelding en van anders-zijn

15 oktober 2021
Leestijd: 3 min.
, ,
gozert-pieter-koolwijk_header

Titel: Gozert
Auteur:
Pieter Koolwijk
Uitgeverij:
Lemniscaat
Illustrator: Linde Faas
Genre:
Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
255
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-477-1037-0

In Gozert van Pieter Koolwijk maken de ouders van Ties zich zorgen om hun elfjarige zoon. Al zijn hele leven heeft Ties namelijk een fantasievriendje: Gozert. Samen met hem maakt Ties de meest spannende avonturen mee, met alle gevolgen van dien. Zo gaat de jongen op saaie middagen samen met Gozert op trollenjacht bij een autokerkhof. Een bezoekje aan een slaapverwekkend museum verandert onverhoeds in een scène van een actiefilm. En het zwembadje in de tuin nodigt de jongens uit tot een onstuimig piratenavontuur op een van de zeven zeeën. Deze belevenissen met Gozert geven kleur aan Ties’ leven. Het incasseren van de afkeurende blikken van zijn ouders, de school en “hoofdendokter” Kees is het dan ook dubbel en dwars waard. Toch?

Te oud voor een fantasievriendje

Al snel blijken de zorgen van de volwassenen niet zonder consequenties te zijn. Hoe leuk Gozerts avonturen ook zijn, Koolwijk weet hun ongerustheid goed te beschrijven. Realistisch gezien zou Ties te oud zijn om nog een fantasievriendje te hebben. Dat hij Gozert niet als een product van zijn fantasie ziet – en zelfs bestempelt als een onzichtbaar vriendje – maakt het er niet beter op. Na de zoveelste uit de hand gelopen situatie, wordt Ties naar Huize Hoopvol gestuurd. Een besluit dat dankzij de stimulerende aanwezigheid van Gozert voor Ties begint als een aantrekkelijk logeerpartijtje in een kasteel, maar in werkelijkheid een langdurig verblijf wordt in een psychiatrische kliniek voor kinderen. In Huize Hoopvol ontmoet Ties diverse kinderen met problemen. Zo is er onder meer Luna, een meisje dat de hele dag stemmen hoort en Ties vanaf de eerste dag intrigeert.

De zombie-afdeling

In eerste instantie verandert er voor Ties in Huize Hoopvol niet zoveel. De jongen weigert zijn medicatie in te nemen en maakt samen met Gozert allerlei fantastische avonturen mee. Deze worden dankzij de mooie (soms pagina vullende) illustraties van Linde Faas kleurrijk geschetst. Wanneer Luna Ties stiekem de gesloten afdeling van de kliniek laat zien, maakt angst zich van hem meester. Gedreven door de overtuiging dat hij niet zo’n “zombie” wil worden en Huize Hoopvol snel wil verlaten, start de jongen met het slikken van medicijnen. Koolwijk maakt van deze ontwikkeling in de plot gebruik om Ties een leven te laten ervaren dat volgens de maatschappij als ‘normaal’ wordt beschouwd. En dat leven is zo saai, dat Ties scherp opmerkt dat de mensen om hem heen hem misschien wel benijdden vanwege Gozert in zijn leven.

Gozert viert de kracht van verbeelding

In een vlotte schrijfstijl speelt Koolwijk in Gozert vaak op grappige wijze met fantasie en werkelijkheid. De realiteit achter de ‘wanen’ sijpelt langzaamaan de plot binnen. Enerzijds lijken de volwassenen in het boek zo gericht te zijn op de keerzijde van fantasie, dat zij de onderliggende oorzaken van de problemen van de kinderen missen. Ties voelt zich immers eenzaam zonder vrienden op school. Luna’s ouders hebben daarentegen zo’n druk leven dat ze niet genoeg aandacht hebben voor hun sensitieve dochter. Anderzijds wekken verschillende plotwendingen de indruk dat Gozert beslist meer is dan een denkbeeldig vriendje. Deze ambiguïteit zorgt ervoor dat het boek als een fantasievol kinderverhaal kan worden gelezen. Maar ook als kritiek op de maatschappij die iedereen te snel in een hokje wil stoppen. Fantasie zou hier dan de klik vormen tussen twee eenzame kinderen. Wat vaststaat is dat Koolwijk met Gozert een sterk boek heeft geschreven dat de kracht viert van verbeelding en van anders-zijn.


📖 Ook lezen? Koop hier Gozert of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Gozert
5
Eline

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.