Grond: diepgravende roman over het in kaart brengen van de eigen familiewortels

Leestijd: 3 min.
Boeken, Roman

Titel: Grond
Auteur: Eva De Groote
Uitgeverij: Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij
Genre: Roman
Bladzijdes:
320
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-223-3803-2
*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik via New Book Collective een recensie-exemplaar ontvangen van de uitgeverij

Link naar mijn recensie op Hebban

In Grond van Eva De Groote groeit de introverte Nur Marek op in Frankrijk bij een adoptiegezin. Na haar bachelor bio-ingenieur in Toulouse, begint ze aan een master in Brussel. Ze betrekt het appartement van haar biologische moeder Siri die op dat moment in Nieuw-Zeeland zit. Nur en Siri hebben contact, maar echt goed kennen moeder en dochter elkaar niet. De jonge twintiger wil hier verandering in brengen en schuift haar studie opzij om stamboomonderzoek in Brussel uit te voeren. Ondertussen wordt Nur op de huid gezeten door adoptiemoeder Vera die graag wil dat Nur zich op haar studie toelegt. Zal Nur in Brussel de antwoorden vinden waar ze naar op zoek is?

Studeren in Brussel

Net na haar aankomst in Brussel, krijgt Nur een bericht van Siri. Haar moeder vraagt haar om vlakbij in een garagebox te controleren of haar spullen waterschade hebben. Met behulp van de vriendelijke Rachid vindt Nur enkele dozen met spullen van haar grootmoeder Marion en overgrootmoeder Hélène. Vooral de notitieboekjes van haar overgrootmoeder wekken haar interesse. Hierin heeft Hélène – in de periode vlak voor haar eigen vroege dood – uitvoerig verslag gedaan over het wel en wee van haar jonggestorven zoon Léon. Al snel blijkt de excentrieke Léon een belangrijke rol te spelen in Siri’s keuze om Nur ter adoptie af te staan. Grond wisselt vanaf dat moment twee verhaallijnen met elkaar af. Zo lezen we over Nurs belevenissen in het heden en volgen we Marions periode bij hippiegroep De Nieuwe Aarde en later haar moederschap tijdens de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw.

De geschiedenis herhaalt zich

Grond is het tweede boek van De Groote die in 2018 debuteerde met Na de regen. Daarnaast is zij audiomaker en creëert zij podcasts. Grond is een diepgravende roman waarin De Groote haar personages nauwkeurig en in een rijke woordenschat aan de lezer ontleedt. Al vroeg in het boek wordt duidelijk dat Nur een gevoelige meid is, met een diepe innerlijke wereld die ze maar moeilijk aan de buitenwereld kan laten zien. Hierin toont ze opvallend veel gelijkenissen met haar moeder Siri, maar ook met de onbereikbare Léon. Zo valt de dood van Jóhann Jóhannsson, de favoriete IJslandse componist van Nur, haar behoorlijk zwaar. Zijn instrumentale muziek vormde – evenals de natuur – een veilige haven voor haar. Nu brengt het Nur vooral verdriet. Via het speurwerk naar haar familie, belandt Nur uiteindelijk eveneens bij De Nieuwe Aarde waar ze ter afleiding deelneemt aan een retraite naar A New Earth middenin de woeste Schotse natuur.

Ook bijpersonages raken in Grond

Hoewel de treffende observaties van Nur en Marion de spil vormen van Grond, zijn het niet enkel de hoofdpersonages die de lezer aangrijpen. Ook enkele bijpersonages weten je te raken, zoals het ontroerende achtergrondverhaal van de Schotse zwerver Callum. Daarnaast wordt ook het onbegrip van Roland voor het gedrag van zijn zoon Léon gaandeweg het verhaal duidelijk; zonder dat dit wordt goedgepraat. Tussen de twee verhaallijnen door bevat Grond korte, intrigerende fragmenten waarin de identiteit van deze verteller langzaam aan de lezer wordt onthuld. Dit houdt de spanning in de plot. Bovenal is Grond een prachtig en gevoelig verhaal over familie, verwantschap, introversie en het belang van open- en eerlijkheid in iedere soort relatie.


📖 Ook lezen? Koop hier Grond of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Grond
5
eva de grootegrondinclusiviteitliteratuur en romansrecensiestandaard uitgeverijuitgeverij manteauvlaamse literatuur