Jij mag alles zijn: jeugdboek over ontspoorde ouder-kindrelatie

24 maart 2022
Leestijd: 3 min.
, ,
jij-mag-alles-zijn-op-de-beeck_header

Titel: Jij mag alles zijn
Auteur: Griet Op De Beeck
Uitgeverij:
Uitgeverij Prometheus
Genre: Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
208
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-446-4919-2

Met Jij mag alles zijn schreef Griet Op De Beeck haar eerste boek dat ook toegankelijk is voor een jong publiek. Hoofdpersoon Lexi is bijna negen en woont bij haar ouders die haar een zo fijn mogelijke jeugd proberen te geven. Ondanks hun verwoede pogingen, merkt Lexi op dat het niet goed gaat met haar moeder. Ze eet weinig, voelt zich verdrietig en zondert zich af. Lexi denkt te weten hoe dit komt. Vroeger was het immers veel gezelliger thuis, maar het gezin heeft de afgelopen jaren een groot verlies te verwerken gekregen. Om haar moeder beter te maken, heeft Lexi zich het idee eigengemaakt dat ze lief moet zijn: ‘Wat er ook gebeurt, lief zijn, zegt ze hardop tegen zichzelf. Niet vergeten.’ Wanneer de situatie thuis onverhoopt verslechtert, belandt Lexi’s moeder in ‘een soort ziekenhuis’ om beter te worden.

Logeren bij tante Arizona

Terwijl haar moeder in een psychiatrische kliniek verblijft, mag Lexi van haar vader allemaal dingen doen die normaal niet mogen. Zo drinkt ze vaker cola, neemt vader zijn dochter mee op plezierige dagjes uit en eten ze samen veel patat. Hoewel ze het leuk heeft, groeit Lexi’s schuldgevoel naar haar moeder die het vast heel saai heeft in de kliniek. Ook vader stort langzaam in. De psychische problemen van zijn vrouw, de zorg voor Lexi en zijn werkverplichtingen worden hem teveel. Hij kiest ervoor om zijn dochter onder te brengen bij zijn alleenstaande zus: tante Arizona. Lexi kent haar niet goed, en wil eigenlijk liever bij haar oma logeren waar ze een goede band mee heeft. Gaandeweg het boek leert Lexi haar tante beter kennen, en raakt ze tevens aan de praat met tante Arizona’s vriendelijke buurvrouw Erika.

Omringd door volwassenen met problemen

Op De Beeck brak in 2013 door met Vele hemels boven de zevende waarna een reeks succesvolle romans volgden waaronder Kom hier dat ik u kus en Gij nu. Jij mag alles zijn schreef ze om afstand te nemen van haar trilogie over seksueel misbruik en ter afleiding van de heersende coronapandemie. Maar qua thematiek is dit jeugdboek allerminst luchtig. Al snel blijkt Lexi’s tante Arizona ook niet lekker in haar vel te zitten. Ze heeft haar scheiding nauwelijks verwerkt en worstelt met de slechte band met haar zoon Otto. Hierdoor krijgt Lexi niet de liefde en aandacht die ze op dat moment nodig heeft. Om grip te krijgen op de problemen van de volwassenen om haar heen, neemt Lexi steeds meer de verzorgende rol op zich. Door de ogen van het negenjarige meisje ziet de lezer de plot verzwaren, waarna de ouder-kindrelatie tussen Lexi en de volwassen personages volledig ontspoort.

Parentificatie in Jij mag alles zijn

De kleurvolle en fantasierijke illustraties van Linde Faas (Gozert) en de lijstjes van Lexi vormen het tegenwicht voor de zwaarte die in Jij mag alles zijn onmiskenbaar hangt. Samen met de treffende schrijfstijl van Op De Beeck leest het als een kinderboek. Tegelijkertijd is dat het vanwege de complexe thematiek ook weer niet. Dankzij deze gelaagdheid halen jonge en volwassen lezers ieder iets anders uit dit boek. De illustraties nemen de lezer mee in de verbeeldingswereld van Lexi, terwijl de tekst onder de oppervlakte trouw blijft aan de pijnlijke realiteit en zo de lezer een eind mee de diepte in neemt. Het slot voelt wat gehaast, maar de dringende boodschap dat een kind alles mag zijn mits dit bij de leeftijd past, boet hierdoor niet aan kracht in.


Eindoordeel: Jij mag alles zijn
4

📖 Ook lezen? Koop hier Jij mag alles zijn of steun je boekhandel via Libris.

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.