Mijn lieve gunsteling: duistere roman over een verboden liefde

22 november 2021
Leestijd: 3 min.
, ,
mijn-lieve-gunsteling-marieke-lucas-rijneveld-1_header

Titel: Mijn lieve gunsteling
Auteur:
Marieke Lucas Rijneveld
Uitgeverij:
Atlas Contact
Genre: Literatuur
Bladzijdes:
368
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-254-7014-2

In Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld, omschrijft een veearts uit het gereformeerde dorp The Village, de zomer van 2005 meermaals als “steilorig”. Dit doet hij niet vanwege de hardnekkige ziekten waar het vee van de boerderijen die hij bezoekt regelmatig mee te maken krijgt. Nee, zijn omschrijving is geheel privé van aard. Het is namelijk tijdens deze zomer dat de veertienjarige dochter van een van de boeren waar hij geregeld het vee inspecteert, tegen hem begint te praten.

Mijn lieve gunsteling

Dit meisje, dat in het boek eerst nog wordt aangesproken met “jou”, brengt het hoofd van de veearts zodanig op hol, dat hij al snel overgaat op liefkozende namen als “putto”, “mijn praaldier” en “mijn lieve gunsteling”. Onschuldige gesprekken gaan over in grensoverschrijdende toenaderingspogingen van de veearts die zijn hardnekkige verlangen naar het tienermeisje steeds moeilijk kan onderdrukken. Hij bezoekt samen met haar de bioscoop om de horrorserie It te kijken, woont de concerten van haar bandje bij, en houdt angstvallig in de gaten met welke “dear boys” het meisje afspreekt. Als zij even later interesse krijgt in zijn zestienjarige zoon, besluit hij zich zelfs tussen de twee pubers in te wurmen! En dat terwijl het tienermeisje hem, tot zijn radeloosheid, slechts “meneer”, “u”, en – vanuit haar obsessie met Nirvana – hooguit “Kurt” blijft noemen.

Een labiele uitverkorene

Mijn lieve gunsteling is de tweede roman van Rijneveld. De auteur schreef eerder enkele dichtbundels en debuteerde met De avond is ongemak die in de Engelse vertaling de International Booker Prize won. Mijn lieve gunsteling vertoont enkele overeenkomsten met De avond is ongemak. Zo wordt duidelijk dat het boerengezin in het verleden is getroffen door een noodlottig ongeval. Het meisje heeft nog altijd moeite met het verlies van de “verlorene” en het daaropvolgende gemis van een moederfiguur dankzij de “verlatene”. Ook de veearts merkt op dat zijn uitverkorene labiel is. Het meisje heeft last van irrationele gedachten over Nine Eleven, en wordt in haar waanbeelden toegesproken door Hitler en Freud. Ze verlangt naar het hebben van een “jongensgewei” en ontwikkelt langzaam maar zeker een eetprobleem. Rijneveld brengt het tijdsbeeld van de zero’s tot leven door veel te refereren aan de toen heersende popcultuur, van Harry Potter en De Hitkrant tot Pokémon en Saved by the Bell.

Stilistische zinnen vol metaforen

In pagina’s lange stilistische zinnen vol metaforen ontvouwt zich vervolgens, vanuit het perspectief van de veearts, een schrijnend verhaal over seksueel misbruik tussen een 49-jarige man en een 14-jarige tiener. Mijn lieve gunsteling verkent verder thema’s als fascinatie en obsessie, liefde en lust, identiteit en transformatie, complexen en trauma’s, het schemergebied tussen meisje en vrouw, maar ook tussen meisje en jongen. Allebei de personages worden in prachtig, maar pervers proza ontleed. De veearts tracht sympathie bij de lezer op te wekken door zijn eigen traumatisch jeugd terloops aan het licht te brengen. Hierdoor vergeet je soms dat hij zich aan minderjarigen vergrijpt. Daarnaast analyseert hij tijdens zijn innerlijke monoloog het meisje tot op het bot, waardoor er nauwelijks nog iets van haar eigenheid overblijft. De twee hoofdpersonages in Mijn lieve gunsteling blijven elkaar tot aan het eind toe bespelen. Ze nemen verschillende gedaantes aan en slingeren voortdurend tussen goed en kwaad, droom en werkelijkheid waardoor de lezer – zelfs na het Albert Camus-achtige einde – nog even door blijft anatomiseren.


📖 Ook lezen? Koop hier Mijn lieve gunsteling of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Mijn lieve gunsteling
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.