Namaste: veelzijdig handboek over welzijn en geluk met theoretische en praktische levenslessen uit India

17 juni 2024
Leestijd: 3 min.
, ,

Na hun succes met boeken over Japanse (levens)wijsheden richten Ikigai-auteurs Francesc Miralles en Héctor García zich in Namaste op de eeuwenoude traditie uit India. ‘Namaste’ is een traditionele hindoebegroeting uit het Sanskriet dat ‘ik buig voor jou’ betekent. Een preciezere vertaling zou zijn: ‘mijn ziel groet de jouwe’ waarmee de groet een spirituele lading krijgt. Miralles en García focussen zich in hun boek op de Indiase levenslessen om meer geluk in je leven te brengen. Volgens de auteurs begint dit bij het tonen van aandacht en respect. Voor je eigen behoeften, maar ook voor die van een ander. Ze doen daarbij beroep op kennis die (Indiase) leermeesters al duizenden jaren lang verspreiden. Van eeuwenoude religieuze wijsheden en spirituele boodschappen van moderne goeroes tot tips van Indiase geniën in de techwereld.

Een oase van rust

Namaste is opgedeeld in drie vlot geschreven delen: de Indiase cultuur die met geluk verweven is, de filosofie van geluk en tot slot het op een praktische manier toepassen van gezonde rituelen om welzijn te bevorderen. Miralles en García laten de lezer allereerst naar binnen keren. Van het verruimen van je blik door te reizen, maken ze een bruggetje naar het ondernemen van een spirituele reis. Dit kan door de poorten van een religieuze plaats te betreden en moksha (verlichting) te zoeken. Praktischer betekent dit jezelf afvragen: wat is jouw doel in het leven? Jouw ikigai? Wie dit niet helemaal alleen wil ontdekken kan dit doen in een groep, een ashram, die het mogelijk maakt om samen te groeien door middel van verbinding. Reizen door je innerlijk kan daarnaast overal, je hoeft hiervoor niet naar India af te reizen. De auteurs geven tips voor het creëren van een oase van rust in je huis en ideeën om te starten met effectieve meditaties en het gebruik van krachtige mantra’s die je spirituele reis zullen bevorderen.

Balans tussen theorie en praktijk in Namaste

Op filosofisch vlak richt Namaste zich op het doen van grondig zelfonderzoek van je emoties: ‘we zien de wereld niet zoals hij is, maar zoals wij zijn.’ Belangrijke Indiase denkers passeren de revue, evenals figuren uit de popcultuur, zoals Paul McCartney, Kurt Cobain en de Star Wars-franchise. Het toepassen van onthechting en het hanteren van een minimalistische levensstijl in de trant van Boeddha, vormt hier het uitgangspunt. Miralles en García stellen dat alles in het leven vergankelijk is, niets blijft (zie ook Wabi sabi). De wetten van dharma stimuleren een flexibele levenshouding waarin het ego niet de overhand krijgt. De natuur kan helpen om rustig te worden en dankbaarheid te vergroten (zie Shinrin-yoku). Door je te verdiepen in karma leer je de spirituele lessen die nodig zijn (samsara) om ervoor te zorgen dat de geschiedenis zich niet herhaalt en de weg naar nirwana toegankelijker wordt. Het boek geeft vervolgens aan de hand van yoga, ademhalingsoefeningen, de Indiase hoofdmassage, ayurveda en tantra verschillende praktische tips voor geluk en welzijn. Namaste bevat een mooie balans tussen theorie en praktijk en sluit meermaals aan bij de boekenreeks over Japanse wijsheden. De oefeningen, verhalen, inspirerende zinnen en illustraties zijn niet allemaal even vernieuwend, maar ze geven de lezer wel een volledig beeld van de veelzijdigheid van de Indiase cultuur en de uiteenlopende manieren om de lessen in jouw leven te implementeren.


📖 Ook lezen? Koop hier Namaste of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Namaste
3.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.