Niets is wat het lijkt: integer verslag met personages van vlees en bloed

4 april 2022
Leestijd: 3 min.
, ,
niets-is-wat-het-lijkt-byron_header

Titel: Niets is wat het lijkt. Waargebeurde verhalen van een beginnend psycholoog
Originele titel: The Skeleton Cupboard
Auteur: Tanya Byron
Uitgeverij:
Uitgeverij Rainbow
Vertaling: Merel Leene
Genre:
Non-fictie
Bladzijdes:
288
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-417-1418-3

Tanya Byron is in Niets is wat het lijkt op het punt gekomen dat ze zich in de praktijk mag ontwikkelen tot klinisch psycholoog. Om werkervaring op te doen, loopt ze vier jaar lang stage bij zes verschillende zorginstellingen. Hier behandelt ze mensen van uiteenlopende leeftijden, met verschillende achtergronden, en met diverse psychische problemen. Als jonge twintiger zit Byron echter vol onzekerheden en angsten die ze moet overwinnen. Samen met haar begeleider Chris, die er vaker niet is dan wel, werkt ze zich door de vier praktijkjaren heen. Byron biedt de lezer met haar levendige beschrijvingen een intiem en integer inkijkje in de dagelijkse werkzaamheden van een psycholoog in opleiding.

Paniekaanvallen, dementie, anorexia en meer

De titel van het boek komt in de eerste casus gelijk goed tot zijn recht. Byron behandelt Ray die last heeft van paniekaanvallen. Ze puzzelt met hem mee om de achterliggende oorzaken van zijn angsten naar boven te halen. Tijdens haar zoektocht om hem beter te maken, maakt Ray het haar behoorlijk lastig. Hij dreigt en zoekt toenaderingen die ongepast zijn. Uiteindelijk krijgt dit eerste hoofdstuk een enorme twist. Niets is wat het lijkt als je met mensen werkt, leert Byron al vroeg. Aan het einde van het halfjaarblok wisselt de psycholoog in opleiding de psychiatrische kliniek in voor de klinische afdeling voor jonge tieners. Hierna volg je Byron tijdens haar behandelingen van een koppel in relatietherapie, een man met symptomen van dementie, een tiener met anorexia, een groep cocaïneverslaafden en een aidspatiënt.

Niets is wat het lijkt leest als een roman

Byron werkt in het echte leven als psycholoog in onder meer een verslavingskliniek, en is daarnaast hoogleraar bij de universiteit van Edge Hill. In Niets is wat het lijkt passeren verschillende gesprekstechnieken, meetinstrumenten om het functioneren van de patiënt te testen en het stellen van differentiële diagnoses de revue. Byron laat zien wat een zoektocht het kan zijn om met zekerheid vast te stellen wat er met een patiënt aan de hand is. Toch leest dit boek als een roman en niet als een psychologisch-wetenschappelijk onderzoeksartikel. Byron schrijft vlot, rauw en luchtig over schokkende gebeurtenissen. Ze maakt daarnaast ruimte om haar eigen angsten onder ogen te komen, blaast stoom af met haar vriendinnen en bekvecht met haar gesloten begeleider. Op die manier focust het boek niet enkel op de problemen van de patiënten, maar zie je ook wat bepaalde situaties voor weerslag hebben op de behandelaar, en hoe Byron hier constructief mee om leert gaan.

Schrijnende en eerlijke leeservaring

Niets is wat het lijkt wisselt vloeiend tussen de zes stageblokken. Byron komt daarbij geregeld terug op eerdere patiënten die zich, net als bij de lezer, in het hart hebben weten te nestelen. Hoewel de casussen snel weglezen, gaat het boek (wellicht omwille van de privacy) niet overal de diepte in. De personages voelen daarentegen wel van vlees en bloed. Ook de jaren 90, de periode waarin Byron stageliep, komt – voornamelijk in het laatste hoofdstuk – goed tot leven. ‘Sommige mensen kun je niet redden’, stelt Byron op een bepaald punt tijdens haar opleiding vast. Een schrijnende, maar eerlijke constatering. En zo leest dit boek ook: schrijnend, eerlijk én met oog voor zowel de behandelaar als de patiënt. Een aanrader voor iedereen met interesse in psychologie of voor wie een carrière in de geestelijke gezondheidszorg ambieert.


📖 Ook lezen? Koop hier Niets is wat het lijkt of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Niet is wat het lijkt
4
Eline

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.