Pans Labyrint: duister sprookje voor YA-lezers slingert tussen droom en werkelijkheid

18 oktober 2021
Leestijd: 4 min.
, , ,
pans-labyrint-cornelia-funke_header

Titel: Pans Labyrint (Het labyrint van de faun)
Originele titel: Pan’s Labyrinth
Auteur: Cornelia Funke & Guillermo del Toro
Uitgeverij:
Querido
Vertaling: Esther Ottens
Illustrator: Allen Williams
Genre:
Young Adult, Fantasy, Horror
Bladzijdes:
260
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-451-2352-3

In 2006 verscheen Pan’s Labyrinth. Deze horrorachtige fantasyfilm van Guillermo del Toro, bekend van onder meer Crimson Peak en Oscar-winnaar The Shape of Water, verhaalt over een duister labyrint vlakbij een vervloekt landhuis. Ruim tien jaar later heeft Cornelia Funke (de Hart van Inkt-trilogie) de Spaans-Mexicaanse film op verzoek van Del Toro in boekvorm gegoten. Pans Labyrint brengt de lezer terug naar Spanje ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hier betrekt de dertienjarige Ofelia samen met haar hoogzwangere moeder Carmen het hoofdkwartier van capitán Vidal, ook wel de Wolf genoemd. Vidal is de nieuwe man van Ofelia’s moeder, maar erg veel lijkt hij niet om haar te geven. Om de verschrikkingen van haar huidige omstandigheden te vergeten, verliest Ofelia zich langzaam maar zeker in een legende uit haar sprookjesboek.

Een raadselachtige faun

De legende in Pans Labyrint spreekt over de lotgevallen van een zekere prinses Moanna. Als Ofelia vlakbij het landhuis van Vidal een mysterieus labyrint ontdekt, ontmoet ze een raadselachtige faun. Ze raakt bevriend met het mythische wezen. Hij laat het meisje weten dat er een manier is waarop zij en haar moeder uit dit helse leven kunnen ontsnappen. Hiervoor moet Ofelia wel eerst drie opdrachten voltooien. Terwijl Ofelia aan het werk gaat, wordt het steeds lastiger om het landhuis ongemerkt te verlaten. Dit komt door de gevechten van Vidal tegen de guerrillastrijders in het bos. Maar ook de kelderende gezondheid van haar moeder, maken haar tripjes naar het bos bijna onmogelijk.

Pans Labyrint is gericht op een YA-publiek

Pans Labyrint is net als de film een duister verhaal. Waar de film visueel prachtig in elkaar steekt, bevat het boek gedetailleerde potloodillustraties van Allen Williams die de sprookjesachtige legende goed weergeven. Opvallend is dat Funke met haar boek een Young Adult-publiek aanspreekt, terwijl de film van Del Toro juist omschreven wordt als een “sprookje voor volwassenen.” Zo heeft Funke verschillende scenes subtiel beschreven, zonder echt diep op de horrorachtige details in te gaan. De film is bij vlagen behoorlijk gruwelijk en bloederig, en Funke kiest ervoor om telkens een stukje van de legende aan bod te laten komen wanneer het verhaal van Ofelia te wreed wordt.

Realiteit en fictie door elkaar heen

Pans Labyrint kan prima gelezen worden zonder dat je de film hebt gezien. Zo komen de gedachten en gevoelens van Ofelia uitgebreid aan bod en wordt er aandacht besteed aan haar speciale band met keukenhulp Mercedes. Capitán Vidal daarentegen komt iets minder uit de verf, wellicht omdat zijn rol opzettelijk minder gruwelijk is neergezet. Funke behandelt in het boek wezenlijke thema’s zoals vrouwenhaat, mythologie, oorlog, droom en werkelijkheid en rouw. Moanna’s sprookje wordt steeds huiveringwekkender, en dat geldt voor Ofelia’s leven net zo. Realiteit en fictie beginnen door elkaar heen te laten lopen wanneer Ofelia in het diepste geheim de opdrachten van de faun uitvoert.

Pans Labyrint is een sprookje voor de donkere dagen

Toch leest Pans Labyrint meer als een aanvulling op de film. Hierdoor is de film uiteindelijk zelfs beter dan het boek, iets wat je misschien niet zou verwachten. Funke werkt de wereld van Del Toro te weinig uit, terwijl je daar in een boek juist de ruimte voor hebt. Zo wordt er nauwelijks aandacht besteed aan de gebeurtenissen in Spanje tijdens de Tweede Wereldoorlog, en val je van de ene gebeurtenis zomaar in de andere. De sprookjeslegende wordt verdeeld over de hoofdstukken en is boeiend om te lezen, maar vaak mist het de verbinding met het verhaal van Ofelia. Heb je de film nog niet gezien? Dan hoef je Pans Labyrint zeker niet te laten liggen, want het is een mythisch, duister sprookje voor de donkere, regenachtige dagen. Maar heb je Pan’s Labyrinth wel gezien of ben je dat van plan? Dan is de film van Del Toro toch de beste optie van de twee.


📖 Ook lezen? Koop hier Pans Labyrint of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Pans Labyrint
3

Als je Pans Labyrint leuk vindt, check dan ook eens Lúcia Flores en vloek van de aaskevers.

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Een reactie

  • Niek Chen 20 oktober 2021op18:41

    Pans Labyrint heb ik in eerste instantie leren kennen door de filmmuziek waar ik gelijk weg van was. Pas veel later zag ik de film en was best geschokt door het gruwelijke geweld maar ook geïntrigeerd door de sprookjeskant. Het is een keihard bestaan.
    Een boek die dat wat afvlakt moet wel heel veel meer brengen om dat weer goed te maken, vrees ik. Jouw bespreking doet mij vermoeden dat dit zeker niet gelukt is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.