Detective Conan (#1): Japanse detective is slim en schattig

20 oktober 2016
Leestijd: 3 min.
,
detective-conan-1-manga-gosho-aoyama_header

Titel: Detective Conan (#1)
Auteur: Gosho Aoyama
Uitgeverij: Kana
Vertaling: NT Entertainment BVBA
Genre: Graphic Novel
Bladzijdes: 182
ISBN: 978-90-867-7046-5

Detective Conan is een manga geschreven en getekend door Gosho Aoyama (1963). Geïnspireerd op de verhalen van Arthur Conan Doyle’s wereldberoemde detective Sherlock Holmes, publiceerde Aoyama in 1994 voor het eerst de avonturen van zijn eigen personage Conan Edogawa. Inmiddels zijn er bijna honderd delen verschenen. Detective Conan is daarnaast een succesvolle animeserie en ook de mangareeks loopt nog steeds. Een paar jaar geleden verscheen Detective Conan in de Nederlandse boekhandels. Er zijn tot nu toe dertien volumes in het Nederlands verschenen. Het leuke is dat alleen de tekst is vertaald. De manga leest dus net als in Japan gewoon van rechts naar links! Hieronder lees je mijn recensie van het eerste deel uit de mangaserie Detective Conan.

Tienerdetective in de jaren ’90

Detective Conan speelt zich af in de jaren ’90. Shinichi Kudou is nog maar een tiener, maar hij heeft al een reputatie opgebouwd als getalenteerde jeugddetective met “onnavolgbare deductieskills.” Zijn vader schrijft detectiveverhalen en door hem is zijn fascinatie voor het vak dan ook begonnen. Shinichi zit in de vijfde klas van de middelbare school en gaat veel om met Ran Mouri, een meisje van wie haar vader ook een detective is. Nu Shinichi zo bekend is, krijgt hij alle opdrachten en zit haar vader meestal zonder werk thuis junkfood te eten en tv te kijken. Dit zorgt voor veel (grappige) conflicten tussen Shinichi en Ran.

Detective Conan wordt geboren

Wanneer Shinichi en Ran samen naar een pretpark gaan, vindt er in het park een moord plaats. Natuurlijk zit Shinichi meteen op de zaak, maar dan gebeurt er iets onverwachts. Als hij wakker wordt is hij omringd door politieagenten en komt hij tot de ontdekking dat hij gevangenzit in het lichaam van een zesjarige! Hij probeert de politie uit te leggen dat hij Shinichi Kudou is, de bekende jeugd detective, maar niemand gelooft hem. Shinichi gaat naar huis en weet uiteindelijk zijn buurman, Professor Agasa, te overtuigen van zijn ware identiteit. Samen bedenken ze een plan. Shinichi mag, om zijn veiligheid te bewaren, aan niemand vertellen wie hij werkelijk is. Agasa zal op zijn beurt een middel proberen te ontwikkelen om Shinichi weer terug te veranderen naar een tiener.

Interessante en complexe (moord)zaken

Onder de naam van zijn alter ego Conan Edogawa gaat Shinichi Kudou gewoon door met zijn werk als befaamde detective. Samen met Ran en haar vader stort hij zich op nieuwe mysteries, zonder dat ze weten wie Conan nu werkelijk is. Uiteraard leidt dit tot veel hilarische scènes. De volwassenen nemen Conan niet serieus, maar daar heeft hij veel creatieve oplossingen voor. Aoyama laat in dit eerste deel al een aantal interessante, complexe (moord)zaken met verrassende ontknopingen de revue passeren. Hierdoor ben je als lezer al snel benieuwd naar welke zaken Conan in het tweede deel allemaal zal gaan oplossen.

Detective Conan zit vol humor en schattigheid

Dit deel zit vol humor en schattige scènes en leest ook nog eens als een trein. Als je nieuwsgierig bent geworden naar de avonturen van Conan, zal het denk ik lastig worden om alle Nederlandstalige delen nog te krijgen. Wel zijn veel volumes nog te krijgen in het Engels, maar dan onder de naam Case Closed.


Eindoordeel: Detective Conan (#1)
5
Eline
Volg mij op:

Een reactie

  • Yasumi 22 oktober 2016op19:44

    Deze recensie maakt me nieuwsgierig naar de serie. Detective Conan ken ik al heel lang, maar vooral omdat het zo lang is ben ik er tot nu toe niet mee begonnen. Wellicht zet ik de anime toch een keer concreet op de lijst. Ik ben benieuwd naar je volgende recensie 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.