Strafkind: waargebeurd verhaal over het afschuwelijke leven in meisjesinternaten

16 november 2020
Leestijd: 4 min.
, ,
strafkind-hart-genova_header

Titel: Strafkind: gevangen bij de nonnen
Auteur: Wieke Hart, Maria Genova
Uitgeverij:
Just Publishers
Genre:
Non-Fictie, Roman
Bladzijdes:
250
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-897-5579-7
*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik van Just Publishers een recensie-exemplaar ontvangen

Link naar mijn recensie op Hebban

In Strafkind van Wieke Hart en Maria Genova verzorgt de bejaarde Erin de Becker haar zieke, half verlamde man. Als hij door 13 messteken om het leven komt, is Erin hoofdverdachte en komt in de gevangenis terecht. Haar leven in de cel is zwaar. Dit komt niet alleen door de wreedheid die de andere vrouwen op haar botvieren. Erin raakt in de gevangenis namelijk continu overweldigd door traumatische herinneringen aan haar vroegere leven in een katholieke kloosterorde in Ierland en later in diverse kloosters van de Zusters van de Goede Herder in Nederland.

Één woord, gebaar of geur

Er is niet veel voor nodig om Erin vanuit haar huidige gevangenisleven terug te brengen naar de verschrikkelijke tijd die ze bij de nonnen in de katholieke meisjesinternaten doorbracht. Één woord, gebaar, bepaalde omgeving of geur is vaak al voldoende om haar herinneringen levendig naar boven te laten komen. Als lezer beleef je in Strafkind door de ogen van een jonge Erin de angstige en moeilijke momenten in de verschillende kloosterordes. Hier verrichtte Erin, onder invloed van valium, samen met duizenden meisjes onbetaalde dwangarbeid in naaiateliers en wasserijen. De meisjes die in deze ‘liefdesgestichten’ terechtkwamen, waren vaak afkomstig uit probleemgezinnen of ongehuwde moeders. Maar ook ziekelijke meisjes, die door hun ouders naar het klooster werden gestuurd met hoop op een beter leven, kwamen hier terecht.

Geen privacy, straffen en misbruik

In het klooster mochten de meisjes echter niet met elkaar praten. Ze stonden onder streng toezicht van een of meerdere nonnen en hadden geen privacy tijdens het (korte) douchen en op de slaapzaal. Als iemand niet gehoorzaamde, deelden de nonnen straffen uit. Seksueel misbruik door de pastoor, maar ook door de nonnen, kwam veelvuldig voor. Meisjes raakten ongewenst zwanger en verloren vaak hun kindje. Erin ontdekte dat ze beter ‘lelijk’ en sterk kon zijn om het kloosterleven vol te houden. Deze meisjes waren minder gewild bij de pastoor en konden het harde werken langer volhouden. Erin had in het klooster wel een vriendin, Kathalina, maar het was altijd de vraag wanneer ze elkaar niet meer zouden zien. Het gebeurde regelmatig dat meisjes ineens spoorloos verdwenen.

Strafkind wisselt twee verhaallijnen af

In Strafkind wordt de schrijnende verhaallijn van Erin afgewisseld met gebeurtenissen uit het leven van Damian, een forensisch psycholoog die Erin probeert te helpen. Als zoon van twee artsen – die nog studeerden toen hij geboren werd – had hij een ongelukkige jeugd zonder veel liefde en geborgenheid. Nu zijn vriendin graag zwanger wilt raken, slaat de twijfel toe. Zal hij een goede vader zijn? Kan hij het vaderschap wel aan? Damian krijgt gevoelens voor zijn aantrekkelijke, jonge collega Birgit. Hij kampt met slaapproblemen waardoor hij zijn werk en leven niet meer ziet zitten. Gaandeweg het boek geven de twee ogenschijnlijk contrasterende verhaallijnen meer diepgang aan elkaar. Damian leert dat hij nu nog vrij is om te kiezen, terwijl Erin letterlijk en figuurlijk gevangen wordt gehouden door de heftige trauma’s uit haar verleden.

Slachtoffers vertellen hun verhaal in Strafkind

Strafkind is tot stand gekomen door schrijver Wieke Hart en journalist Maria Genova. Het boek is gebaseerd op een krantenbericht over de ontdekking van honderden babylijkjes in een klooster in Ierland. Strafkind bestaat uit twee delen. In het eerste deel beschrijft Hart in een pure, rauwe schrijfstijl Erins leven en dat van haar gevangenispsycholoog Damian. In het tweede deel laat Genova slachtoffers spreken door ze treffende vragen te stellen over hun tragische verleden in verschillende katholieke meisjesinternaten. Sommige vrouwen verbleven hier enkele jaren, andere hebben tientallen jaren bij de nonnen geleefd. Allemaal zijn ze zeer beschadigd geraakt en dat blijkt goed uit de gruwelijke details die zij geven. De meeste vrouwen hebben niet het leven kunnen leiden dat ze voor ogen hadden. Ze hadden psychische problemen, huwden een foute man, hadden geen diploma op zak en dus geen werk. Met Strafkind komt een lang verborgen geheim aan het licht dat de slachtoffers erkenning en hopelijk ook wat gemoedsrust geeft.


Schaf Strafkind hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Strafkind
5
Eline

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.