In This Corner of the World: dromerige idealen in tijden van oorlog

25 januari 2018
Leestijd: 4 min.
,
Animefilm schildert gruwelijke oorlogstaferelen op het witte doek.
in-this-corner-of-the-world-anime_header

In This Corner of the World (2016) was een regelrechte filmhit in Japan. De film speelt zich af in de jaren 1930 en 1940. In die periode werden Hiroshima en Nagasaki getroffen door atoombomaanvallen. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige manga van Fumiyo Kono en geregisseerd door Sunao Katabuchi (MAPPA) die eerder meewerkte aan filmprojecten van Studio Ghibli van Hayao Miyazaki.

Van Hiroshima naar Kure

De 18-jarige Suzu Urano verhuist van Hiroshima naar een rustige plek net buiten het nabijgelegen stadje Kure om bij haar man Shuzaku in te wonen. Shuzaku zag Suzu op een brug in Hiroshima staan en vroeg kort daarna bij haar familie om haar hand. Suzu trouwt met hem en verlaat haar ouderlijk huis in Hiroshima. Vanaf dat moment is ze als kersverse echtgenote verantwoordelijk voor de bereiding van het eten voor de familie. Eten dat steeds schaarser wordt wanneer de oorlogsjaren aanbreken. Terwijl Suzu zich toelegt op de huishoudelijke taken in haar nieuwe thuis, pakt ze in haar vrije uurtjes graag haar tekenblok erbij. In de buitenlucht creëert zij de mooiste vergezichten. Zo zien we witte konijntjes als golven over de zee springen. En komt voedsel tot leven op het asfalt tijdens een van Suzu’s marktbezoeken.

Eindjaren ‘30 en kantelpunt in de jaren ’40

Katabuchi weet tijdens de eerste helft van de film het rustige plattelandsleven goed te vangen. We zien Suzu een kimono maken en verschillende recepten uitproberen. Deze handelingen maken dat In This Corner of the World traag van start gaat. Wellicht volgde Katabuchi de manga hier iets te nauwkeurig. Alle scènes worden met data aangeduid. Voor de kijker voelt het alsof er een blik wordt geworpen in iemands geheime dagboek. Terwijl Suzu’s coming-of-age verhaal zich ontrafelt, werkt de film in werkelijkheid toe naar de verschrikkelijke bombardementen in 1945. Tijdens de tweede helft van de film kantelt de sfeer dan ook abrupt wanneer de Tweede Wereldoorlog Japan in zijn greep houdt. Overscherende Amerikaanse oorlogsvliegtuigen en de constante aanwezigheid van dreigende oorlogsschepen in de baai, voeren de spanning flink op. De levensomstandigheden in Kure worden steeds erbarmelijker. Suzu wordt, geheel tegen haar dromerige natuur in, geconfronteerd met de verschrikkingen van de oorlog.

De (oorlogs)strijd tussen realiteit en fantasie

Om de oorlog te kunnen doorstaan, aanschouwen we de luchtaanvallen door Suzu’s artistieke blik. Zo worden bombardementen omgevormd tot kleurige (verf)explosies tegen een heldere hemel. Een heftige inslag van dichtbij wordt gevisualiseerd in witte krijtstrepen tegen een zwarte achtergrond. In This Corner of the World lijkt te vertellen dat hoe heftig de realiteit ook mag zijn, het dromerige en fantasierijke mag niet verloren gaan. Dat is een mooie, hoopvolle boodschap die in deze tijd maar al te goed van pas komt. Anders dan bij La Vita è Bella (1997) krijgt de kijker in In This Corner of the World daadwerkelijk een dramatische plotwending voor de kiezen. Aan de andere kant voelt deze film luchtiger dan Studio Ghibli’s oorlogsfilm Grave of the Fireflies (1988).

Dromen als oorlogswapen

In This Corner of the World weet in twee uur tijd een scherp contrast te scheppen tussen twee geheel verschillende manieren van leven. De Ghibli-achtige animatie is de hele film door werkelijk prachtig. Dit komt het best tot uiting wanneer Suzu haar artistieke talenten laat zien. De filmposter legt de nadruk op het liefdesverhaal in oorlogstijd tussen Suzu en Shuzaku. Het is zo dat Suzu daadwerkelijk meer voor haar man gaat voelen naarmate het verhaal vordert. Toch draait het verhaal eerder om Suzu als jonge, artistieke vrouw die zich, dankzij haar dromerige idealen, door een van de verschrikkelijkste periodes van de geschiedenis heen weet te schilderen.


Eindoordeel: In This Corner of the World (2016)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3

Samenvatting

Onder begeleiding van prachtige animatie weet In This Corner of the World in twee uur tijd een scherp contrast te scheppen tussen twee geheel verschillende manieren van leven. Realiteit en fictie wisselen elkaar af door de artistieke blik van hoofdpersonage Suzu. De film lijkt hier mee te zeggen dat hoe heftig de realiteit ook mag zijn, het dromerige en fantasierijke mag niet verloren gaan – een mooie, hoopvolle boodschap die in deze tijd maar al te goed van pas komt.

Productie: Sunao Katabuchi | Voice Cast: Non, Yoshimasa Hosoya, Natsuki Inaba, e.a. | Scenario: Fumiyo Kono, Sunao Katabuchi, e.a. | Duur: 129 min. | Genre: Animation, Drama, History | Jaar: 2016

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.