Wonder Woman: wonderbaarlijke stripheldin als feministisch icoon

13 juli 2017
Leestijd: 4 min.
Oneindig veel girlpower in Wonder Woman.
wonder-woman-movie_header

Na de geflopte films Catwoman (2004) en Elektra (2005) draait er nu een nieuwe actiefilm in de bioscoop met een superheldin in de hoofdrol. DC Comic’s Wonder Woman (2017) schept hoge verwachtingen omdat de film niet alleen om een superheldin draait, maar ook is geregisseerd door een vrouw (Patty Jenkins). De film is daarbij nog eens met vrij veel budget is gemaakt. Maakt Wonder Woman haar verwachtingen waar?

Een Grieks paradijs

Prinses Diana (Gal Gadot) woont op het mystieke eiland Themyscira. Het eiland wordt bevolkt door alleen maar vrouwen: de Amazonen (waar een bijrol is weggelegd voor topmodel Doutzen Kroes). Haar moeder, de krijgster Hippolyta, heerst als koningin over deze Sapphische samenleving. Diana komt er al snel achter dat ze anders is dan de andere eilandbewoonsters. Als kind van Hippolyta en de Griekse oppergod Zeus is zij in feite een halfgod. Dit maakt haar veel sneller en sterker dan de andere vrouwen op het eiland.

Ares

Onder de Amazonen gaat al tijden het gerucht dat de oorlogsgod Ares – Diana’s broer – nog steeds oorlogen aanvoert in de wereld van de mensen. Samen maken de vrouwen zich sterk voor een mogelijke aanval. Diana in het bijzonder krijgt een intensieve training waarbij je als kijker veel slow motion shots kunt verwachten. Wanneer op een dag de Amerikaanse spion Steve Trevor (Chris Pine) met zijn vliegtuig boven Themyscira in zee stort, horen de Amazonen over de Eerste Wereldoorlog. Diana gaat – na een bizar gevecht tussen Duitse soldaten en de Amazonen – samen met Steve terug naar Engeland om Ares en de oorlog te stoppen.

Als ‘Wonder Woman’ in een mannenwereld

Eenmaal aangekomen in het Londen van de jaren ’10 van de vorige eeuw, belandt Diana in een wereld gedomineerd door mannen. Zo mag ze de vergaderkamer niet binnen, hebben de soldaten liever niet dat zij in de oorlog meevecht en wordt één van haar sidekicks zowel “bang als opgewonden” van haar vechtskills (een omschrijving die nooit in deze combinatie bij een mannelijke superheld zou zijn gemaakt).

Feministisch icoon in bikini

Maar laat dit allemaal nou net niet zo werken bij Diana, die gewend is om juist haar eigen plan te trekken – en dat doet ze. Jenkins weet op subtiele wijze Diana als een stoere chick neer te zetten die gewoon de vergaderkamer binnenstapt. Ze staat haar ‘mannetje’ en wéét dat zij veel sterker is dan welke man om haar heen dan ook, zonder dat dit er te dik bovenop komt te liggen. Én dit doet ze allemaal in een schaarse Amazone outfit, want waarom niet? Ze is een sterke, trotse en knappe vrouw; dan hoeft ze dat toch zeker niet te verbergen!

Alom Girlpower in Wonder Woman

Ook de bijrollen zijn in al hun subtiliteit sterk. Zo is de uitvinder van het dodelijke mosterdgas een vrouw (Doctor Poison). Zij heeft hiermee het meest fatale wapen van de Eerste Wereldoorlog in handen. Daarnaast is secretaresse Etta Candy tegen alle vooroordelen in echt wel in staat om het Vlaamse Veld op de kaart te vinden. Het is weliswaar subtiel, maar er is girlpower alom!

Diana en Steve

Toch is een film over een superheldin blijkbaar niet compleet zonder dat Diana’s sidekick Steve nog een heroïsch momentje krijgt. Onder het mom van “Jij redt de wereld, laat mij vandaag redden” neemt hij een radicale beslissing die ervoor zorgt dat het eindgevecht een beslissende wending neemt. Ook de groeiende romance tussen Diana en Steve krijgt aandacht. Het levert zeker wat vertederende momentjes op, maar Wonder Woman had zich ongetwijfeld ook op eigen kracht wel weten te redden.

Wonder Woman bevat boodschap van liefde en compassie

Diana vraagt zich op een zeker moment af of de mensheid het wel waard is om te worden gered. Wat is goed en wat is kwaad als iedereen naar elkaar wijst en uiteindelijk hetzelfde verlangt? Wat deze film dan zo verfrissend maakt is dat Jenkins tussen de regels door telkens opnieuw haar vernieuwende boodschap weet te leggen. Namelijk, dat snelheid en kracht geen superheld(in) garanderen, maar dat liefde en compassie dat wél doen. En laat dat laatste nu net zijn wat de wereld van 100 jaar geleden – maar ook onze wereld – zo hard nodig heeft.


Eindoordeel: Wonder Woman (2017)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Wat Wonder Woman dan zo verfrissend maakt is dat regisseur Jenkins tussen de regels door telkens opnieuw haar vernieuwende boodschap weet te leggen: namelijk, dat snelheid en kracht geen superheld(in) garanderen, maar dat liefde en compassie dat wél doen.

Productie: Patty Jenkins | Cast: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright, e.a. | Scenario: Zack Snyder, William Moulton Marston, e.a. | Duur: 141 min. | Genre: Action, Adventure, Fantasy | Jaar: 2017

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.