The Circle: een dystopie van dubbelglasLeestijd: 3 min.

13 april 2017

Titel: The Circle
Auteur
: Dave Eggers
Uitgeverij: Penguin Books
Genre: Science-fiction, Dystopie
Bladzijdes: 512
Uitvoering: Paperback
ISBN: 978-02-419-7037-9
Prijs: 7,99
Sterren: 4/5

Samenspel tussen sfeer en suggestie

De 24-jarige Mae Holland is dolgelukkig wanneer ze te horen krijgt dat ze is aangenomen bij ’s werelds grootste en meest invloedrijke internetbedrijf The Circle. Met een torenhoge studieschuld die ze overhield na haar studies kunstgeschiedenis, psychologie en marketing, gaat ze vol goede moed aan de slag bij de klantenservice van het internetconcern. Haar studiegenootje Annie blijkt het inmiddels al ver geschopt te hebben binnen The Circle en ook Mae heeft ambitieuze plannen. Terwijl ze druk aan het werk gaat, de hoeveelheid beeldschermen op haar bureau zich wel lijken te vermenigvuldigen en ze naast het werk ook nog geacht wordt actief te zijn op het social media platform van The Circle, groeit de bezorgdheid bij de lezer en is de beklemming duidelijk voelbaar.

“Secrets are lies, sharing is caring, privacy is theft.”

The Circle werkt vanuit het ideaal dat alles, maar dan ook werkelijk álles gedeeld moet worden. Alleen door alle informatie openbaar te maken zal er een eind komen aan al het onrecht in de wereld. Dat het bedrijf als gevolg hiervan toewerkt naar een maatschappij waarin ieders dagelijkse bezigheden 24/7 door middel van livestreams in de gaten kunnen worden gehouden; daar zit Mae niet zo mee. Sterker nog, Mae juicht dit streven naar transparantie juist toe! Is ze nou helemaal gek geworden, denk je dikwijls als lezer. Maar helaas, zelfs wanneer haar ouderlijk huis onder cameratoezicht komt te staan, haar ouders hier duidelijk niet op zitten te wachten en haar ex-vriendje Mercer haar de noodzaak van privacy probeert uit te leggen, geeft Mae niet toe.

“We are not meant to know everything, Mae. Did you ever think that perhaps our minds are delicately calibrated between the known and the unknown? That our souls need the mysteries of night and the clarity of day?” 

In de traditie van Brave New World en 1984 weet Dave Eggers (1970) met The Circle zijn bezorgdheid over de groei van het internet goed naar voren te brengen door de lezer mee te laten voeren met een personage dat zelf vol achter de idealen van deze 21e eeuwse dystopische wereld staat – een wereld die niet eens zoveel afwijkt van de onze. Het lijntje tussen The Circle en Facebook is makkelijk te trekken en de gebeurtenissen in het boek voelen buitengewoon geloofwaardig aan. Hoever zal de invloed van internet en social media nog gaan? Of moeten we er, net als Mae, gewoon niet zo’n punt van maken? Daar waar Egger’s standpunt goed wordt uitgewerkt, komen de personages vaak minder levendig naar voren. Het is dan ook vooral het samenspel tussen de sfeer en de suggestie waarmee de roman de lezer in zijn greep houdt.

“Suffering is only suffering if it’s done in silence, in solitude. Pain experienced in public, in view of loving millions, was no longer pain. It was communion.”

Naarmate het verhaal vordert raakt Mae steeds meer in de ban van de idealen van The Circle en weet ze diep door te dringen tot de kern van deze hechte community. De weekenden verblijft ze op de campus waar ze deelneemt aan verschillende lezingen en tientallen sociale groepen bijwoont. Het aantal volgers op haar livestream neemt exploderend toe en als klap op de vuurpijl blaast ze met haar ideeën de directie van The Circle omver. Toegegeven: Mae Holland is geen passief karakter en haar volhardendheid is bewonderenswaardig. Maar als lezer verwacht je elk moment een genadeslag van haar kant die de glazen campus op zijn grondvesten doet schudden. Helaas blijkt The Circle toch echt vervaardigd te zijn van dubbel glas.

Lees ook mijn recensie van de verfilming van The Circle.

4
Geef een reactie op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste
Abonneren op
Lalagè

Het is inderdaad griezelig dicht bij onze wereld! Geen literair hoogstandje, maar wel een spannend boek dat een belangrijk onderwerp aansnijdt. Ga jij nu iets veranderen in je gedrag op internet of was je al voorzichtig?

Niek

Dit boek heeft mij het laatste duwtje gegeven om weg te gaan bij Facebook en ik heb er geen dag spijt van gehad.
Inderdaad geen literair hoogstandje maar wel een ervaring die ik iedereen wel zou wil laten meemaken om bewust te worden van waar we nu eigenlijk mee bezig zijn.

%d bloggers liken dit: