Wat las ik vroeger: deel 1Leestijd: 2 min.

18 april 2016

Als ik denk aan de jeugdboeken die ik vroeger las, denk ik vrijwel meteen aan de griezelboekenserie Kippenvel geschreven door R.L. Stine. Ik begon met Kippenvel junior, de boekjes met de glimmende groene letters. Al snel mocht ik de Kippenvel boeken met de rode letters op de kaft lezen. Deze waren voor 12+ en beloofden veel enger te zijn dan de groene, dat vond ik vroeger heel cool omdat ik natuurlijk geen twaalf plus was toen ik ze las. Ik vermaakte me ook vaak uren (wellicht was het korter, maar zo voelde dat in de belevingswereld van een kind) met het bestuderen van de onheilspellende illustraties op de kaft. Stiekem vond ik sommige boeken uit de serie toen ook wel een beetje eng.

Naast Kippenvel las ik ook de Klappertanden boeken van Steven Klamm. Deze komen overeen met Kippenvel, alleen zijn ze volgens mij wat minder bekend. Het concept is hetzelfde: even lekker griezelen (het blijft een gek woord).

Toen ik deze boeken allemaal had gelezen begon ik aan de Kluitman jeugdthrillers. De serie bestond uit boeken van o.a. R.L. Stine en Richie Tankersley Cusick. Wat ik me nog kan herinneren waren de omslagen vaak enger dan het verhaal zelf, maar ik las ze met veel plezier.

Vervolgens ontdekte ik een nieuwe serie van R.L. Stine: Het spookt in Fear Street. Ik denk dat ik toen al wat ouder was, want eng vond ik ze niet, maar wel heel vermakelijk om te lezen. Mijn favoriete uit de serie was Het beest is ontsnapt, over een striptekening die tot leven komt. Maar de kaft van Pas op, buitenaardse wezens vond ik dan weer het meest indrukwekkend vanwege alle gereedschappen die in de kamer door de lucht zweven.

Aan het eind van de basisschool kocht mijn moeder een aantal boeken uit de serie Griezelteam door Thomas Brezina. Wat ik me nog kan herinneren ging het over drie tieners die allerlei mysteries oplosten. Het leukste was dat de boeken interactief waren: er zat een spook-loep bij die je over grijze vlakken op de pagina’s in het boek kon leggen waardoor afbeeldingen zichtbaar werden. Meestal bevatte zo’n afbeelding een raadsel of aanwijzing om het mysterie samen met de personages op te lossen.

Binnenkort zal ik in deel 2 een aantal jeugdboeken uit een ander genre bespreken die ik vroeger met veel plezier heb gelezen!

2
Geef een reactie op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste
Abonneren op
Anne Elise

Oké ik heb ze in de omgekeerde volgorde gelezen, je posts in ‘wat las ik vroeger’, maar duidelijk is het sowieso dat we veel in smaak delen. Of in ieder geval -deelden- als kind/pre-puber.. 😉 Ik ben blij dat ik je weer volg (even een blog over het hoofd gezien blijkbaar), even de leeslust weer wat opwekken.. wat jouw blog zeker doet! Dus tot snel 😉

%d bloggers liken dit: