Wat las ik vroeger: deel 2Leestijd: 2 min.

16 mei 2016

Na vorige keer de griezelboeken te hebben besproken is het nu tijd voor fantasy! De boekenserie die dan meteen in mijn hoofd springt is natuurlijk Harry Potter geschreven door J.K. Rowling. Al snel werd het derde deel, Harry Potter en de gevangene van Azkaban, mijn favoriet en is dat eigenlijk nog steeds. Wellicht dat dit komt door het duistere sfeertje, de Collectebus, het mysterie rondom Sirius, de dementors en de weerwolven, maar ook zeker door de Sluipwegwijzer (een fantasyboek heeft op z’n minst een goede kaart toch?) en wie wilde er nou geen vlucht maken langs de torens van het kasteel en over het uitgestrekte meer op de rug van een hippogrief? Daarnaast legt dit deel ook bedachtzaam de basis voor de diepgang in de latere delen.

Terwijl de hype rond Harry Potter nog jaren duurde, ontdekte ik op een middag in een boekwinkel een boek uit de serie De Klif-Kronieken (oorspronkelijke titel: The Edge Chronicles) van Paul Stewart en Chris Riddell. Deze serie bestaat uit drie trilogieën (inmiddels volgens mij zelfs vier) en speelt zich af op Het Klif, een enorme schip vormige rots in de lucht. Elke trilogie verhaalt over één generatie en in totaal beslaat de serie wel honderden jaren waarin Het Klif en haar fantastische wezens vele ingrijpende veranderingen ondergaan.

Firstageofflightmapofedge

Zoals in elk standaard fantasy verhaal gaat de hoofdpersoon in deze boekenreeks op avontuur in een onbekende wereld en dwaalt door bossen, moerassen, steden, grotten en zelfs door de lucht. Tijdens deze avonturen stuiten de hoofdpersonages op verschillende schepsels – van woudtrollen en gabberberen tot luchtpiraten en bibliotheekridders. Het meest fascinerende element in de serie vond ik de zwevende rots die aan een ketting aan de stad eronder lag bevestigd. Op deze rots bevindt zich een soort Universiteit waar academici kennis uit boekrollen stampen. Behalve de mooie plattegronden, bevatten de boeken ook prachtige illustraties die het verhaal en de personages nog levendiger maken. Hoewel dit een kinderserie is (12+), zit het verhaal verrassend goed in elkaar. Naast de nadruk op avontuur en vriendschap zijn ook oorlogen, familiebanden en politieke complotten aan de orde die de serie meer diepgang bieden. De onderlinge verbondenheid tussen de drie trilogieën en hun verschillende (hoofd)personages maken deze serie tot een waterdicht geheel.

Vervolgens las ik de De Hobbit van J.R.R. Tolkien. Tja, wie kent het niet? Ik vond het een geweldig verhaal (nog steeds) en het was lange tijd mijn favoriete boek.

Als laatste zal ik hier de Taragon-trilogie noemen, geschreven door Eva Raaff. Deze serie draait om Matthias, een ‘gewone’ jongen met bijzondere ogen, die door de voorspelling van Taragon in een spannend avontuur verzeild raakt. Bijgestaan door de magiër Malvezijn reist Matthias door Westenrijk en Dragonië om de heerschappij van Zafyra, een koningin en tovenares ten val te brengen. Door de trilogie heen ontwikkelen de personages zich van pubers tot jongvolwassenen waardoor de serie dynamisch en geloofwaardig blijft.

Binnenkort zal deel 3 volgen waarin ik weer een ander genre zal behandelen!

Geef een reactie op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
Abonneren op
%d bloggers liken dit: