Wat las ik vroeger: deel 3

27 juni 2016

Na wat verschuivingen in de planning is het weer tijd voor deel 3 van de ‘wat las ik vroeger’-reeks. Vorige keren heb ik een aantal boeken uit de genres griezelverhalen en fantasy besproken. Dit keer zal ik het genre detective/misdaad behandelen.

De eerste boekenserie uit dit genre die ik graag las is Snuf de hond geschreven door Piet Prins (pseudoniem van Piet Jongeling). De verhalen spelen zich af in Friesland in de jaren ’40 rond de Tweede Wereldoorlog. Snuf is een herdershond die samen met zijn baasje Tom Sanders en zijn vrienden een heleboel avonturen beleeft. Omdat Snuf door een mysterieuze onderduiker professioneel is afgericht, weet hij verschillende misdadigers te ontmaskeren en zijn vrienden uit de handen van deze schurken te redden. Het was elk boek weer spannend of het wel goed zou eindigen!

Vervolgens las ik de reeks Op zoek naar dolfijnen geschreven door Lucy Daniels (pseudoniem van Ben Baglio). Hoewel deze serie misschien beter past in het genre avontuur, plaats ik het toch hier aangezien dieren een grote rol spelen en de boeken zich vaak toeleggen op misdaden (dierenleed) en het speurwerk van de hoofdpersoon Jody McGrath. De serie volgt Jody die samen met haar ouders, twee biologen, en haar tweelingbroertjes een jaar lang op reis gaat om dolfijnen te bestuderen. Jody legt dit avontuur vast in een ‘dolfijnen dagboek’ en het verhaal wisselt deze fragmenten af met gebeurtenissen die zij direct meemaakt. Ondanks dat ik niet zo gek ben op zwemmen was ik vroeger best wel fan van dolfijnen en omdat ik een dolfijnen encyclopedie had, wist ik er wel het één en ander vanaf. In de boeken reist Jody met haar familie de hele wereld over en komt tijdens deze reis verschillende soorten dolfijnen tegen – dit vond ik dan ook het allerleukst aan de serie.

Ondertussen ontdekte ik in de bieb enkele boeken uit de serie Wolf geschreven door Jan Postma. Deze reeks concentreert zich op de broers Arne en Paul Westra die samen met hun herdershond Wolf diverse misdaden oplossen. De schrijver, Jan Postma, is zelf jarenlang als politieagent werkzaam geweest en de boekenserie is dan ook losjes gebaseerd op ervaringen die hij in de praktijk heeft opgedaan. Als lezer merk je al snel dat de schrijver veel van politiewerk af weet en dit maakt de boeken geloofwaardig en leerzaam.

Binnenkort zal ik in deel 4 weer een nieuw genre aan bod laten komen!

Geef een reactie op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
Abonneren op
%d bloggers liken dit: