Dagje uit in HaarlemLeestijd: 3 min.

7 maart 2016

Vanuit de trein zag ik het station naderen. Donkere wolken pakten zich samen boven het Noord-Hollandse stadje. De trein minderde vaart en een paar tellen later gingen de deuren open. Een maartse kou sloeg om mijn gezicht. Ik keek naar links, naar rechts en volgde toen de massa richting de trap. Ik volgde de bordjes naar het centrum. Als het goed was stond ze er al, maar behalve enkele onbekenden werd ik slechts opgewacht door de kille hal van het station. Een paar berichtjes later werd het duidelijk: er was een hoofdingang en een zij-ingang. Ik liep naar buiten, zag haar en het begon te regen.

De boodschap van de kunstenaar

Tja, het zou geen heel goed weer worden, dat wisten we al. De markt was snel gevonden. Tegenover ons stond het museum waar we een hele tijd zouden verblijven – dáchten we. Na een half uur waren we erdoorheen. De rij gekleurde schilderijen, het gekleurde glas aan een ijzerdraadje, de krakende houten vloer en een spookachtige wieg… De objecten waren zo vreemd dat ik dit niet snel zal vergeten. Misschien was dat wel de boodschap van de kunstenaar.

Theewinkels, hofjes en heel veel regen

Het begon steeds harder te regenen. We bezochten verschillende winkeltjes in de straten rondom het marktplein en toen het droger was geworden liepen we langs de 120 jaar oude kathedraal (ik dacht eerlijk gezegd dat het veel ouder was) gelegen langs de gracht. Tijdens de volgende regenbui was het bezoeken van een theewinkeltje tegenover één van de vele hofjes verspreid door de stad vooral een hoogtepunt. (Goed om te weten dat de hofjes op zondag gesloten zijn 🙂 ). Na nog een wandeling langs de grachten en De Adriaan besloten we naast het Hofje van Oorschot ergens wat te eten. Het werd hotchocspoon met carrot cake (zonder crème…) en goede koffie met een goddelijke, niet-vierkante brownie. De sfeer was er in ieder geval uitstekend.

Wandelen door Haarlem

Omdat je niet genoeg kunt wandelen, liepen we nog eens door de stad op zoek naar een restaurant voor het avondeten. Het werd uiteindelijk Indiaas en daarna was het tijd voor de film. Helaas (voor ons) bleek de film niet zo’n goede afsluiter, maar dat doet verder niks af aan de stad natuurlijk. Haarlem doet met haar singels en grachten o.a. denken aan Amsterdam, Leiden, Utrecht en Gouda en is zeker een bezoekje waard.


Volg mij op:

Geen reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: