MBTI: Fictieve personages met Eline schrijft hier (#1)

6 maart 2017

In het eerste deel van deze nieuwe reeks ga ik op zoek naar fictieve personages waar ik qua persoonlijkheid op lijk en jij kunt ook meedoen. Lees snel verder!

In boeken, films en series kom je uiteenlopende personages tegen. Misschien heb je weleens meegemaakt dat een bepaald personage net zo denkt of handelt als jij. En misschien werd je net als ik wel nieuwsgierig naar welke personages dan nog meer op jou lijken –  of niet, maar dat is niet erg, want dat kun je hieronder alsnog gaan uitvinden!

Maar wacht…

Hoe kom je daar dan achter? Een van de bekendste persoonlijkheidstesten is de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). De MBTI is gebaseerd op de theorieën van Carl Jung en ontwikkeld door Katharine Cook Briggs en haar dochter Isabel Briggs Myers. Wetenschappelijk is de test trouwens niet (als je dat echt heel erg vindt, doe dan zelf de test). Aan de hand van een set vragen maakt de MBTI onderscheid tussen vier categorieën:

1. Introversion (I) / Extraversion (E)
2. Intuition (N) / Sensing (S)
3. Feeling (F) / Thinking (T)
4. Perceiving (P) / Judging (J)

Vermenigvuldig dit met vier en je hebt alle mogelijke combinaties, namelijk de 16 persoonlijkheidstypen die de MBTI van elkaar onderscheidt.

Bij het invullen van de MBTI wijzen je antwoorden uit hoe hoog je op elk van deze dimensies scoort. Persoonlijk (haha) ben ik van mening dat iedereen ongeveer in het midden van elk spectrum zit. Zo zul je in sommige situaties bijvoorbeeld meer introvert handelen (een onbekende omgeving), maar in andere situaties juist weer meer extravert (met vrienden). Alle antwoorden bij elkaar leveren een score op van jouw persoonlijkheid dat als introvert of extravert getypeerd kan worden, maar waarvan de totaalscore meestal rond de 50 zal liggen. Als je bijvoorbeeld 52 scoort op introvert, scoor je 48 op extravert en ben je volgens de test, ondanks dat er slechts sprake is van 4 punten verschil en beide scores rond de 50 liggen, toch een introvert persoon. Dit geldt voor alle vier de dimensies. Uiteraard zijn er persoonlijkheidstypen die minder vaak voorkomen en waarbij het verschil in scores dus ook extremer is. Tot zover het technische gedeelte.

Wie ben jij? Doe de test!

Ook al kunnen fictieve personages geen test maken, op het internet zijn tientallen MBTI charts te vinden die deze 16 persoonlijkheidstypen koppelen aan fictieve personages uit boeken, films en series!

De MBTI kun je hier zelf invullen. Ook vind je er alle informatie over de verschillende types.

Wie ben ik?

Dus… wie ben ik dan volgens de MBTI? Op alle vlakken scoorde ik aan de linkerkant van het spectrum en dat maakt mij een INFP.

De plaatjes hierboven geven je hopelijk een beetje een idee van een INFP. Ik kan er nog wel meer over vertellen, maar het lijkt me leuker om snel te kijken naar fictieve personages met een INFP persoonlijkheid!

Fictieve INFP personages

In elke post van deze MBTI-reeks zal ik 3 personages in de schijnwerpers zetten. Wie zijn de eerste 3 fictieve personages die voldoen aan de kenmerken van een INFP?

 

 

The Lord of the Rings – Frodo Baggins

Hobbits zijn zonder twijfel de tofste wezens in Middle Earth. Wie wil er nou niet in de rustige heuvels van the Shire wonen onder het genot van een wijntje en elke dag afsluiten met een gratis vuurwerkshow van Gandalf? De gemiddelde levensverwachting van Hobbits is 100 jaar, maar 110 is ook heel gewoon, dus dan kan je er nog extra lang van genieten! Alleen die voeten…

Dat Frodo Baggins een INFP is, verbaast me niets. Hij is immers een echte idealist. Alhoewel ik mij van de films kan herinneren dat hij om de zoveel scènes gestoken of gebeten werd, met zijn grote blauwe ogen gepijnigd voor zich uit keek en zonder Sam (ISFJ) misschien niet zo ver was gekomen, slaagt hij er toch in om de Ring te vernietigen en zijn missie te volbrengen.

Harry Potter – Remus Lupin


Volgens sommige charts is Luna Lovegood ook INFP, maar professor Lupin is een van mijn favoriete personages uit Harry Potter. In Harry Potter and the Prisoner of Azkaban leren we hem kennen als de nieuwe professor Defence Against the Dark Arts. Ondanks dat Lupin een groot geheim met zich meedraagt, is hij geduldig en optimistisch en leert hij Harry alles wat hij weet. Dit werkt zelfs zo goed dat Harry uiteindelijk een Patronus op kan roepen om de Dementors (zijn grootste angst) te verslaan! Dat komt vast niet alleen maar door Lupins chocolade ;).

Pretty Little Liars – Emily Fields


Emily is volgens deze chart een INFP. Zelf had ik het idee dat Spencer Hastings ook wel een goede INFP zou kunnen zijn. Of Toby Cavanaugh. Wel leuk, want ook Emily is een van mijn favoriete personages uit de serie. Het is inmiddels alweer een tijd geleden dat ik Pretty Little Liars actief heb gekeken, maar wat ik mij kan herinneren was Emily wat afstandelijk, afwezig, sportte ze fanatiek en maakte ze veel heftige dingen mee (net als trouwens bijna iedereen in PLL). Als INFP laat Emily zich leiden door haar sterke principes – zo nam ze het voor Paige (ISFJ) op toen iedereen haar ervan verdacht A te zijn. Haar idealistische karakter komt nog het best naar voren in haar speciale band met Alison. Op veel vlakken herken ik me wel in haar.

 

Welk MBTI-type en bovenstaande fictieve personages ben jij?

3
Geef een reactie op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste
Abonneren op
Isa

Ik ben blijkbaar INFJ (met 100% introvert, wauw). Onderaan de uitslag stonden onder andere Jon Snow, Aragorn en James Wilson (van House). Ik krijg elke keer weer een andere uitslag met deze testen, dus ik ben best verbaasd dat ik deze keer met alles rond de 70-80% (of 100 dus) aan een kant zat!

robinaar

Ik ben een INTP, wel herkenbaar…

%d bloggers liken dit: