Wrap Up: Top Tien 2017

21 december 2017
Leestijd: 7 min.
,

Het jaar is alweer bijna voorbij en ondanks alle drukte las ik in 2017 weer een heleboel boeken. Ik deed voor de tweede keer mee met de Goodreads Reading Challenge. Op de valreep besloot ik mee te doen met de Hebban Landenchallenge. Heb ik mijn challenges gehaald? Daar vertel ik volgende week op mijn blog meer over! Hieronder lees je mijn Top Tien van 2017. Lees je mee?

Top Tien 2017

In deze post laat ik zien welke tien gelezen boeken ik zo goed vond, dat ze een plaats hebben gekregen in mijn Top Tien van 2017. Lees hier mijn Top Tien van 2016 terug!

Billie & Seb van Ivo Victoria – RECENSIE

Deze donkere coming-of-age roman is geschreven in een beeldende, poëtische schrijfstijl. Gaandeweg het verhaal word je steeds dieper in het hoofd van Seb vastgeklemd, waardoor je – net als hij – het gevoel krijgt om weg te breken van het alledaagse. Een origineel verhaal waarin het hoofdpersonage goed is uitgewerkt en de onheilspellende sfeer van het fictieve dorpje Gaspel duidelijk voelbaar is.

The Circle van Dave Eggers – RECENSIE

Wanneer Mae een baantje bij de klantenservice van het machtige bedrijf The Circle weet te bemachtigen, ziet ze de toekomst een stuk rooskleuriger in (vandaar de cover?). The Circle streeft naar het delen van lief en leed, het liefst via online kanalen. Ze besluit mee te doen met de idealen van The Circle en helemaal transparant te gaan door haar leven 24/7 op het internet te zetten. Maar zijn de initiatieven van The Circle wel zo goed bedoeld? Deze dystopische roman van Dave Eggers komt soms gevaarlijk dichtbij en doet met vlagen denken aan George Orwell’s 1984.

De zonde van de vrouw van Connie Palmen

In haar Boekenweekessay schrijft Connie Palmen over vier bekende vrouwen en de invloed van originaliteit, roem en zelfdestructie op hun persoonlijke levens. Een kort, informatief boekje over de intense levens van Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Patricia Highsmith en Jane Bowles en hun zoektocht naar de grenzen tussen zonden en geluk.

Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beeck – RECENSIE

In Kom hier dat ik u kus wordt het verhaal van Mona in drie verschillende fasen in haar leven gevolgd. Op de Beeck laat in een meeslepende – soms luchtige en vaak grappige – Vlaamse schrijfstijl zien wat trauma’s, opvoeding en situaties uit het verleden voor een invloed hebben op onze persoonlijkheid. En wat dit betekent voor onze manier van handelen in het heden.

Mijn leven in de wildernis  van Miriam Lancewood – RECENSIE

Het verhaal van Miriam Lancewood is in grote lijnen bekend door het reisprogramma van Floortje Dessing. Samen met haar 30 jaar oudere man Peter woont zij in de wildernis van Nieuw-Zeeland waar ze slapen in hutten en tentjes. Ze schieten hun eigen wild en trekken rond als nomaden. Begin 2017 verscheen haar boek bij Uitgeverij Kosmos waarin Miriam vertelt hoe zij is gekomen tot de beslissing om deze levensstijl aan te gaan. Door middel van een soort dagboekfragmentjes in verhaalvorm geeft ze de lezer een inkijkje in haar leven van dag tot dag.

Voor de val van Noah Hawley – RECENSIE

Wanneer een privévliegtuig een kwartier na opstijgen neerstort in zee, zijn er wonderbaarlijk genoeg twee overlevenden: schilder Scott en de jongen JJ. Een waar mediacircus wordt op touw gezet om de reden achter het ongeluk te achterhalen. In deze zoektocht naar de waarheid worden Scott en JJ steeds meer onder druk gezet. Deze thriller is dankzij Hawleys sterke dialogen en beeldende schrijfstijl een van de uitschieters die ik dit jaar heb gelezen.

A Street Cat Named Bob van James Bowen – RECENSIE

Ex-drugsverslaafde James verdient de kost als straatmuzikant in Londen. Op een dag ziet hij straatkat Bob die een groot abces heeft. Hij besluit het dier in huis te nemen en te verzorgen. Vanaf dat moment zijn James en Bob een onafscheidelijk duo die met hun gezamenlijke muzikale optredens de harten van duizenden Londenaars weet te veroveren. A Street Cat Named Bob is een hartverwarmende feelgood roman over het overwinnen van de diepe dalen in het leven en de onvoorwaardelijke liefde voor dieren.

Norwegian Wood van Haruki Murakami – RECENSIE

Toru Watanabe heeft een speciale band met het liedje Norwegian Wood van The Beatles. Herinneringen aan het nummer gaan terug naar zijn adolescentie en zijn twee grote liefdes: Naoko en Midori. Deze coming-of-age roman van Murakami is verrassend realistisch en verkent donkere thema’s. Zo passeren zelfmoord, schuld, verlies, depressie en eenzaamheid de revue. Het is bovendien prachtig vertaald uit het Japans door Elbrich Fennema.

De jasmijnzussen van Corina Bomann – RECENSIE

De vriend van modefotografe Melanie Sommer komt na een auto-ongeluk in het ziekenhuis te liggen. Terwijl hij in coma is, wordt Melanies band met haar oma Hanna steeds sterker. Ze ontdekt gaandeweg de ware gebeurtenissen die zich in haar jeugd hebben afgespeeld. De jasmijnzussen is een spannende, afwisselende feelgood roman vol diverse culturen en historische feitjes.

De meisjes van Emma Cline – RECENSIE

De 14-jarige Evie raakt op een warme zomerdag in 1969 in de ban van de 19-jarige Suzanne. Suzanne blijkt lid te zijn van een commune rondom Russell Hadrick. Geleidelijk aan wordt de beïnvloedbare Evie de sekte binnengelokt. Tegen de achtergrond van de waargebeurde Manson Murders, verkent De meisjes de donkere psyche van tienermeisjes, de invloed van (verkeerde) vriendschappen, de rol van macht en de kracht van manipulatie.


Welk(e) boek(en) uit mijn Top Tien van 2017 heb jij gelezen? 🙂

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.