Wrap Up: Top Tien 2019 (#1)

23 december 2019
Leestijd: 6 min.
,

Wauw, het jaar 2019 is alweer bijna voorbij! Een nieuw decennium staat op het punt om te beginnen waarin ongetwijfeld veel toffe boeken zullen verschijnen. Maar voor het zover is, blik ik in deze post terug op de tien beste boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen. Volgende week volgt een tweede Wrap Up waarin ik de mooiste films en series van 2019 aan bod laat komen. Ben je al nieuwsgierig geworden naar mijn jaar in boeken? Lees dan gauw verder!

Top Tien 2019: Boeken

Als vuur in het ijs van Luz Gabás – RECENSIE

Deze historische roman van de Spaanse Luz Gabás draait om de twee jonge geliefden Cristela en Attua. Door een teisterende burgeroorlog moeten ze elkaar noodgedwongen loslaten. Gabás volgt hun levens op de voet waarin diverse tegenslagen hen steeds verder uit elkaar drijven. Kunnen Cristela en Attua uiteindelijk het lot doen keren?

Reisverslag van een kat van Hiro Arikawa – RECENSIE

Satoru is al zijn hele leven gek op katten. Als hij een gewonde zwerfkat vindt, aarzelt hij dan ook niet om het dier mee naar huis te nemen en te verzorgen. Satoru onderneemt even later een heuse roadtrip met zijn kat die hij Nana heeft genoemd. Al snel blijkt dat hij deze reis door Japan niet zonder reden maakt… Reisverslag van een kat is een emotionele roman voor liefhebbers van Japan en dieren!

De geniale vriendin van Elena Ferrante – RECENSIE

De Napolitaanse romans van Elena Ferrante zijn een dikke hit. In 2019 verscheen zelfs de serie-verfilming op de NPO genaamd My Brilliant Friend. De geniale vriendin verhaalt over Elena en Lila die als hartsvriendinnen opgroeien in een arme wijk in Napels. Dit eerste deel behandelt de kindertijd en de pubertijd van de personages. De vriendschap tussen de twee meisjes wordt gaandeweg de tienerjaren namelijk steeds meer op de proef gesteld…

Kerkhofblommenstraat van Lara Taveirne – RECENSIE

De Vlaamse Lara Taveirne schrijft in Kerkhofblommenstraat over de vijftienjarige Arabella. Het tienermeisje groeit op tussen de landwerksters die bij haar vader in dienst zijn. Het feit dat Arabella ook op het veld werkt, zorgt voor veel onbegrip bij haar moeder. Dit streekverhaal in plat Vlaams is daarnaast een poëtisch coming-of-age verhaal tussen de chrysanten.

Harten Sara van Thomas Olde Heuvelt – RECENSIE

Harten Sara draait om de negentienjarige Sara. Ze is autistisch, vrienden met goochelaar Sem en verliefd op Beesje. Beesje is een imaginair diertje dat in Sem schuilt. Sem wordt echter steeds verliefder op Sara waardoor hij Beesje besluit in te vriezen. Dit boek vol magisch-realistische elementen is een wat ouder verhaal van Thomas Olde Heuvelt en een aanrader voor liefhebbers van het fantastische genre!

De poppenfabriek van Elizabeth Macneal – RECENSIE

Wat krijg je als je de verhalen van Dickens met Netflix’ You combineert? Het antwoord is zonder twijfel: De poppenfabriek van Elizabeth Macneal. Dit duistere debuut verhaalt over de tweelingzussen Iris en Rose. Macneal laat gaandeweg het verhaal zien dat vrouwen in het Victoriaanse London voor veel obstakels kwamen te staan, maar prima in staat waren om zich eigenhandig te kunnen redden. Aanrader voor liefhebbers van gothic novels!

Demian van Herman Hesse

Na op school ooit Narziss und Goldmund te hebben gelezen, stond Demian van Herman Hesse al lang op mijn lijstje van literaire boeken die ik een keer wilde lezen. Dit jaar was het eindelijk zover! Demian is een prachtig coming-of-age verhaal waarin de jeugd van de verlegen Sinclair wordt gevolgd tot hij als soldaat gewond raakt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Demian is een mustread voor liefhebbers van literatuur, mythologie en mystiek.

Dolores Dolly Poppedijn van Thomas Olde Heuvelt

Dolores Dolly Poppedijn was dit jaar het geschenkboekje van de Spannende Boeken Weken. Olde Heuvelt beschrijft op zeer beklemmende wijze hoe een moeder langzaam waanzinnig wordt en niets liever wil dan haar doodgeboren baby te vervangen…

Zuilen der Schepping van Terry Goodkind – RECENSIE

Dit zevende deel van De Wetten van de Magie leest als een spin-off. Het boek wordt namelijk verteld door de ogen van een nieuw personage: de roodharige Jenssen Daggett. Na de moord op haar moeder zet Jenssen alles op alles om wraak te nemen. Ze krijgt hierbij hulp van soldaat Sebastiaan. Maar is hij wel te vertrouwen?

De dolfijn van Mark Haddon – RECENSIE

Met De dolfijn vaart schrijver Mark Haddon een andere koers. Het boek begint als een spannende horror maar verandert na een interessante plotwending in een avonturenroman door de Antieke Oudheid. Haddon experimenteert met sprookjes en mythen en maakt hierbij gebruik van Pericles, een toneelstuk van William Shakespeare en George Wilkins.


Lees ook mijn Wrap Ups van 2016, 2017 en 2018.

Wat was jouw favoriete boek van 2019? 😊

Eline

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.