FATE – The Winx Saga: YA-fantasyserie worstelt met wisselend verteltempo

1 maart 2021
Leestijd: 4 min.
,
Wat brouwt Netflix van deze populaire fantasy franchise?
fate-the-winx-saga-netflix_header

Tijdens de jaren ’90 werden animatieseries met meiden in de hoofdrol gaandeweg steeds populairder. Denk bijvoorbeeld aan Sailor Moon (1992) en Cardcaptor Sakura (1998) van Aziatische bodem en uit de Westerse hoek The Powerpuff Girls (1998), Totally Spies! (2001), W.I.T.C.H. (2004) en Winx Club (2004). Van deze laatste is nu een live-action versie te zien op Netflix. FATE: The Winx Saga (2021) is een ambitieus project voor de streamingdienst aangezien Winx Club inmiddels veel seizoenen heeft en een grote schare fans. Wat heeft Netflix van de remake van deze fantasy franchise weten te brouwen?

Bloom laat haar krachten opbloeien

Net als Winx Club volgt FATE: The Winx Saga Bloom (Abigail Cowen). Zij heeft een groot deel van haar jeugd op aarde doorgebracht en staat op het punt om te beginnen op Alfea, een magische kostschool waar feeën en specialisten worden opgeleid. Dit gebeurt allemaal zonder dat haar ouders het weten, de magische wereld wordt immers streng gescheiden gehouden van de aardse. Als gevolg hiervan weet Bloom nog niet zo lang dat ze een krachtige vuurfee is. Hierdoor weet ze ook niet hoe ze goed met haar krachten om moet gaan. En dan komt er op school ook nog eens een verborgen geheim aan het licht dat haar leven voorgoed zal veranderen…

FATE: The Winx Saga heeft een duister randje

Tussendoor neemt FATE: The Winx Saga de kijker mee in een weinig origineel, maar wel vermakelijk tienerdrama. Samen met haar kamergenoten – de sportieve waterfee Aisha (Precious Mustapha), aardefee Terra (Eliot Salt), empaat Musa (Elisha Applebaum) en majestueuze lichtfee Stella (Hannah van der Westhuysen) – stort Bloom zich op typische puberproblemen rond liefde, vriendschap, onzekerheid, drank en drugs. Wat? Ja, Netflix geeft FATE: The Winx Saga niet alleen een behoorlijk duister randje dat doet denken aan een kruising tussen Harry Potter en de gevangene van Azkaban, The Vampire Diaries en Riverdale; de serie is af en toe ook behoorlijk gewaagd. Zo spat het bloed tegen je beeldscherm op, stroomt het grove taalgebruik uit je speakers en liggen de gespreksonderwerpen af en toe wel heel ver van de animatieserie af.

Veel personages voor zes afleveringen

De vijf meiden worden versterkt door een groep specialisten – Sky, Riven en Dane – en de mysterieuze luchtfee Beatrix (Sadie Soverall). Al deze personages hebben zo weer hun eigen problemen en geschiedenissen. Met maar zes afleveringen wordt het lastig om dit goed in te vullen. Dit merk je aan het verteltempo dat soms langdradig, dan weer te snel of vol actie is. De context van de gebeurtenissen ontbreekt waardoor je als kijker dikwijls moeite hebt de verhaallijnen met elkaar te verbinden. Dit neemt niet weg dat de intriges en het geroddel in de gangen van Alfea minder vermakelijk zijn. Rode draad in FATE: The Winx Saga zijn de ontsnapte Verbranden die in de magische wereld, maar ook op aarde slachtoffers maken. Daarnaast brengt Blooms geheim haar steeds dichterbij schoolhoofd Farah Dowling (Eve Best), die haar stimuleert om haar vuurmagie onder controle te krijgen, en haar geheimzinnige voorganger Rosalind (Lesley Sharp) die Alfea weer in haar macht wil.

Netflix’ eigen invulling overheerst in FATE: The Winx Saga

Het dynamische samenspel tussen de verschillende personages op de magische campus is leuk om naar te kijken. Net als de prachtige locaties in Ierland trouwens, waar de serie is opgenomen. FATE: The Winx Saga is meegegaan met de tijd en laat regelmatig herkenbare socialmediaberichten voorbijkomen. De cast is divers en dat biedt mogelijkheden voor de verhaallijnen. Opvallend is dat twee feeën uit Winx Club in de remake zijn samengevoegd tot één fee. Ook heksengroepje de Trix ontbreekt en is voor nu wellicht vervangen door de sluwe Beatrix. Tot slot hebben de makers ervoor gekozen om Musa anders vorm te geven waardoor zij in FATE: The Winx Saga geen Aziatische roots heeft. Dit biedt perspectief voor een tweede seizoen waarin de cast nóg meer divers kan worden. In de basis lijkt de versie van Netflix dus wel op Winx Club, maar de eigen invulling overheerst. Dit maakt van FATE: The Winx Saga een aanrader voor liefhebbers van YA-series vol avontuur en magie.


Lees ook mijn recensie van The Idhun Chronicles.

Eindoordeel: Fate - The Winx Saga (2021)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3

Samenvatting

Met Fate: The Winx Saga maakt Netflix een gewaagde adaptatie van de animatieserie Winx Club. Wanneer Bloom gaat studeren aan de magische school Alfea, komen verschillende geheimen aan het licht. De YA-serie zit vol bloed, grof taalgebruik, en het is duidelijk dat Netflix veel zelf heeft ingevuld. Geschikt voor een wat ouder YA-publiek is Fate: The Winx Saga een fantasyserie met een duister randje en een wisselend verteltempo.

Productie: Lisa James Larsson, e.a. | Cast: Abigail Cowen, Hannah van der Westhuysen, Precious Mustapha, e.a. | Scenario: Brian Young, Iginio Straffi | Duur: 50 min. | Genre: Action, Adventure, Drama | Jaar: 2021

Eline

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.