Kabaneri of the Iron Fortress: zombie-apocalyps zet verwachtingen op verkeerd spoor

19 januari 2017
Leestijd: 4 min.
, ,
Bloederige actie in Kabaneri of the Iron Fortress.
kabaneri-of-the-iron-fortress-anime_header

Van Tetsuro Araki (Wit Studio), bekend van Death Note en Attack on Titan, verscheen vorig jaar Kabaneri of the Iron Fortress (2016). Veel fans van Attack on Titan zien een link met de Amerikaanse zombieserie The Walking Dead. Ook Kabaneri of the Iron Fortress heeft hier wel iets van weg. Hieronder lees je waarom!

Een mysterieus virus

Kabaneri of the Iron Fortress speelt zich af tijdens de Industriële Revolutie. Terwijl de technologische ontwikkelingen in volle gang zijn, leeft de mensheid in grote angst. Door een mysterieus virus veranderen mensen, na een beet, in ‘kabane’. Dit zijn wezens die erg veel lijken op zombies. Om de kabane buiten de deur te houden zijn hele steden leeggelopen. De bevolking heeft zich gevestigd op stations. Grote, ijzeren stoomlocomotieven zijn gebouwd voor de transport om de handel tussen steden door te voeren. Daarnaast worden de treinen gebruikt als wapens en vervoersmiddelen.

Half mens, half zombie

Wanneer er een treinkaping plaatsvindt op het Aragane Station, ziet Ikoma kans om zijn geheime wapen te testen. Hoewel er nog geen middel is ontwikkeld tegen het virus, kunnen kabane worden gedood door hun hart te doorklieven. Maar niet elk wapen is hiervoor geschikt. Ikoma’s vuurwapen blijkt succesvol, maar hij betaalt hiervoor een hoge prijs. Tijdens de aanval van een kabane raakt hij besmet met het virus. Hij weet de besmetting op wonderbaarlijke wijze tegen te houden en transformeert in een kabaneri – een half mens, half zombie. Hmm, waar heb ik dat eerder gehoord?

Kabaneri of the Iron Fortress zit vol bloederige actie

Kabaneri of the Iron Fortress zit, net als Attack on Titan, boordevol (bloederige) actie. Geleidelijk komt de kijker meer te weten over de personages. Veel ruimte hiervoor is er niet. De serie duurt namelijk slechts twaalf afleveringen. Ikoma trekt zich samen met zijn vrienden en de overlevenden van de kaping, terug in de ijzeren stoomlocomotief. Vanuit de trein proberen ze een plan op te zetten om de kabane uit te schakelen. Er volgen veel vechtscènes waarin de kabane bij bosjes ‘dood’ neervallen.

Mumei en haar gemene broer Biba

In de tweede helft van de serie wordt er vooral ingezoomd op het verhaal van Mumei en haar gemene broer Biba. Mumei is een stoere chick met goede vechtskills, maar ze blijkt ook heel beïnvloedbaar te zijn. Logisch, als je beseft dat ze pas twaalf is. Het is helaas wel in tegenstrijd met haar karakter aan het begin van de serie. Door het achtergrondverhaal van Mumei, verschuift de focus bovendien van de kabaneri naar haar broer. Je gaat Biba op die manier als de werkelijke vijand zien. Maar de kabane maken ondertussen nog altijd slachtoffers en zijn nog lang niet uitgeschakeld. Deze vragen blijven tot de laatste aflevering hangen en ook het open einde verschaft niet veel antwoorden.

Kabaneri of the Iron Fortress maakt verwachtingen niet waar

Kabaneri of the Iron Fortress heeft een leuk concept, maar is zeker niet origineel. Net als bij Attack on Titan zijn de filmische gevechten mooi uitgewerkt. De rode draad door het verhaal blijft hier en daar echter wat steken. De eerste afleveringen zijn bloedstollend spannend en scheppen hoge verwachtingen bij de kijker. Het waarmaken hiervan blijkt, gezien de kleine omvang van de serie, een lastige opgave. Het open einde biedt wellicht een mogelijkheid voor een tweede seizoen waarin het een en ander kan worden opgehelderd. Mocht dit gebeuren, dan heeft deze serie nog kans om de kwaliteit uit de eerste afleveringen te evenaren door de koers bij te stellen en haar personages nog wat meer uit te diepen. Al met al is het een prima serie om je even in te storten. Zonder al te hoge verwachtingen, dat wel.


Kabaneri of the Iron Fortress is te zien op Crunchyroll.

Eindoordeel: Kabaneri of the Iron Fortress (2016)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
2.8

Samenvatting

Kabaneri of the Iron Fortress heeft een leuk concept, maar is zeker niet origineel. De filmische gevechten zijn mooi uitgewerkt, maar de rode draad door het verhaal blijft hier en daar wat steken. De eerste afleveringen zijn bloedstollend spannend en scheppen hoge verwachtingen bij de kijker, maar het waarmaken hiervan is, gezien de kleine omvang van de serie, een lastige opgave.

Productie: Tetsuro Araki | Voice Cast: Tasuku Hatanaka, Sayaka Senbongi, Maaya Uchida, e.a. | Scenario: Ichirō Ōkouchi | Duur: 12 afl. van 22 min. | Genre: Animatie, Actie, Drama | Jaar: 2016

Eline
Volg mij op:

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.