Wrap Up: Top Tien 2020 (#1) – Boeken

28 december 2020
Leestijd: 13 min.
,

2020 is alweer bijna voorbij! Het is een raar jaar geweest met veel veranderingen. Maar wat onveranderd is gebleven, is dat ik weer een flinke stapel boeken heb gelezen. En hoe anders dit jaar dan ook was, 2020 sluit ik op mijn blog zoals vanouds af met twee Wrap Ups. Donderdag lees je een Wrap Up over mijn favoriete films, series en muziek van 2020. Vandaag blik ik terug op mijn favoriete boeken van dit jaar. Ik kan alvast verklappen dat ik voor 2020 veel debuten op mijn lijst heb staan 😉 Welke boeken hebben een plek gekregen in mijn Top Tien 2020? Lees gauw verder!

Top Tien 2020: Boeken

Ik moet u echt iets zeggen van Mensje van Keulen – RECENSIE

In de Week van het Korte Verhaal kwam Ik moet u echt iets zeggen van Mensje van Keulen uit. Deze verhalenbundel bevat negen verhalen over alledaagse thema’s. In ieder verhaal schuilt een verrassende plotwending. Dit maakt het boekje intrigerend waardoor het vlot wegleest. Ik moet u echt iets zeggen is een aanrader voor liefhebbers van korte verhalen of als je eens een boek uit een ander genre wilt lezen!

Schaf Ik moet u echt iets zeggen hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens – RECENSIE

Daar waar de rivierkreeften zingen van biologe Delia Owens verhaalt over Kya Clarke. Deze jonge vrouw woont al sinds haar jeugd in een hut in het moeras van Barkley Cove. Ze is daar afgesneden van de bewoonde wereld en het leven in de wildernis is hard. Toch weet Kya zich goed te redden. Op een dag komt ze in contact met twee mannen die haar in aanraking laten komen met de wereld buiten de wildernis. Als één van de mannen in de wildernis dood teruggevonden wordt, is Kya hoofdverdachte. Daar waar de rivierkreeften zingen is een spannende coming-of-age roman met een vleugje ‘who-dunnit’. Het boek brengt bovendien een ode aan de natuur!

Schaf Daar waar de rivierkreeften zingen hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld

De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld is één van de boeken die ik in 2020 eindelijk heb gelezen. Ik had al veel positieve reacties op het verhaal rond een strenggelovig boerengezin gelezen en was zeer benieuwd toen de Engelse vertaling op de shortlist van The International Booker Prize 2020 stond. Een paar maanden voor het boek de prijs daadwerkelijk won, had ik De avond is ongemak uit en ik behoor tot de fans. Een aanrader als je van coming-of-age verhalen met een rauw randje houdt.

Schaf De avond is ongemak hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Viktor van Judith Fanto – RECENSIE

In Viktor, de debuutroman van Judith Fanto, duikt studente Geertje haar familiegeschiedenis in. Met name Viktor Rosenbaum, haar mysterieuze oudoom, fascineert haar. Van hem zijn enkele documenten bewaard gebleven en van daaruit ontvouwt zich Geertjes speurtocht. De verhaallijnen in Viktor wisselen tussen het Nijmegen van de jaren ’90 waar Geertje studeert en het Wenen van de twintigste eeuw waar Viktor in vrijheid leeft tot de komst van de Holocaust. Behalve de intrigerende familiegeschiedenis probeert Fanto in Viktor antwoord te geven op vragen rondom het Jodendom en zet het de lezer aan het denken over wat het lot precies inhoudt.

Schaf Viktor hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Owen en de soldaat van Lisa Thompson

In het park zit een stenen soldaat op een bankje. Het standbeeld is behoorlijk verweerd en brokkelt af, maar Owen raakt er steeds meer aan verknocht. Owen en de soldaat van Lisa Thompson verhaalt over de ongewone vriendschap tussen Owen en het standbeeld. Wanneer de gemeente het beeld weg wilt halen omdat het park gerenoveerd wordt, besluit Owen dit hoe dan ook te voorkomen. Owen en de soldaat is een zeer toegankelijk verhaal voor kinderen. Het legt ze in heldere taal uit wat het belang is van herdenken.

Schaf Owen en de soldaat hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Disobedience van Naomi Alderman

Wanneer Ronit te horen krijgt dat haar vader is overleden, is ze gedwongen terug te gaan naar haar geboortestad Londen. Ze verlaat New York en komt in de Britse hoofdstad oog in oog te staan met haar vroegere jeugdvriendin Esti. Terwijl verwarde gevoelens weer opvlammen, verhaalt Disobedience daarnaast over religie, vriendschap, liefde en je plek vinden binnen (of buiten) een hechte Joodse gemeenschap. Alderman heeft een gedetailleerde schrijfstijl en de hoofdstukken worden afwisselend vanuit de perspectieven van Ronit en Esti beschreven.

Schaf Disobedience hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Het boek van alle angsten van Emy Koopman – RECENSIE

In Het boek van alle angsten van Emy Koopman wisselen twee verhaallijnen elkaar af. Zo volgt het boek Fana, een Iraans meisje dat wordt gepest op school. Daarnaast lezen we over Viko, een zachtaardige jongen die zich aansluit bij een genootschap waar mannen voor zichzelf op leren komen. Een paar jaar later heeft zich een klimaatramp voltrokken. In de nieuwe wereld is Fana werkzaam als psychologe en is Viko bioloog. Allebei de personages zijn onderhevig aan hun pestverleden en worstelen met hun levens als twintiger. Het boek van alle angsten is een dystopische roman met een flinke dosis spanning en psychologie. Voor de liefhebbers van Black Mirror en The Circle.

Schaf Het boek van alle angsten hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

De dag dat de walvis kwam van John Ironmonger – RECENSIE

Op een dag spoelt er een man aan op het strand vlakbij het fictieve dorpje St. Piran in Cornwall. Nadat de drenkeling door de inwoners is opgelapt, wordt een aaneenschakeling van gebeurtenissen in gang gezet. De man voorspelt een dreigende pandemie en adviseert de bewoners van St. Piran zich daarop voor te bereiden door voedsel en medicijnen in te slaan. Tijdens het lezen verbaasde ik me keer op keer hoeveel gelijkenissen De dag dat de walvis kwam van John Ironmonger had met de tijd waarin wij nu leven. Nog verrassender werd het toen ik begreep dat Ironmonger dit boek een paar jaar geleden al had geschreven. De dag dat de walvis kwam is een sprookjesachtige dystopie met filosofische denkbeelden en een hartverwarmende boodschap die we nu allemaal goed kunnen gebruiken!

Schaf De dag dat de walvis kwam hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Strafkind van Wieke Hart en Maria Genova – RECENSIE

De man van de bejaarde Erin de Becker komt door dertien messteken om het leven. Erin is hoofdverdachte en komt in de gevangenis terecht. In de cel herbeleeft ze de trauma’s uit haar jeugd die ze doorbracht in een klooster in Ierland en later in Nederland. In het klooster verrichtte ze, onder streng toezicht van de nonnen, samen met duizenden andere meisjes dwangarbeid. Strafkind van Wieke Hart en Maria Genova wisselt het waargebeurde verhaal van Erin af met de twijfels van haar forensisch psycholoog Damian. Het tweede deel van het boek bevat een interview met de slachtoffers die gruwelijke details vertellen over het zware leven in de verschillende kloosters in Nederland.

Schaf Strafkind hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy

De jongen, de mol, de vos en het paard kreeg ik als kerstcadeautje van Hebban. Deze fabel van Charlie Mackesy is een verhaal dat eigenlijk iedereen zou ‘moeten’ lezen. Het poëtische boek volgt een naamloze jongen die vriendschap sluit met drie dieren. Samen leren ze wijze levenslessen die ervoor zorgen dat ze zich een beetje beter voelen in deze wereld. De jongen, de mol, de vos en het paard is prachtig uit het Engels vertaald door Arthur Japin en bevat mooie illustraties van ecoline die het verhaal ondersteunen.

Schaf De jongen, de mol, de vos en het paard hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Extra leestip: In Picardy’s Fields van Hannah Byron – RECENSIE

In Picardy’s Fields van Hannah Byron brengt de lezer terug naar het jaar 1918. De jonge Agnès de Saint-Aubin besluit na haar studie als arts aan de slag te gaan in Château de Dragoncourt in het Noord-Franse Picardië. Het kasteel, dat vlakbij het Westfront ligt, doet tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst als militair hospitaal. Samen met de Amerikaanse chirurg Alan Bell behandelt Agnès de gewonde soldaten. Als het kasteel wordt bezet door de Duitsers, neemt de onzekerheid toe. Zullen Agnès en Alan samen met de bewoners van Château de Dragoncourt de bezetting overleven? In Picardy’s Fields is een levendige beschrijving van het begin van de twintigste eeuw met spannende plotwendingen, humor, romantiek en een vleugje feelgood. Het boek is bovendien het eerste deel van The Resistance Girl Series.

Schaf In Picardy’s Fields aan via Hannah Byrons website.

Mijn leesstatistieken van 2020 😀

De leesstatistieken van Goodreads zijn wel iets waar ik ieder jaar weer naar uitkijk. Dit is mijn 2020 in boeken:

In 2020 las ik in totaal 7.096 bladzijden. Het dunste boek (Nee van Arnon Grunberg) had slechts 51 bladzijden. Het dikste boek (Het weerloze rijk van Terry Goodkind) had er 703. De boeken die ik heb gelezen hadden gemiddeld 252 bladzijden. Mijn gemiddelde beoordeling was 3.9 sterren. Tot slot heb ik mijn reading challenge met 140% afgerond! 😊


Lees ook mijn Wrap Up: Top Tien Boeken van 2019.

Wat zijn jouw favoriete boeken van 2020? 😊

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.