Boeken

Aanmoedigingen voor schrijvers: stimulerende schrijfbundel coacht en inspireert aspirant-schrijvers

, ,

Titel: Aanmoedigingen voor schrijvers. Jouw papieren schrijfcoach
Auteur: Brenda van Es
Uitgeverij:
100 Jaar Na Vandaag
Genre: Non-Fictie
Bladzijdes:
144
ISBN:
978-94-926-1309-7
*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik van de auteur een recensie-exemplaar ontvangen

Link naar mijn recensie op Hebban

Het is een droom van veel mensen om een boek te schrijven. Een groot deel van deze groep doet ooit eens een poging om het verhaal op papier te zetten. Toch zijn er maar weinig mensen die hun ideeën helemaal uitwerken en daadwerkelijk een boek (laten) publiceren. Een boek schrijven is immers keihard werken. Het leven gaat door en schrijven kan dan zomaar geen prioriteit meer zijn, hoe graag je ook zou willen. Schrijfcoach Brenda van Es vindt dat dit anders kan, en in haar schrijfbundel Aanmoedigingen voor schrijvers steekt ze aspirant-schrijvers een hart onder de riem.

Afzien, talent of niet

Een boek schrijven is niet iets wat je zo even doet. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Er zijn succesvolle schrijvers die aan de lopende band boeken publiceren; mensen die over een onuitputtelijke bron van inspiratie en een vanzelfsprekende scheut schrijftalent lijken te beschikken. Maar hoe talentvol iemand ook mag zijn, een boek schrijven vraagt om doorzettingsvermogen. Een boek schrijven is vast blijven houden aan jouw droom. De durf om je persoonlijke drijfveren te analyseren en je twijfels en innerlijke conflicten onder ogen te komen. Een boek schrijven is, zo schrijft Van Es:

“willen afzien, kunnen afzien, soms zelfs ten diepste kíezen voor afzien. Talent of niet.”

Vier fasen van het schrijfproces

Van Es schreef eerder Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven en In Spanje schijnt altijd de zon. In Aanmoedigingen voor schrijvers neemt zij je mee langs vier fasen die een aspirant-schrijver doorgaans tegenkomt in het schrijfproces: vertwijfeling, doorschrijven, afronden en loslaten. Aan de hand van de vier seizoenen maakt Van Es deze fasen concreet. Zo staat de herfst voor de vorming van het verhaal; de periode waarin de aspirant-schrijver nog niet weet waar de plot heengaat. De winter draait om doorzetten, in de lente bloeit er al wat op en in de zomer kunnen de vruchten worden geplukt. Van Es laat iedere aanmoediging aansluiten op een bepaald thema binnen het schrijfproces. Deze stukken beslaan niet meer dan enkele pagina’s en zijn behapbaar waardoor ze goed blijven hangen. Tussendoor blader je langs inspirerende quotes van bekende schrijvers, filosofen en andere ‘ervaringsdeskundigen’.

Aanmoedigingen voor schrijvers stimuleert en inspireert

In het bijzonder richt Van Es zich in Aanmoedigingen voor schrijvers tot aspirant-schrijvers van levensverhalen. Centraal in de bundel staat het schrijven van een autobiografisch boek vanuit de hart-hoofd-hand-verbinding. Volgens Van Es is het belangrijk om als schrijver vanuit jouw lichaam en ziel een verbinding te maken met het levensverhaal. Ondanks deze abstracte, spirituele insteek is Van Es in haar aanmoedigingen verrassend praktisch en direct. Ze stimuleert de aspirant-schrijver om na te denken over de reële worstelingen tijdens het schrijven en schotelt effectieve gedachte-experimentjes voor. Het boek citeert daarnaast stukken uit korte verhalen vol (levens)wijsheden. De vormgeving van het boek en de grote rol voor de natuur creëren allebei een rustige en positieve sfeer. Aanmoedigingen voor schrijvers daagt de aspirant-schrijver uit, wekt inspiratie op en doet wat het belooft: coachen vanaf het papier.


Steun je boekhandel en schaf Aanmoedigingen voor schrijvers hieronder aan of via de website van de auteur.

Eindoordeel: Aanmoedigingen voor schrijvers
5
Share

Recent Posts

De vrouw die niet bestond: stúkdenken op een ideale wereld

Titel: De vrouw die niet bestond Auteur: Marc Reugebrink Uitgeverij: Querido Genre: Roman Bladzijdes: 157… Read More

23 mei 2022

Joy: psychologische roadnovel met een spirituele twist

Titel: Joy Auteur: Jules Hoenderop Uitgeverij: Ambilicious Genre: Roman Bladzijdes: 207 Uitvoering: Paperback ISBN: 978-94-932-7515-7… Read More

19 mei 2022

Anime Lente 2022 Preview

In animeland staan er dit lenteseizoen verrassend veel sportseries op het menu. Wat dacht je… Read More

16 mei 2022

Playlist: Ghostlight van Poets of the Fall

Schrijf-playlist #58: Ghostlight van Poets of the Fall Poets of the Fall: Finland, 2003 –… Read More

9 mei 2022

’t Hooge Nest: aangrijpende familiegeschiedenis van twee joodse verzetsvrouwen

Titel: ’t Hooge Nest Auteur: Roxane van Iperen Uitgeverij: Lebowski Publishers Genre: Non-fictie Bladzijdes: 382… Read More

5 mei 2022

Mijn beste vriendin Anne Frank: coming-of-age film over joodse tieners in oorlogstijd

Anne Frank is wereldwijd beroemd door haar dagboekfragmenten die gebundeld zijn in het boek Het… Read More

2 mei 2022