Black Mirror: satirische serie die technologie laat barsten

Leestijd: 2 min.
Psychologie, Serie
Black Mirror is beangstigend dystopisch.

Een wereld zonder technologie is tegenwoordig ondenkbaar. Charlie Brooker, de maker van de anthologische serie Black Mirror (2011-) is zich hier goed van bewust. In zijn serie zoekt hij de grenzen van de digitale wereld op. Verschillende mensen hadden mij deze serie aangeraden en daarom besloot ik het eens te gaan kijken. Meteen al de eerste aflevering weet Brooker de kijker te choqueren door een ontvoering compleet uit de hand te laten lopen.

Een ware dystopie in Black Mirror

Black Mirror bevat twee seizoenen bestaande uit zes losstaande afleveringen en één kerstspecial. De serie heeft een internationale Emmy gewonnen en vermoedelijk zal één aflevering (The Entire History of You) zelfs worden verfilmd! Politiek, fitness, talentenjachten, liefde, herinneringen, dood en bijgeloof… Dit zijn enkele thema’s die uit hun verband worden gehaald, net over de grens worden getrokken en de kijker achterlaat met een unheimlich gevoel. Elke aflevering lijkt normaal te beginnen, in een wereld zoals wij die kennen. Al snel verandert die wereld in een ware dystopie en waag je je als kijker in bizarre scenario’s waarvan je weet dat ze niet kunnen gebeuren. Toch?

Verslaafd aan het zwarte schermpje

Geleidelijk aan komt de kijker tot de conclusie dat de gebeurtenissen die worden getoond niet eens zo ver van onze werkelijkheid afstaan. Brooker heeft hier duidelijk geen medelijden mee en stiekem is dat ook wel onze eigen schuld. Zien we eigenlijk nog wel iets anders dan dat (zwarte) schermpje? Zijn we echt zo verslaafd?

Black Mirror is donker en satirisch

Als je houdt van donkere en satirische verhaallijnen is Black Mirror zeker een aanrader. Elke aflevering bevat een flinke plotwending en zet de kijker toch even aan het denken over de invloed van technologie op de samenleving. Eenmaal van de schrik bekomen gaat het leven weer verder en blijft de digitalisering roepen. Maar misschien dat we na het kijken van deze serie het schermpje wellicht iets vaker kunnen laten ‘barsten.’

Eindoordeel: Black Mirror (2011)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3.3

Samenvatting

Als je houdt van donkere en satirische verhaallijnen is Black Mirror zeker een aanrader. Elke aflevering bevat een flinke plotwending en zet de kijker toch even aan het denken over de invloed van technologie op de samenleving.

Productie: Charlie Brooker, e.a. | Cast: Hannah John-Kamen, Chris Martin Hill, Paul Blackwell, e.a. | Scenario: Owen Harris, e.a. | Duur: 7 afl. van 6 min. | Genre: Drama, Sciencefiction, Thriller | Jaar: 2011-


Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

black mirrordystopieengelse serierecensietechnologie