Mijn 2023 in boeken

Leestijd: 12 min.
Persoonlijk, Wrap Up

Het is bijna zover om 2023 uit te zwaaien. Een mooi moment om even in het eindejaarslijstjesgeweld op te gaan en in deze post terug te blikken op mijn jaar op Eline schrijft hier. Dit jaar heb ik 12 gelezen boeken geselecteerd die er voor mij het meest uitsprongen. Het is een gevarieerd lijstje geworden met fictie, waargebeurde verhalen, jeugdboeken en twee poëziebundels. Voor ik van start ga: eerst wat leesstatistieken! 🤩

2023 in boeken – leesstatistieken

2023 was een ontzettend goed leesjaar voor mij. Ondanks dat het een druk en veelbewogen jaar was, las ik ruim 80 boeken. Bij elkaar staan er 20.399 gelezen bladzijdes op de teller. Het dunste boek dat ik heb gelezen is de 3PAK van de Boekenweek van Jongeren 2023 met 61 pagina’s. Het dikste boek is De denkbeeldige vriend van Stephen Chbosky dat maar liefst 779 pagina’s telt. Gemiddeld beoordeelde ik in 2023 een boek met 3.7 sterren.

2023 in boeken – persoonlijk leesoverzicht

Morgen en morgen en morgen (Gabrielle Zevin; vert. Gerda Baardman) – boekrecensie

Fragment uit mijn recensie: Morgen en morgen en morgen van Gabrielle Zevin omspant ruim twintig jaar vriendschap tussen Sadie en Sam. Zevin bouwt daaromheen een wereld waarin Shakespeare, Emily Dickinson en Murakami moeiteloos verweven worden met de game-industrie. Ze behandelt bekende en minder bekende games, en werkt enkele fictieve spellen levensecht uit. De auteur deinst daarbij niet terug voor de technische kant, waardoor zaken als programmeren, coderen en het gebruik van diverse engines aan bod komen. Hoewel het verhaal zo nu en dan eens kabbelt, speelt de alwetende verteller met de chronologie van de gebeurtenissen waardoor de lezer soms meer weet dan de personages.

📖 Ook lezen? Koop hier Morgen en morgen en morgen of steun je boekhandel via Libris.

Niet geboren op mijn verjaardag (Sam van den Haak) – boekrecensie

Fragment uit mijn recensie: Niet geboren op mijn verjaardag van Sam van den Haak volgt drie verhaallijnen die elkaar afwisselen en gaandeweg het boek met elkaar verweven raken. De eerste verhaallijn draait om familie. Van den Haak vertelt over haar lastige leven binnen het adoptiegezin, haar reis naar Sri Lanka en de weg naar zelfliefde.

📖 Ook lezen? Koop hier Niet geboren op mijn verjaardag of steun je boekhandel via Libris.

Tot aan de dood en terug (Kay van der Vleuten) – boekrecensie

Fragment uit mijn recensie: Rouw bestaat uit een verzameling (complexe) emoties en gedachten. Hoewel het rouwproces theoretisch gezien uit diverse stadia bestaat, komt dit in de praktijk vaak niet overeen. Het verwerken van verlies is voor iedereen anders. Niet alleen in intensiteit, maar ook de gebeurtenis voorafgaand aan rouw kan per persoon verschillen. In Tot aan de dood en terug verkent Kay van der Vleuten haar eigen rouwbeleving na de plotselinge dood van haar broertje.

📖 Ook lezen? Koop hier Tot aan de dood en terug of steun je boekhandel via Libris.

De nakomer (Jean Hanff Korelitz; vert. Hilje Papma & Anna Post Uiterweer) – boekrecensie

Fragment uit mijn recensie: De nakomer is een scherpzinnige, gelaagde roman met een complex verhaal over een disfunctionele Joodse familie. Op het eerste gezicht hebben de Oppenheimers alles: geld in overvloed, het beste onderwijs, een prachtig zomerhuis op Martha’s Vineyard en een statig huis van bruine baksteen in Brooklyn Heights. Dat veel geld niet garant staat voor een zorgeloos leven, blijkt wel uit Korelitz’ sterke uitwerking van de diepe impact van Salo’s trauma op het gezin en Johanna’s machteloosheid die daaruit voortvloeit. De nakomer zit vol familiegeheimen en onverwachte wendingen waarbij de verteller zonder moeite wisselt tussen de drieling.

📖 Ook lezen? Koop hier De nakomer of steun je boekhandel via Libris.

Groene ranja (Yvonne Sonke) – boekrecensie

Fragment uit mijn recensie: In Groene ranja van Yvonne Sonke worden de vijf en zesenhalf jaar oude zusjes Jasmijn en Imke na de zoveelste melding van buurvrouw Corrie uit huis geplaatst. In het voorafgaande deel Wodka & Ranja werd al duidelijk dat Moeder Ria niet goed voor haar dochters kan zorgen. Ria hangt vaak rond in de kroeg, neemt foute, agressieve mannen mee naar huis en heeft een ernstig drankprobleem. Hierdoor is het voor Imke en Jasmijn thuis geen veilige omgeving om op te groeien. De meisjes zijn te klein voor hun leeftijd, zien er verwaarloosd uit en gedragen zich op sommige momenten veel te volwassen. In het najaar van 1972 worden de zusjes opgevangen in het Amsterdamse Stadsweeshuis.

📖 Ook lezen? Koop hier Groene ranja of steun je boekhandel via Libris.

Atalanta (Jennifer Saint; vert. Saskia Peterzon-Kotte) – boekrecensie

Fragment uit mijn recensie: Atalanta moet zich vanaf het moment dat ze aan boord stapt, bewijzen. Behalve boogschieten, kan ze ontzettend hard rennen. Dit geeft haar een haast onaantastbare status waardoor je er als lezer vrij snel zeker van bent dat Atalanta zich wel gaat redden te midden van al deze Griekse helden. Gaandeweg het verhaal komt Artemis’ belofte steeds meer op de voorgrond te liggen: Atalanta mag tijdens de queeste niet verliefd worden op een man. Vanuit een vrouwelijk perspectief lees je over de mythische jacht op het Gulden Vlies, waardoorheen Saint de emotionele worstelingen van Atalanta en haar sceptische houding ten opzichte van de queeste weeft.

📖 Ook lezen? Koop hier Atalanta of steun je boekhandel via Libris.

Zij. (Maaike Neuville) – boekrecensie

Fragment uit mijn recensie: Het verteltempo ligt laag in deze novelle. Zoals de hoofdpersoon in de eerste scene langzaam haar lichaam oliet voordat ze naar een optreden gaat, zo neemt Neuville de tijd om Ada’s onzekerheden, angsten, boosheid en frustratie zorgvuldig uit te smeren over de plot. Daar waar sommige mannen zich onbeschaamd aan haar opdrongen, raakte ze door haar twintig jaar oudere theaterdocent vooral gefascineerd: ‘Ik wilde wat híj kon, ik wilde zijn taal, ik wilde zijn dramaturgie. Maar ik kreeg zijn lichaam’.

📖 Ook lezen? Koop hier Zij. of steun je boekhandel via Libris.

Ga als een rivier (Shelley Read; vert. Mieke Trouw-Luyckx) – boekrecensie

Fragment uit mijn recensie: Read bouwt dit emotionele coming-of-age verhaal in een rustig en gelijkmatig tempo op. Victoria’s familie kent hartverscheurende verliezen die gedetailleerd en invoelend worden beschreven. Te midden van dit verdriet wordt Victoria volwassen in een kil mannenhuishouden waar de rouw na jaren nog altijd vers over de gezinsleden heen ligt. Wanneer Wilson in haar leven komt, vormt hij het lichtpuntje in haar eenzame bestaan bij haar neerslachtige vader, gewelddadige broer en cynische oom die aan een rolstoel is gekluisterd.

📖 Ook lezen? Koop hier Ga als een rivier of steun je boekhandel via Libris.

Als je kunt dansen in de regen (Bij Mar) – boekrecensie

Fragment uit mijn recensie: Dat poëzie niet altijd zwaar en gecompliceerd hoeft te zijn, bewijst Als je kunt dansen in de regen van Bij Mar. Op Instagram schrijft zij onder @bij_mar sinds 2016 vlotte gedichten en kleine tekstjes die door haar duizenden volgers worden gelezen. In Als je kunt dansen in de regen zijn meer dan honderd van haar teksten gebundeld, uitgevoerd in een prachtige stoffen omslag. De titel staat op de voorkant afgedrukt in het kenmerkende handgeschreven font van Bij Mar. Of je de bundel nu op volgorde leest of willekeurig openslaat, alle gedichtjes lijken te zijn opgehangen aan die ene regel: ‘Als je kunt dansen in de regen’, want dan ‘is er ook altijd zonneschijn’.

📖 Ook lezen? Koop hier Als je kunt dansen in de regen of steun je boekhandel via Libris.

De verboden duinen (Marjolein Visser; met illustraties van Sophie Pluim) – boekrecensie

Fragment uit mijn recensie: De verboden duinen legt de nadruk op wat kinderen nodig hebben terwijl ze gebukt gaan onder de (psychische) problemen van hun ouders. Thema’s als familie, armoede, (on)macht, vriendschap, pesten, ontluikende seksualiteit en ouderschap weeft Visser weloverwogen door de plot waarbij ze balans houdt tussen de intense binnenwereld van Mila en de kille manier waarop de realiteit daarmee aan de haal gaat. De verboden duinen is een empathisch en urgent jeugdboek dat laat zien dat het nemen van standaard maatregelen niet voldoet wanneer de oorzaak van een probleem niet goed wordt achterhaald.

📖 Ook lezen? Koop hier De verboden duinen of steun je boekhandel via Libris.

Als mens mislukt (Osamu Dazai; vert. Luk Van Haute) – boekrecensie

Fragment uit mijn recensie: Binnen de Japanse collectivistische cultuur doet Als mens mislukt aan als een heel westerse roman. Niet alleen vanwege de vele verwijzingen naar westerse kunst (Van Gogh en Dostojevski), maar ook omdat de relatie van Yozo als individu ten opzichte van de samenleving continu ter discussie wordt gesteld. Daarbij kampt de hoofdpersoon met een hevig gevoel van wantrouwen tegenover andere mensen dat hem nog meer isoleert van de door hem zo onbegrepen maatschappij.

📖 Ook lezen? Koop hier Als mens mislukt of steun je boekhandel via Libris.

De jongen die van de wereld hield (Tjibbe Veldkamp; met illustraties van Mark Janssen) – boekrecensie

Fragment uit mijn recensie: In De jongen die van de wereld hield gaat Adem vol kinderlijke naïviteit op pad. Alles aan het leven vindt hij geweldig: de sneeuw, de mensen en het vooruitzicht van de avonturen die hij op aarde kan gaan beleven. In zijn enthousiasme houdt hij er geen rekening mee dat de wereld ook vol gevaren zit. Veldkamp weet op treffende en invoelende wijze Adem inzicht te geven in de duistere motieven die kunnen schuilen onder de meest onschuldige indrukken: ‘Ik ben wel dom geweest, dacht hij. Het is prima om blij te zijn met de wereld. Zolang je er ook maar voor oppast.’ Ondertussen loopt de zoektocht naar zijn ouders niet zoals Adem had gehoopt.

📖 Ook lezen? Koop hier De jongen die van de wereld hield of steun je boekhandel via Libris.

Best gelezen artikelen in 2023

Een eindejaarslijstje maken is een goed moment om te kijken welke artikelen er op Eline schrijft hier het vaakst werden gelezen. Dit zijn de best gelezen artikelen in 2023:

Copywriting en redactie

In 2023 mocht ik weer aan mooie boeken werken voor Van Driel Publishing. Ik redigeerde het manuscript van het nieuwe (nog te verschijnen) boek van Jules Hoenderop en voorzag het project van Susan Summer van redactie. Daarnaast verzorgde ik ghostwritingklussen voor organisaties binnen de Nederlandse GGZ. Vanaf januari ga ik het schrijven combineren met vast tekstredactiewerk.

Om op de hoogte te blijven van alles wat ik lees, kijk, schrijf en van redactiewerk voorzie, kun je mij volgen op Instagram en mijn andere socialmediakanalen. Ik wens iedereen die dit leest een fijne jaarwisseling en alvast alle goeds voor 2024! 🤗✨


Wat zijn jouw favoriete boeken van 2023? 😊


Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2023boekenwrap up