En morgen nog een keer: kleurrijk prentenboek maakt van intensieve haarroutine een wervelend avontuur

10 juni 2024
Leestijd: 3 min.
,

De meeste mensen kennen het wel als ze ’s ochtends uit bed stappen: een verzorgingsroutine voordat je de deur uitgaat naar school, werk of iets anders. De hoofdpersoon in En morgen nog een keer van Esohe Weyden mag van haar moeder voor het eerst zelf haar krullen gaan verzorgen. Bij de wastafel legt het meisje alle benodigdheden alvast klaar: borstels, kammen, crèmes en oliën. Ze is goed voorbereid, maar dan komen de twijfels: ‘Wat als mama ongelijk heeft en ik hier nog niet klaar voor ben? (…) Ze zegt dat ik het enkel zal leren door het zelf te proberen en niet door alleen maar toe te kijken.’ Met een ontmoedigende blik kijkt het meisje naar zichzelf in de spiegel. De verzorgingsspullen schrikken haar af. In haar kroeshaar zitten knopen die ze er vast met geen mogelijkheid uit kan krijgen. Maar dan krijg je ze een idee: wat als ze de routine opdeelt in stapjes? Zal het haar dan wel lukken?

Spelen met taal

Weyden is dichter, presentator en jurist. Ze debuteerde in 2022 met de bundel Tussentaal waarmee ze de publieksprijs van de PrixFintroPrijs voor Nederlandstalige literatuur won en op de shortlist stond van de C. Buddingh’-prijs. En morgen nog een keer is haar eerste kinderboek. Aan de hand van vijf stappen neemt Weyden de lezer mee in de handelingen die nodig zijn om de krullen van het meisje te verzorgen. Deze intensieve haarroutine ontvouwt zich tot een wervelend avontuur waarin de hoofdpersoon de uitdaging aangaat om van haar warrige haren, springende krullen en koppige knopen een kapsel te maken ‘dat vreugde uitstraalt (…) een kroon op mijn hoofd die ik met trots kan dragen’. Weyden speelt op een fantastische manier met taal; van alliteraties tot eindrijm, waardoor de korte teksten lezen als versjes. De vrolijke bladspiegel doet uitbundig mee. De letters groeien en krimpen, ze druppelen, springen en ontwarren op de pagina’s als het meisje in de weer gaat met de wildwaterbanen, het creepy crèmebeest en de kwebbelende kam.

Vandaag in jezelf geloven en morgen nog een keer

Ondanks de twijfels en obstakels van de hoofdpersoon, blijft de toon optimistisch. De beeldrijke taal en het toekennen van menselijke eigenschappen aan de verzorgingsproducten worden sterk ondersteund door de grote, kleurrijke illustraties van de Mijke Coebergh. De stappen die kinderen met krulletjes iedere ochtend moeten doorlopen, komen daardoor op een meeslepende manier tot leven, wat het tot een feest maakt om dit boek (voor) te lezen. Op creatieve wijze biedt het prentenboek herkenning voor jonge lezers met afrohaar. Het verhaal brengt gaandeweg op subtiele wijze de krachtige boodschap over dat je zelfverzekerd mag zijn. Daarnaast creëert het een (eerste) kennismaking met deze haarroutine voor kinderen (en ouders) die hier niet mee bekend zijn. Het verruimt hun blik en laat zien dat jezelf verzorgen er voor iedereen anders aan toegaat. Wie je ook bent en hoe groot de hindernissen (van je ochtendroutine) ook zijn, door in jezelf te geloven kun je elke uitdaging aan. Iedere dag weer!


📖 Ook lezen? Koop hier En morgen nog een keer of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: En morgen nog een keer
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.