5x Black Lives Matter leestipsLeestijd: 5 min.

8 juni 2020
Special

Als protest tegen racisme en politiegeweld in Amerika komen wereldwijd mensen bij elkaar om te demonstreren. Onder de hashtag blackouttuesday plaatsten mensen massaal zwarte schermen op Instagram. Op Eline schrijft hier sta ik hier ook nog even bij stil. In deze special licht ik daarom vijf boeken uit die geschreven zijn door zwarte auteurs. Lees je mee? ๐Ÿ˜Š

de-ondergrondse-spoorweg_header

De ondergrondse spoorweg van Colson Whitehead

Whiteheads boek verhaalt over slavin Cora die werkzaam is op een plantage in Georgia. Als ze besluit te vluchten naar het veilige Noorden, raakt ze verzeild in een duister ondergronds gangenstelsel waar ze oog in oog komt te staan met nog meer racisme en bruut geweld. Voor De ondergrondse spoorweg ontving Colson Whitehead de prestigieuze National Book Award. In 2019 verscheen bij Atlas Contact De jongens van Nickel, het vervolg op De ondergrondse spoorweg.

Steun je lokale boekhandel of schaf De ondergrondse spoorweg hieronder aan.

the-hate-u-give_header

The Hate U Give van Angie Thomas

Op een dag wordt Starr Carters beste vriend Khalil op straat doodgeschoten door de politie. Hij werd ten onrechte beschuldigd van het dealen van drugs. In een stad vol racisme moet Starr met haar gevoelens van verdriet en wrok om zien te gaan. The Hate U Give is het Young Adult-debuut van Angie Thomas en tevens het eerste Black Lives Matter-jeugdboek. The Hate U Give werd in 2018 verfilmd met Amandla Stenberg in de hoofdrol.

Steun je lokale boekhandel of schaf The Hate U Give hieronder aan.

als-beale-street-kon-praten_header

Als Beale Street kon praten van James Baldwin

Als Beale Street kon praten speelt zich af in de jaren โ€™70 van de vorige eeuw. In de wijk Harlem in New York City om precies te zijn. De 19-jarige Tish is zwanger van haar vriend Fonny. Hij zit echter ten onrechte vast voor verkrachting. Een blanke agent wil hem koste wat het kost achter slot en grendel krijgen. Heeft Fonny nog wel kans op een eerlijk proces? Als Beale Street kon praten is een romantisch, maar pijnlijk verhaal. Het boek is verfilmd en was in 2019 een van de kanshebbers bij de jaarlijkse Oscars.

Steun je lokale boekhandel of schaf Als Beale Street kon praten hieronder aan.

girl-woman-other_header

Girl, Woman, Other van Bernardine Evaristo

In Girl, Woman, Other volgt Evaristo de levens van twaalf, overwegend zwarte, vrouwen in Engeland. Het verhaal begint als de vrouwen nog meisjes zijn. Gaandeweg het kleurrijke boek groeien ze op tot vrouwen waarbij ieder personage een uniek kenmerk met zich meedraagt. Evaristo won met Girl, Woman, Other in 2019 de prestigieuze Booker Prize. De Nederlandse vertaling van het boek zal in 2020 bij Uitgeverij De Geus verschijnen.

Steun je lokale boekhandel of schaf Girl, Woman, Other hieronder aan.

witte-onschuld_header

Witte onschuld van Gloria Wekker

Ben je thuis in het antropologische jargon rondom Black Lives Matter? Waag je dan aan Witte onschuld van hoogleraar Gloria Wekker. In dit boek beschrijft ze onder meer hoe de media het beeld van zwarte mannen en vrouwen vormt, waarom Zwarte Piet zoveel controverse oproept en hoe het kan dat er zo nog weinig kennis van ras is binnen de Nederlandse academische wereld. Lees je liever een boek over hetzelfde onderwerp in jip-en-janneketaal? Lees dan Hallo witte mensen van Anousha Nzume.

Steun je lokale boekhandel of schaf Witte onschuld hieronder aan.


Volg mij op:

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: