Wat las ik vroeger: deel 5

29 augustus 2016
Leestijd: 4 min.

Vandaag is het weer tijd voor een nieuwe post in de ‘wat las ik vroeger’-reeks. Dit keer staan de boeken binnen het genre sciencefiction en wetenschap in de spotlight. Lees je mee? 🙂

Wat las ik vroeger? – Sciencefiction en wetenschap

Animorphs van K.A. Applegate

Hoewel ik sciencefiction best wel leuk vind, las ik vroeger weinig boeken uit dit genre. Wel had ik een aantal boeken uit de reeks Animorphs, geschreven door K.A. Applegate (1956), in mijn kast staan. Dit is een Young Adult serie die zeker in dit genre thuishoort! Animorphs gaat over zes vrienden die allemaal in dieren kunnen veranderen, of eigenlijk ‘morfen.’ Om te morfen moeten ze een dier aanraken. Dit is best wel een handig talent aangezien de aarde wordt aangevallen door Yeerks: een soort slakachtige alien-parasieten die de controle van mensen over kunnen nemen door zich via het oor in de hersenen te nestelen. De Animorphs vechten tegen deze Yeerks en proberen daarbij hun menselijke identiteit veilig te stellen.

Thema’s in Animorphs

Belangrijke thema’s in Animorphs zijn o.a. vriendschap, oorlog, vrijheid en coming-of-age. Elk boek staat steeds in het teken van een van de zes vrienden en wordt verteld vanuit zijn of haar perspectief. Hierdoor kom je meer te weten over hun achtergrondverhalen en hun verschillende karakters. Elk personage heeft bovendien een kenmerkend dier waarin hij of zij kan veranderen. Op de kaft staat de persoon waarover dat boek gaat en je ziet ook hoe deze langzaam van mens naar dier verandert. Volgens mij moet ik vroeger vaak naar de kaften hebben gestaard, want ik vind ze er nog steeds best wel tof uitzien. Een belangrijk element in de reeks is dat de Animorphs slechts twee uur in hun dierlijke gedaante kunnen blijven. Als ze niet op tijd terugveranderen blijven ze voor altijd het dier dat ze hebben aangeraakt. Dit zorgt uiteraard voor veel spanning, want wat als ze niet op tijd zijn?

Daarnaast wordt door de serie heen ook duidelijk dat het morfen veel aandacht vereist, omdat anders het dierlijk instinct de menselijke ‘rede’ overneemt. Na wat research kwam ik er achter dat de hele serie uit vierenvijftig boeken bestaat. Hiervan zijn er slechts veertien naar het Nederlands vertaald, dus ik heb niet de hele serie gelezen. Omdat dit mij nooit echt was opgevallen, krijg ik enigszins de indruk dat de boeken ook op zichzelf goed gelezen kunnen worden.

Waanzinnig om te weten – Diverse auteurs

Uit het genre wetenschap las ik als mini nerd Waanzinnig om te weten, een best wel bekende boekenserie waarin wetenschap over uiteenlopende onderwerpen op een toegankelijke manier aan kinderen wordt uitgelegd. De boeken zijn geschreven door verschillende schrijvers waaronder Nick Arnold, Michael Cox, Anita Ganeri en Terry Deary. Mijn broertje had veel boeken over geschiedenis, wiskunde, aardrijkskunde en techniek en ik had de meeste boeken over dieren, het menselijk lichaam, sport en muziek. Samen hadden we dus zo’n beetje de hele serie compleet. Door de boeken heen staan, naast stukjes tekst, ook illustraties en korte strips. Daarnaast bevatten de boeken humor, quizjes en testjes en is de voornaamste boodschap dat leren heel erg leuk is.


De vorige delen van ‘Wat las ik vroeger’ (terug)lezen?

De vorige delen kun je hier (terug)lezen en schreef ik over de genres: griezelverhalen, fantasy, detective/misdaad en drama. Vergeet ook niet de specials terug te lezen waarin ik deel 1, 2 en 3 bespreek van De Modderland Trilogie!

Welke sciencefiction / wetenschappelijke boeken las jij vroeger? 🙂

Eline
Volg mij op:

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.