8 films over het leven van schrijvers

16 september 2019
Leestijd: 8 min.

Houd je net als ik van schrijven én films? Dan zijn films over schrijvers niet alleen vermakelijk om te kijken, maar veelal erg herkenbaar. Writer’s block, inspiratie opdoen, je eigen schrijfstijl vinden (of ‘stem’ zoals dat heet); het komt allemaal voorbij! Zoek je nog films waarin het schrijversleven een rol speelt? Dan zijn dit 8 films over het leven van schrijvers die je niet mag missen.

8 films over het leven van schrijvers

1. Dead Poet’s Society (Peter Weir)

In Dead Poet’s Society is John Keating (Robin Williams) vervangend docent op een kostschool in Vermont. Hij houdt van poëzie en leest hier regelmatig stukken uit voor. Een groep leerlingen richt op zijn aanmoediging een leesclub op: de Dead Poet’s Society. Hier lezen en schrijven de jongens gedichten en hebben ze grote lol met elkaar. Dead Poet’s Society is een emotionele film over het najagen van je dromen.

2. Shakespeare In Love (John Madden)

Joseph Fiennes speelt in Shakespeare in Love een jonge, neurotische, maar ambitieuze William Shakespeare. De wereldberoemde toneelschrijver is bezig met het schrijven van een komedie, die later de tragedie Romeo & Juliet zal worden. De film volgt Shakespeare’s zoektocht naar inspiratie en de rol die een muze daarin speelt. Voeg daar een flinke dosis (Shakespeariaanse) humor en een sterrencast met Judi Dench, Colin Firth, Ben Affleck en Gwyneth Paltrow aan toe en je hebt de perfecte ingrediënten voor een vermakelijke film over het schrijversleven van de beroemdste auteur van Engeland.

3. Stranger Than Fiction (Marc Forster)

Sterke personages zijn een wezenlijk onderdeel van een goed verhaal. In Stranger Than Fiction staat Harold Crick (Will Ferrell) centraal. Op een dag wordt de man wakker met de stem van een verteller (Emma Thompson) in zijn hoofd die zijn hele leven voor hem uitstippelt. Stranger Than Fiction is een must-see als je graag fictie schrijft. Het benadrukt dat personages een eigen stem hebben en zich niet altijd aan het door jou vooraf uitgedachte script willen houden. Schrijf dus met een open mind!

4. Becoming Jane (Julian Jarrold)

Anne Hathaway speelt in deze biografische kostuumfilm de getalenteerde schrijfster Jane Austen. Net als in Sense & Sensibility botsen gevoel en verstand als de rijke Thomas Lefroy (James McAvoy) zijn interesse in haar laat blijken. Becoming Jane zit vol ironische en satirische humor zoals we die ook in Austens werk terugvinden. Helaas blijft Austens schrijfsucces wat ondermijnd, maar benadrukt het Austens koppigheid en talent. Daar komt nog bij dat dit kostuumdrama prachtig is aangekleed waardoor je even helemaal opgaat in het negentiende eeuwse Engeland.

5. Bright Star (Jane Campion)

Bright Star, Would I were steadfast as thou art”- zo begint een van de meest bekende gedichten John Keats (Ben Whishaw). De Engelse dichter (en arts) wist een groot oeuvre op te bouwen voordat hij op 25-jarige leeftijd stierf aan tuberculose. Biopic Bright Star zoomt in op zijn relatie met Fanny Brawne (Abbie Cornish) die een grote inspiratie vormde voor zijn schrijfsels. Ben je, net als ik, een liefhebber van de Romantiek of van Keats’ prachtige werk? Kijk dan zeker deze film.

6. Midnight In Paris (Woody Allen)

Scenarioschrijver Gil Pender (Owen Wilson) wil een boek schrijven maar heeft erg veel last van een writer’s block. Samen met zijn verloofde (Marion Cotillard) reist hij af naar het romantische Parijs. Gil komt in Woody Allen’s Midnight In Paris oog in oog te staan met de literaire grootheden van de Roaring Twenties. Zo passeren onder meer Hemingway en Fitzgerald de revue en geven Gil (en jou!) waardevolle schrijftips.

7. El Autor (Manuel Martín Cuenca)

Inspiratie opdoen is niet altijd zo makkelijk. Zeker niet als je de lat voor jezelf wel erg hoog hebt gelegd en de ultieme bestseller wilt schrijven. El Autor volgt Álvaro (Javier Gutiérrez Álvarez) die na zijn scheiding jaloers wordt op het schrijfsucces van zijn ex Amanda. Om haar te overtreffen, neemt hij schrijflessen. Er is echter een probleem: Álvaro lijkt geen talent te hebben voor het schrijversvak. Pas wanneer hij de wortels van zijn boek in de realiteit plant, leert Álvaro dat inspiratie overal om hem heen te vinden is. Zelfs als hij anderen hiervoor moet afluisteren en manipuleren.

8. Tolkien (Dome Karukoski)

Realiteit en fictie kunnen haast geen groter contrast vormen dan in Tolkien. De biografische film biedt een inkijkje in het leven van een van de grootste fantasyschrijvers aller tijden. John Ronald Reuel Tolkien (Nicholas Hoult) had als tiener al een grote liefde voor talen, mythen en legenden; een passie die werd aangewakkerd door zijn moeder. We zien de getalenteerde Tolkien van ijverige scholier opgroeien tot waaghalzige student en heroïsche soldaat tijdens de Slag van de Somme. Tolkien laat zien dat bronnen van inspiratie vaak de meest universele dingen zijn. In dit geval Tolkiens liefde voor Edith (Lily Collins), vriendschap, muziek, natuur en een beetje magie. Hoewel de film de Eerste Wereldoorlog als belangrijkste inspiratiebron voor Tolkiens werk lijkt te suggereren, is schrijven na een traumatische ervaring tevens een zinvolle vorm van verwerking en escapisme.


Welke film uit 8 films over het leven van schrijvers is jouw favoriet? 🙂

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.