A Monster Calls betovert en ontroert.
Sinds augustus is het ontroerende A Monster Calls op Netflix te zien. De film ontving na de release in 2016 veel lovende kritieken en ik was dan ook erg benieuwd naar het verhaal over de twaalfjarige Conor (Lewis MacDougall). Lees hieronder mijn recensie!
Rijke verbeelding op het platteland
A Monster Calls neemt de kijker mee naar een regenachtig Engels plattelandsdorpje. In een van de pittoreske huisjes woont Conor. De jongen heeft geen makkelijk leven. Zijn vader (Toby Kebbell) heeft het gezin verlaten en woont in Amerika. Zijn moeder (Felicity Jones) is ziek, bij oma (Sigourney Weaver) wil Conor niet wonen en op school wordt hij gepest. Alsof dat nog niet genoeg is, kampt Conor met nachtmerries. Gelukkig heeft de jongen een rijke verbeelding die hij, net als zijn moeder, kwijt kan in het tekenen van allerlei fantasiefiguren.
Het monster roept
Als Conor net na middernacht nog zit te tekenen op zijn kamer, staat hij plotseling oog in oog met een figuur uit zijn fantasie. Het monster, een meterslange boom (met de stem van Liam Neeson), zegt dat hij Conor drie verhalen zal vertellen. Na deze verhalen is Conor het monster één verhaal schuldig. In dat verhaal zal zich de waarheid bevinden die Conor niet onder ogen durft te komen. Net als in het Dickensiaanse kerstsprookje, laat Conor zich vrijwel meteen meeslepen in het eerste verhaal waar voor hem een les in verborgen ligt.
Mix van drama en fantasy in A Monster Calls
A Monster Calls is geregisseerd door de Catalaanse J.A. Bayona die recent nog Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) voor zijn rekening nam. Het verhaal voor A Monster Calls baseerde Bayona op het gelijknamige boek van Patrick Ness die op zijn beurt het script voor de film schreef. Dat de film het boek erg trouw is, blijkt wel uit de animatie-achtige scenes die gebruikt worden om de verhalen van het monster in uit te beelden. Deze animatie en het design van het boommonster door Eugenio Caballero liggen erg dicht bij de oorspronkelijke boekillustraties van Jim Kay. Door animatie af te wisselen met het werkelijke leven, is Bayona er zeer in geslaagd om van A Monster Calls een emotionele mix tussen drama en fantasy te maken.
Acteerwerk zit naadloos in elkaar
Het acteerwerk zit ook naadloos in elkaar. Vooral MacDougall (Pan, 2015) zet een overtuigende en bovenal, erg pure, schets neer van Conor. Het onuitgesproken verdriet van de jongen voel je steeds meer opborrelen tot een treffende confrontatie onvermijdelijk is. Daarnaast zet Weaver een sterke vertolking neer van de koelbloedige oma van Conor. Het verhaal wordt gedragen door de zachte soundtrack van Fernando Velázquez (The Impossible, 2012; Crimson Peak, 2015).
A Monster Calls is een prachtige verfilming van het gelijknamige emotionele jeugdboek dat de kijker weet te ontroeren en tegelijkertijd weet te betoveren.
Eindbeoordeling: A Monster Calls (2016)
Samenvatting
A Monster Calls (2016), gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Patrick Ness, verhaalt over de twaalfjarige Conor. De jongen is erg ongelukkig, maar beschikt over een rijke verbeelding. Wanneer op een avond een van zijn fantasiewezens tot leven komt, vertelt dit monster hem drie verhalen. Ieder verhaal bevat een belangrijke les voor Conor. Als tegenprestatie moet de jongen het monster ook een verhaal vertellen. Dit verhaal bevat de waarheid die Conor niet onder ogen durft te komen. A Monster Calls is een prachtige verfilming die de kijker weet te ontroeren en tegelijkertijd weet te betoveren.
Productie: J.A. Bayona | Cast: Lewis MacDougall, Sigourney Weaver, Felicity Jones, e.a. | Scenario: Patrick Ness | Duur: 108 min. | Genre: Animation, Drama, Fantasy | Jaar: 2016
- Daantje, de wereldkampioen: een fazant-tastisch vader-zoon avontuur - 12 september 2024
- Extreem luid & ongelooflijk dichtbij: berouwende puzzeltocht door New York - 9 september 2024
- Een lied voor Achilles: traditionele hervertelling van de Ilias bezingt epische queer liefde - 2 september 2024
Ontdek meer van Eline schrijft hier
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Geen reacties