13 Reasons Why (#3): derde seizoen van tienerdrama slaat plank melodramatisch mis

23 september 2019
Leestijd: 5 min.
, ,
Een spannend moordmysterie dat valse sympathie opwekt.
13-reasons-why-3-netflix_header

Eerder recenseerde ik het eerste seizoen van 13 Reasons Why waar ik een aantal kanttekeningen bij maakte. Met de expliciete zelfmoord-scène van Hannah Baker (Katherine Langford) nam Netflix een groot risico. In plaats van serieuze tienerproblemen aan de kaak te stellen, werd de serie in de media vooral afgeschreven als onverantwoord en niet geschikt voor de beoogde doelgroep. Ik was eigenlijk niet van plan het tweede seizoen te kijken (iets met uitmelken) maar deed dit toch. Inmiddels is seizoen drie alweer een feit. Weet 13 Reasons Why (#3) de kijker nog steeds te boeien?

Problematische eerste twee seizoenen

Het eerste seizoen van 13 Reasons Why verhaalt over Hannah Baker die vlak voor haar dood 13 tapes opneemt. Op deze cassettes staan dertien redenen die haar hebben aangezet tot het plegen van zelfmoord. Met de terechte kritiek buiten beschouwing gelaten, zat het eerste seizoen psychologisch sterk in elkaar.

Het tweede seizoen baseerde zich niet langer op het gelijknamige boek van Jay Asher, waardoor de makers veelal zelf de touwtjes in handen kregen. Het resultaat was een dramaserie die er duidelijk erop uit was om de kijker nog meer te choqueren. Het seizoen doorloopt, inmiddels voorzien van waarschuwingen, de rechtszaak tegen Hannah’s verkrachter Bryce Walker (Justin Prentice). De problemen van de personages worden uitgediept en bepaalde handelingen worden zo beter begrepen. Kijk verder dan je neus lang is; dat is wat 13 Reasons Why (#2) de kijker leert. Desondanks eindigt het seizoen opnieuw met een aantal heftige scènes, waarbij Tyler Downs (Devin Druid) schietincident wel degelijk de roos mist.

Minder controversieel derde seizoen

Het derde seizoen van 13 Reasons Why is duidelijk minder controversieel. Het seizoen verhaalt over de moord op serieverkrachter Bryce. De jongen verwoestte veel levens, maar deed zijn best om op het rechte pad te komen. Als hij die kans had gekregen, was het hem gelukt, suggereert het plot geforceerd. In feite heeft iedereen een overtuigend motief om Bryce te vermoorden. Dit maakt de zoektocht naar de dader interessant. De bewijsstukken wijzen echter al snel naar de held van de show: Clay Jenssen (Dylan Minnette). Om zijn onschuld te bewijzen, gaat hij op zoek naar de echte dader.

Geforceerde sympathie en agressieve afstand

Clay vindt steun bij Ani Achola (Grace Saif), een nieuw klasgenootje dat tevens als alwetende, maar onbetrouwbare, verteller fungeert. Ani is snel op de hoogte van ieders problemen en is in staat om de politie van een uitgebreid verslag te voorzien. Via haar moeders werk raakt ze zelfs bevriend met Bryce. 13 Reasons Why (#3) legt veel nadruk op Bryce’s pogingen om een beter mens te worden. Normaal gezien verdient iedereen een tweede kans, maar in dit geval worden zijn slachtoffers weggezet alsof ze pech hebben gehad. Of nog erger: eigenlijk niet zo moeten zeuren. Is het serieus nodig om op dit punt nog sympathie voor Bryce op te brengen? Als tegenwicht start Jessica Davis (Alisha Boe) een campagne op Liberty High om de machocultuur van het honkbalteam aan te pakken. Ze wordt hierbij geholpen door de energieke Casey (Bex Taylor-Klaus). Hoewel haar punten wel degelijk wat toevoegen, schildert de serie Casey af als een karikatuur van het feminisme en iemand die het #MeToo-actievoeren wel erg agressief aanpakt. Dit komt omdat we niet weten wat haar in het verleden is aangedaan. Een gemiste kans die de afstand tussen de kijker en de vrouwelijke personages alleen maar groter maakt.

De goede kant van 13 Reasons Why (#3)

13 Reasons Why (#3) slaat als vanouds de plank mis, maar er zijn gelukkig ook goede plotwendingen te vinden. Zo lukt het Tyler uiteindelijk om over zijn verkrachting te praten, wat voor een mooie, emotionele scène zorgt. Jessica verkent haar grenzen en leert, hoe verfrissend, baas te zijn over haar lichaam. Het derde seizoen zit tevens psychologisch gezien sterk in elkaar. De tieners slagen erin om met elkaar zware problemen op te lossen alsof ze nog nooit van ouders gehoord hebben. Tyler leert vriendschappen te sluiten en Justin Foley (Brandon Flynn) ziet in dat hij van de drugs af moet blijven. Tony Padilla (Christian Navarro) – is hij nog altijd 17? – krijgt misschien wel de meest schrijnende scène van het seizoen als zijn familie door de regering het land uit wordt gezet. Verrassend genoeg ondergaat Clay de grootste metamorfose als een duistere kant van hem aan het licht komt…

Met een moordmysterie dat de kijker dertien afleveringen lang geboeid weet te houden, kijkt 13 Reasons Why (#3) weg als een spannende detective. De melodrama kan in het vierde, en laatste, seizoen ongetwijfeld weer worden hervat.


Eindoordeel: 13 Reasons Why #3 (2019)
 • Verhaal
 • Personages
 • Muziek
2.8

Samenvatting

13 Reasons Why (#3) is zoals beloofd minder controversieel dan de vorige twee seizoenen. De serie verhaalt over de moord op Bryce Walker. Ieder personage heeft een overtuigend motief om hem dood te willen hebben. Toch wijzen de bewijsstukken al snel richting Clay Jennsen. Samen met nieuweling Ani, gaat hij op zoek naar de echte dader. 13 Reasons Why (#3) slaat opnieuw de plank mis, maar bevat ook mooie scènes om het goed te maken.

Productie: Jessica Yu, e.a. | Cast: Dylan Minnette, Alisha Boe, Devin Druid, e.a. | Scenario: Jay Asher, Brian Yorkey, e.a. | Duur: 13 afl. van 60 min. | Genre: Drama, Mystery | Jaar: 2019

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 reacties

 • Niek 23 september 2019op21:07

  Nu heb ik begrepen dat het nadoen-effect van zaken in de media brengen helemaal niet zo hard is aangetoond als men altijd wel heeft doen geloven. Het onderzoek waar dat op gebaseerd is blijkt onjuist te zijn. Dus ik weet niet of dat nou een goed argument is tegen deze serie. Zelf geloof ik juist in alles in de openheid brengen zodat mensen weten dat ze niet alleen zijn met hun problemen, dat er velen zijn die zich zo voelen als zij en dat is precies wat in deze serie zo geweldig goed wordt gedaan. Oké, het is wel wat erg veel wat ze voor hun kiezen krijgen maar dat is voor het televisie-effect, anders moeten ze elk seizoen weer nieuwe mensen invliegen. Oftewel, ik ben wel fan.

  • Eline 24 november 2019op20:29

   Ik heb inderdaad al veel verschillende meningen over dit seizoen gehoord en ook over 13 Reasons Why in het algemeen. Het is natuurlijk altijd fijn als een serie mensen toch weet te helpen. En als 13 Reasons Why dat doet, hebben ze het doel in die zin bereikt, al had dat volgens mij soms iets anders gekund. Maar er zal niet voor niets nóg een seizoen komen 😛

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.