5x Halloween 2021

31 oktober 2021
Leestijd: 7 min.

Vandaag is het Halloween! Heb je al een pompoen uitgehold, creepy baksels gemaakt, of – net als ik – een Halloween miniatuurdorp bezocht? Halloween wordt ieder jaar populairder waardoor er veel te doen en te zien is. Voor iedereen die nog ideeën zoekt, heb ik in deze special 5 griezelige lees- en kijktips verzameld waarmee je jouw Halloween 2021 nog enger kunt maken!

5x Halloween 2021

1. Pans Labyrint (Cornelia Funke & Guillermo del Toro) – RECENSIE

Heel wat jaren nadat de film Pan’s Labyrinth uitkwam, schakelde filmmaker Guillermo del Toro schrijfster Cornelia Funke (Hart van Inkt-trilogie) in om dit verhaal in boekvorm te gieten. Het resultaat is Pans Labyrint, een Young Adult-boek dat terugkeert naar het turbulente Spanje van de Tweede Wereldoorlog. De dertienjarige Ofelia verhuist met haar zwangere moeder naar het landhuis van capitán Vidal, midden in de bossen. Vlakbij de woning ontdekt ze een labyrint en ontmoet ze een mythische faun. Langzaamaan gaan sprookje en werkelijkheid voor Ofelia door elkaar heen lopen, terwijl de oorlog steeds drastischer vormen aanneemt. Pans Labyrint is een stuk minder eng dan de film, maar eerder een goed verhaal met onheilspellende ondertonen om tijdens Halloween te lezen!

2. Horrorland – Het poppenhuis (K.R. Alexander) – RECENSIE

Vroeger was Kippenvel super populair. Ik had alle boeken in mijn kast staan en verslond daarnaast ook alle Fear Street-boeken van griezelauteur R.L. Stine. Kluitman is nu terug met Horrorland, een nieuwe reeks enge boeken voor jonge lezers. Het poppenhuis is het eerste boek uit de serie en volgt tiener Josie die samen met haar moeder een zusje Anna bij haar oma Jeannie gaat wonen. In het dorp is nauwelijks iets te beleven. Josie maakt moeilijk vrienden, maar dit verandert wanneer ze de geheimzinnige Vanessa tegenkomt die een pop meeneemt naar school. Vanaf dat moment verdwijnen er kinderen en gedraagt oma Jeannie zich steeds vreemder… Het poppenhuis is een griezelige leeservaring voor jonge horrorliefhebbers!

3. Fear Street Trilogy (Leigh Janiak) – RECENSIE

Sinds de zomer staat de Fear Street Trilogy op Netflix. Losjes gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van R.L. Stine, verhalen de drie films over het dorpje Shadyside. Al eeuwenlang heerst er dood en verderf in het plaatsje en de plot suggereert dat dit komt door Sarah Fier. Deze zeventiende-eeuwse heks zou, vlak voordat ze werd geëxecuteerd, een vloek over Shadyside hebben uitgesproken. De Fear Street Trilogy wisselt tussen tijdlijnen in 1994, 1978 en 1666 en werkt van daaruit toe naar een huiveringwekkende ontknoping. Hierbij vormen de films een sterke combinatie tussen horror en diversiteit met een knipoog naar de klassieke slasherfilms zoals Scream. Een uitstekende keuze voor een filmmarathon, en deze mag op mijn Halloween 2021 lijstje dan ook niet ontbreken!

Fear Street Trilogy is te zien op Netflix.

4. Midnight Mass (Mike Flanagan)

Na een tragisch ongeluk en een daarop volgende gevangenisstraf, keert Riley Flynn terug naar Crockett Island waar hij is opgegroeid. Tegelijkertijd arriveert er een jonge priester op het eiland: Paul Hill. De priester zet zich in om op charismatische wijze de leegloop van de plaatselijke katholieke kerk te verminderen. Er gebeuren algauw wonderen en meer onverklaarbare zaken op het eiland waarvan de sheriff opvallend genoeg moslim is. Midnight Mass is geschreven en geredigeerd door Mike Flanagan die eerder het bloedstollende The Haunting of Hill House en het tragische liefdesverhaal The Haunting of Bly Manor produceerde. Midnight Mass is een donker verhaal over dood, religie en liefde, maar ook goedgelovigheid en bekrompenheid. En dat allemaal op een eiland dat steeds angstaanjagender wordt… Met slechts zeven afleveringen een perfecte serie om met Halloween te bingen!

Midnight Mass is te zien op Netflix.

5. Kastanjemanden (Dorte Warnøe Høgh, e.a.) – RECENSIE

Scandinavische thrillers doen het altijd wel goed op de streamingdiensten. Kastanjemanden is gebaseerd op de debuutthriller Oktober van Søren Sveistrup. In en rond de bossen van Kopenhagen vinden enkele lugubere moorden plaats. De lichamen worden gruwelijk toegetakeld teruggevonden, en telkens wordt er naast de lijken een mannetje van kastanjes gevonden. Met enkel het kastanjemannetje als aanknopingspunt, proberen twee detectives de dader op te sporen. Kastanjemanden is een typische Nordic noir in sombere herfsttinten en met gaandeweg een sterk politiek karakter.

Kastanjemanden is te zien op Netflix.

6. Creepy bonustip: Squid Game (Hwang Dong-Hyuk)

Uit het niets scoorde Netflix erg hoog met het Koreaanse Squid Game. De serie – die mij aanvankelijk deed denken aan het Japanse Alice in Borderland – volgt een gescheiden vader die in de schulden zit. Om snel aan veel geld te komen, doet hij mee aan een geheimzinnig spel op een verborgen locatie. Samen met een grote groep andere mensen moet hij kinderspellen spelen, maar deze krijgen een verrassend bloederige wending… Heb je Squid Game nog niet gekeken? Dan is Halloween het perfecte moment om een kans te wagen!

Squid Game is te zien op Netflix.


Welke lees- en/of kijktip kies jij deze Halloween? 😊

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.