Fear Street Trilogy: tienerslasher-drieluik combineert horror met diversiteit

21 oktober 2021
Leestijd: 5 min.
,
Wie gelooft er nog in heksen?
fear-street-trilogy-netflix_header

Midden in de zomer kondigde Netflix aan dat er drie weken lang een film uit de Fear Street franchise uit zou komen. De films vormen samen de Fear Street Trilogy en zijn losjes gebaseerd op de omvangrijke tienerboekenreeks van griezelauteur R.L. Stine. Net als in de boeken speelt het verhaal zich af in het dorpje Shadyside in Ohio. Shadyside is berucht vanwege zijn reputatie als vervloekte plek. Al eeuwenlang worden de inwoners getroffen door het noodlot in de vorm van moorden, ongelukken en andere afgrijselijke gebeurtenissen. Sunnyvale, het stadje in de buurt, wordt juist gekenmerkt door voorspoed, geluk en positiviteit. Volgens de dorpelingen van ‘Killer Capital’ Shadyside is hun rampspoed te wijten aan Sarah Fier, een zeventiende-eeuwse heks die – zo gaat het verhaal – vlak voordat ze werd geëxecuteerd, een vloek over het dorp zou hebben uitgesproken.

Botresten van Sarah Fier

In de eerste film maakt de kijker kennis met buitenbeentje Deena (Kiana Madeira) uit Shadyside die het uit wil maken met cheerleader Sam (Olivia Scott Welch) omdat ze naar Sunnyvale verhuist. In Shadyside is opnieuw een seriemoordenaar op pad, en na een turbulente avond ontdekt Deena met haar vrienden en ex-lover Sam botresten die direct in verband staan met Sarah Fier. Vanaf dat moment worden de tieners achtervolgd door de vloek van de heks. De tweede film brengt de kijker naar Camp Nightwing, een tienerzomerkamp waar al snel een seriemoordenaar opduikt. Tot slot knoopt de Fear Street Trilogy in de laatste film de losse eindjes aan elkaar door het achtergrondverhaal van Sarah Fier verder uit te werken.

Vloek omspant drie tijdsperioden

De regie van de Fear Street Trilogy is in handen van Leigh Janiak (Honeymoon, 2014). Haar plan was aanvankelijk om de films in de bioscoop te releasen. Omdat dit vanwege de coronacrisis niet lukte, verkocht ze de filmrechten aan Netflix. De vloek van Sarah Fier omspant in de Fear Street Trilogy drie tijdsperioden: 1994, 1978 en 1666. Ieder tijdvak speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de vloek en gaandeweg vallen de puzzelstukjes goed in elkaar. De eerste film speelt zich af in 1994, het decennium waarin de Fear Street-boeken de grootste populariteit genoten. Met de chatroom waar Deena’s broertje Josh de geschiedenis van Shadyside uitpluist en enkele random jaren 90-hits op de achtergrond, brengt dit deel alvast een ode aan het slashergenre uit de jaren 80 en 90. Hoewel het verhaal behoorlijk oppervlakkig aanvoelt en de echte nineties sfeer mist, doet de cinematografie vol neonkleuren nostalgisch aan. Daarnaast trapt de Fear Street Trilogy af met enkele verwijzingen naar horrorklassiekers Scream en Halloween met een vleugje The Exorcist. Om het geheel af te maken toont de film een boekenkast vol horrorauteurs.

Verboden liefde in 1666

Tot zover is de eerste akte voor de meeste kijkers niet motiverend genoeg om de trilogie direct verder te willen kijken. Ook het tweede – minst sterke – deel van de Fear Streat Trilogy is geen hoogvlieger. De film schotelt een flauwe zomerhorror voor. Het acteerwerk schiet soms tekort, en moet het hebben van uitschieters Stranger Things Sadie Sink als outcast Ziggy Berman en McCable Slye als Tommy Slater. Opnieuw staan twee vrouwelijke personages centraal in het verhaal. Dit keer twee zusjes waarvan snel duidelijk wordt dat maar één het zomerkamp zal overleven. De belangrijkste ontwikkelingen vinden overigens plaats in een grottenstelsel onder het campingterrein. Hiervoor moet de kijker een hoop oninteressante verhaallijnen en irritante personages verduren. Gelukkig verandert dit in de laatste film. Het derde deel toont Shadyside als beginnende nederzetting in 1666 waar mannen de scepter (of in dit geval: hooivork) zwaaien. Als de oogst opnieuw dreigt te mislukken, wordt de Ierse Sarah Fier door haar dorpsgenoten weggezet als buitenbeentje. Al snel blijkt haar ongunstige imago gebaseerd te zijn op haar geheime liefdesrelatie met jeugdvriendin Hannah, de dochter van pastoor Cyrus Miller.

Plot van de Fear Street Trilogy is sterker dan verwacht

De slotfilm bevat gruwelijke scènes die de venijnige gevolgen van bijgeloof laten zien. In dit laatste deel van de Fear Street Triology krijgt de kijker weer een hoop bloederige taferelen te zien. Maar ook listige duivelspacten, sluwe indoctrinaties van een dorpsgek en een emotionele executie. Net als in Mike Flanagans horrorserie The Haunting of Bly Manor, staat in de Fear Street Triology een queer liefdesverhaal centraal. De relatie tussen Sarah en Hannah loopt parallel aan die van Deena en Sam in de jaren 90. Janiak laat de personages geen typische coming-of-age vragen stellen over hun gevoelens waardoor hun lesbische relatie net zo traditioneel aanvoelt als de koppels in de oude slasherfilms. Hierdoor komen de gevolgen van een verboden liefde in een verkeerde tijdsperiode des te harder binnen. Halverwege de derde film keert het verhaal terug naar 1994 waar de tieners een eind proberen te maken aan de vloek. De kijker heeft voor de Fear Street Trilogy een lange adem nodig, maar uiteindelijk zit de plot sterker in elkaar dan verwacht. De ontknoping bevat daarbij een paar verrassende plotwendingen voor de kijker.


Fear Street Trilogy is te zien op Netflix.

Eindoordeel: Fear Street Trilogy (2021)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3.5

Samenvatting

De Fear Street Trilogy is losjes gebaseerd op de tienerboekenreeks van griezelauteur R.L. Stine. De kijker wordt meegevoerd naar het dorpje Shadyside waar al eeuwenlang dood en verderf wordt gezaaid. Wanneer een groep tieners op botresten van de zeventiende-eeuwse heks Sarah Fier stuit, zijn ze vastbesloten haar vloek voor eens en voor altijd op te heffen. Als kijker heb je voor de Fear Street Trilogy een lange adem nodig, maar uiteindelijk zit de plot sterker in elkaar dan verwacht, en koppelen de films op moderne wijze horror aan diversiteit.

Productie: Leigh Janiak | Cast: Kiana Madeira, Olivia Scott Welch, Benjamin Flores Jr., e.a. | Scenario: R.L. Stine, Kyle Killen, e.a. | Duur: 300+ min. | Genre: Drama, Horror, Mystery | Jaar: 2021

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.