Het poppenhuis (Horrorland #1): griezelig jeugdboek krijgt de poppen aan het dansen

25 oktober 2021
Leestijd: 3 min.
, ,
horrorland-het-poppenhuis-kr-alexander_header

Titel: Het poppenhuis (Horrorland #1)
Originele titel: The Collector
Auteur: K.R. Alexander
Uitgeverij:
Kluitman
Vertaling: Linda Broeder
Genre: Horror, Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
192
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-206-2381-9

Vroeger had je de griezelige jeugdboekenserie Kippenvel van R.L. Stine. Bijna dertig jaar later is Kluitman terug met een nieuwe horrorserie voor jonge lezers. Het poppenhuis van K.R. Alexander is het eerste deel uit deze Horrorland-reeks. Hierin verhuist tiener Josie samen met haar moeder en zusje Anna naar een klein dorpje aan de rand van een bos. Ze trekken met zijn drieën in bij oma Jeannie, want met de oude vrouw gaat het steeds slechter. Josies moeder heeft zelfs haar baan opgezegd om fulltime voor Jeannie te zorgen. Oma heeft echter wel enkele leefregels opgesteld. Zo mogen Josie en Anna niet in het aangrenzende bos komen, moeten ze uit de klauwen blijven van ene Beryl en is het verboden om poppen in huis te halen…

Verdwenen kinderen

Josie is een typische tiener die helemaal geen zin heeft om te verhuizen. Ze had een prima leven in Chicago met een leuke school en gezellige vriendinnen. Nu zit ze opgescheept met haar in zichzelf pratende oma, in een saai dorp en een huis zonder internet. Ook op school lukt het Josie niet om vrienden te maken. Dit verandert wanneer ze uit het niets Vanessa ontmoet. Vanessa is net als zij vegetariër en een buitenbeentje. Toch merkt Josie al snel op dat Vanessa behoorlijk geheimzinnig is. Ze weet bijvoorbeeld dat haar nieuwe vriendin bij haar tante in het bos woont, maar erg veel wil ze hier niet over kwijt. Als Vanessa erachter komt dat Josies gezin last heeft van nachtmerries, brengt ze een pop voor Anna mee naar school. Vanaf dat moment verdwijnen er op onheilspellende wijze kinderen uit het dorp.

Jonge lezers griezelen met Het poppenhuis

Het poppenhuis is een spannend boek voor de jonge griezelliefhebber. Het verhaal is rechttoe rechtaan wat het voor de oudere lezer wat voorspelbaar en oppervlakkig maakt. Alexander heeft desondanks aandacht besteed aan het uitwerken van zijn personages. Zo voel je de tegenzin van Josie om Chicago te verlaten en maakt ze regelmatig een beetje ruzie met haar jongere zusje – zoals dat gaat op die leeftijd. Oma Jeannie gedraagt zich gaandeweg het boek steeds vreemder en lijkt dingen te zien die er niet zijn. Dit creëert een creepy sfeertje. Met een huiveringwekkend omslag, grillige letters en poppen die zich steeds gekker gaan gedragen, is Het poppenhuis voor jonge lezers gegarandeerd griezelen.


📖 Ook lezen? Koop hier Het poppenhuis of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Horrorland - Het poppenhuis
2.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.