Twee detectives halen kastanjes uit het vuur.
Midden in oktober verscheen Kastanjemanden (‘kastanjeman’) op Netflix. De Deense crimeserie is gebaseerd op Oktober, de debuutthriller van Søren Sveistrup. Terwijl de natuur zich langzaam onderdompelt in een geel, rood en bruin herfstpalet, vinden er een aantal lugubere moorden plaats in de buitenwijken van Kopenhagen en de omringende bossen. De lichamen zijn ernstig verminkt, in vreemde posities opgehangen en er zijn een of meer ledematen afgehakt. Opmerkelijk is dat bij ieder lijk een poppetje van kastanjes is achtergelaten. Met het kastanjepoppetje als enige aanknopingspunt, gaan twee rechercheurs op zoek naar de grote kastanjeman – lees: de dader – achter de verschrikkelijke moorden.
Twee getroebleerde detectives
Geheel in lijn met de formule van het Nordic noir genre, hebben gemotiveerde detective Naia Thulin (Danica Curcic) en haar humeurige partner Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard) zo hun eigen problemen. Ook in Kastanjemanden hebben deze innerlijke worstelingen weerslag op de professionele samenwerking tussen het duo. Wanneer de politie ontdekt dat de moorden mogelijk verband houden met de verdwenen dochter van de invloedrijke politica van Sociale Zaken Rosa Hartung (Iben Dorner), krijgt de crimeserie een politiek karakter. De cold case rondom de verdwijning houden Rosa en haar man Steen zijn nog altijd erg bezig. Ze zijn dan ook zeer emotioneel onder de verdwijning van hun dochter, en gaan er vanuit dat het meisje dood is. Zonder dat hier ooit nog bewijs van zal worden geleverd.
Een spookachtig kinderliedje
Invloeden van de serie The Killing, tevens uit Sveistrups pen afkomstig, zijn in Kastanjemanden duidelijk aanwezig. Hoewel de spanning in de eerste aflevering flink wordt opgevoerd, is die in de volgende afleveringen slechts subtiel voelbaar. De Scandinavische thriller laat het flink schuren tussen Thulin en Hess. Daarnaast duikt het ook dieper in op politieke intriges en scheve verhoudingen tussen diverse bewoners van de Kopenhaagse buitenwijk. Kastanjemanden maakt veelvuldig gebruik van cliffhangers en de ontdekkingen van de lijken zorgen voor grillige scènes. Het maken van kastanjemannetjes lijkt een traditie te zijn in Scandinavië waar zelfs een kinderliedje bij hoort. Door de afleveringen heen wordt dit liedje verschillende keren opgevoerd. Hierdoor wordt het de spookachtige soundtrack van de huiveringwekkende moorden van de dader die nog altijd op vrij voeten rondwaart in de buurt van Kopenhagen.
Kastanjemanden is voor liefhebbers van Nordic noir-series
Het acteerwerk in Kastanjemanden is erg overtuigend. De hoeveelheid dialogen zorgt voor verwikkelingen in de plot die de kijker goed op het verkeerde been weten te zetten. Omdat de spanning zo subtiel wordt opgevoerd, moet de kijker hier wel even doorheen bijten. De serie blijft lang om de kern van de moorden heen draaien. Uiteindelijk wordt dit in de laatste aflevering goedgemaakt. De bloedstollende scènes en verrassende plotwendingen volgen elkaar in razend tempo op. Kastanjemanden is een aanrader voor liefhebbers van typische Nordic noir-series of voor iedereen die in het gure herfstseizoen op wilt gaan in een zo’n zes uur durend gruwelverhaal vol psychologisch spel en politieke intriges.
Kastanjemanden is te zien op Netflix.
Eindoordeel: Kastanjemanden (2021)
Samenvatting
Kastanjemanden is een typische Nordic noir-serie. In een buitenwijk van Kopenhagen en de nabijgelegen bossen vinden enkele lugubere moorden plaats. Naast de lijken wordt telkens een kastanjemannetje gevonden. Wanneer de moorden verband lijken te houden met de verdwenen dochter van een politica, krijgt de crimeserie een politiek karakter. Kastanjemanden is subtiel spannend, met een plot dat lang om de kern heen draait waarna een bloedstollende finale volgt.
Regie: Kasper Barfoed, Mikkel Serup | Cast: Danica Curcic, Iben Dorner, Mikkel Boe Følsgaard, e.a. | Scenario: Dorte Warnøe Høgh, David Sandreuter, Søren Sveistrup, e.a. | Duur: 6 afl. van 50 min. | Genre: Crime, Drama, Mystery | Jaar: 2021
- Daantje, de wereldkampioen: een fazant-tastisch vader-zoon avontuur - 12 september 2024
- Extreem luid & ongelooflijk dichtbij: berouwende puzzeltocht door New York - 9 september 2024
- Een lied voor Achilles: traditionele hervertelling van de Ilias bezingt epische queer liefde - 2 september 2024
Ontdek meer van Eline schrijft hier
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Geen reacties