Oscar et la dame Rose: een vertederend Frans sprookje

22 februari 2016
Leestijd: 3 min.
,
Oscar et la dame Rose ontroert en betovert.
oscar-et-la-dame-rose-movie_header(1)

Oscar et la dame Rose (2009) verhaalt over de tienjarige Oscar (Amir Ben Abdelmoumen). Oscar ligt in het ziekenhuis omdat hij ongeneeslijk ziek is. Zijn ouders en het ziekenhuispersoneel houden dit echter voor hem verborgen. Wat ze niet weten, is dat Oscar dit zelf allang weet. Hij vindt de manier waarop iedereen hem behandelt maar niks. Waarom zijn volwassenen niet gewoon eerlijk tegen hem? Waarom is iedereen zo voorzichtig? Kunnen zijn ouders hem niet als een normaal kind behandelen dat toevallig een ziekte heeft?

Geen echte klik

In het ziekenhuis is Oscar bevriend met nog een paar andere kinderen: Pop Corn, Einstein, Bacon en Peggy Blue, een meisje met blauwzucht waar hij een oogje op heeft. Toch heeft Oscar met niemand een echte klik. Op een dag ontmoet hij de ‘Roze Mevrouw’ (Michele Laroque) wanneer hij in één van de gangen in het ziekenhuis tegen haar aanbotst. De vrouw scheldt hem uit, raapt haar pizza’s van de vloer en loopt vloekend naar de directeur. Oscar is van haar onder de indruk, want zij behandelt hem niet als een zieke, maar als een normale jongen.

Sterke verhalen

Als het even later slechter gaat met Oscar, vraagt hij of hij de Roze Mevrouw mag zien. Oscar praat met niemand meer en zij is de enige persoon die hij wil zien. Na een zoektocht van het personeel en enkele afspraken, verschijnt de Roze Mevrouw (aanvankelijk met tegenzin) elke middag in zijn deuropening. Gaandeweg ontwikkelt zich een vriendschap tussen Oscar en de Roze Mevrouw. Zij vermaakt hem met haar sterke verhalen (letterlijk) over haar afgesloten carrière als worstelaar. Oscar laat haar meer van het leven genieten door zijn kinderlijke fantasie, maar ook door zijn wijze inzichten. Bovendien wordt ze door Oscars ziekte geconfronteerd met de vergankelijkheid van het leven.

Elke dag 10 jaar ouder

Omdat Oscar niet lang meer te leven heeft, bedenkt de Roze Mevrouw een spel. Elke dag wordt Oscar 10 jaar ouder en op die manier zal hij alle stadia in het leven doorlopen en van elke levensfase nog wat meekrijgen. Ook laat ze hem brieven schrijven aan God. Deze brieven laat ze voor zijn raam aan een ballon naar de hemel laat gaan. De transformatie van Oscar van kind tot oudere is aandoenlijk om te zien. Het godsdienstige thema is in de loop van het verhaal echter sterk aanwezig. Maar ook als je niks met religie hebt, zal dit niet al te storend zijn.

Oscar et la dame Rose ontroert en betovert

De rode draden in het verhaal (leven, lijden, dood, onschuld en vriendschap) komen samen in het personage van de Roze Mevrouw die haar kille volwassenheid aan het eind van de film laat ontdooien en hartelijker in het leven komt te staan. Deze verfilming uit 2009 naar het gelijknamige boek van Éric-Emmanuel Schmitt, behandelt een zwaar thema, maar de manier waarop het magisch realisme zich door het verhaal heen weeft, zorgt voor een luchtige, bijna sprookjesachtige, sfeer. Drijvend op de idyllische klanken van Michel Legrand lijken Oscars laatste dagen van zijn leven bijna betoverend.


Eindoordeel: Oscar et la dame Rose (2009)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
5

Samenvatting

Oscar et la dame Rose is een verfilming van het gelijknamige boek van Éric-Emmanuel Schmitt en behandelt een zwaar thema, maar de manier waarop het magisch realisme zich door het verhaal heen weeft, zorgt voor een luchtige, bijna sprookjesachtige, sfeer. Drijvend op de idyllische klanken van Michel Legrand lijken Oscar’s laatste dagen van zijn leven bijna betoverend.

Productie: Eric-Emmanuel Schmitt | Cast: Michèle Laroque, Amir Ben Abdelmoumen, Max von Sydow, e.a. | Scenario: Eric-Emmanuel Schmitt | Duur: 105 min. | Genre: Drama | Jaar: 2009

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.