Wat las ik vroeger: deel 5

29 augustus 2016

Eerder besprak ik al boeken uit de genres griezelverhalen, fantasy, detective/misdaad en drama. De post van vandaag zal in het teken staan van sciencefiction en wetenschap.

Hoewel ik sciencefiction best wel leuk vind, las ik vroeger weinig boeken uit dit genre. Wel had ik een aantal boeken uit de reeks Animorphs, geschreven door K.A. Applegate (1956), in mijn kast staan – een Young Adult-serie die zeker in dit genre thuishoort! Animorphs gaat over zes vrienden die allemaal in dieren kunnen veranderen, of eigenlijk ‘morfen.’ Om te morfen moeten ze een dier aanraken. Dit is best wel een handig talent aangezien de aarde wordt aangevallen door Yeerks, een soort slak-achtige alien-parasieten die de controle van mensen over kunnen nemen door zich via het oor in de hersenen te nestelen. De Animorphs vechten tegen deze Yeerks en proberen daarbij hun menselijke identiteit veilig te stellen.

Belangrijke thema’s in Animorphs zijn o.a. vriendschap, oorlog, vrijheid en coming-of-age. Elk boek staat steeds in het teken van één van de zes vrienden en wordt verteld vanuit zijn of haar perspectief. Hierdoor kom je meer te weten over hun achtergrondverhalen en hun verschillende karakters. Elk personage heeft bovendien een kenmerkend dier waarin hij of zij vaak verandert. Op de kaft staat de persoon waarover dat boek gaat en je ziet ook hoe deze langzaam van mens naar dier verandert. Volgens mij moet ik vroeger vaak naar de kaften hebben gestaard, want ik vind ze er nog steeds best wel tof uitzien. Een belangrijk element in de reeks is dat de Animorphs slechts twee uur in hun dierlijke gedaante kunnen blijven. Als ze niet op tijd terug veranderen blijven ze voor altijd het dier dat ze hebben aangeraakt. Dit zorgt uiteraard voor veel spanning, want wat als ze niet op tijd zijn?

Daarnaast wordt door de serie heen ook duidelijk dat het morfen veel aandacht vereist, omdat anders het dierlijk instinct de menselijke ‘rede’ overneemt. Na wat research kwam ik er achter dat de hele serie uit 54 boeken bestaat. Hiervan zijn er slechts 14 naar het Nederlands vertaald, dus ik heb niet de hele serie gelezen. Omdat dit mij nooit echt was opgevallen, krijg ik enigszins de indruk dat de boeken ook op zichzelf goed gelezen kunnen worden.

Uit het genre wetenschap las ik als mini-nerd Waanzinnig om te weten, een best wel bekende boekenserie waarin wetenschap over uiteenlopende onderwerpen op een toegankelijke manier aan kinderen wordt uitgelegd. De boeken zijn geschreven door verschillende schrijvers waaronder Nick Arnold, Michael Cox, Anita Ganeri en Terry Deary. Mijn broertje had veel boeken over geschiedenis, wiskunde, aardrijkskunde en natuur en techniek en ik had de meeste boeken over dieren, het menselijk lichaam, sport en muziek. Samen hadden we dus zo’n beetje de hele serie compleet. Door de boeken heen staan, naast stukjes tekst, ook illustraties en korte strips. Ook staan de boeken vol humor, quizjes en testjes en is de voornaamste boodschap dat leren heel erg leuk is.

Binnenkort zal ik in deel 6 weer een ander genre bespreken!

Geef een reactie op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
Abonneren op
%d bloggers liken dit: