Wat las ik vroeger: deel 2

16 mei 2016
Leestijd: 5 min.

Na griezelboeken te hebben besproken in het eerste deel van ‘wat las ik vroeger’, is het nu tijd voor fantasy! Ben je klaar om je in magische avonturen te storten? Lees dan gezellig mee!

Wat las ik vroeger? – Fantasy

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban – J.K. Rowling

De boekenserie die bij fantasyboeken meteen in mijn hoofd springt, is natuurlijk Harry Potter geschreven door J.K. Rowling. Al snel werd het derde deel, Harry Potter en de gevangene van Azkaban, mijn favoriet. Eigenlijk is dat het nog steeds. Wellicht dat het komt door het duistere sfeertje. De Collectebus, het mysterie rondom Sirius, de dementors en de weerwolven. Maar zeker ook door de Sluipwegwijzer. Een fantasyboek heeft op z’n minst een goede kaart toch? 😛 En wie wilde er nou geen vlucht maken langs de torens van het kasteel en over het uitgestrekte meer op de rug van een hippogrief? Daarnaast legt dit deel ook bedachtzaam de basis voor de diepgang in de latere delen.

De Klif-Kronieken van Paul Stewart en Chris Riddell

Terwijl de hype rond Harry Potter nog jaren duurde, ontdekte ik op een middag in een boekwinkel een boek uit de serie De Klif-Kronieken van Paul Stewart en Chris Riddell. Deze serie bestaat uit drie of vier trilogieën. De verhalen spelen zich af op Het Klif, een enorme schipvormige rots in de lucht. Elke trilogie verhaalt over één generatie. In totaal beslaat de serie wel honderden jaren waarin Het Klif en haar fantastische wezens veel ingrijpende veranderingen ondergaan.

Firstageofflightmapofedge

Waterdichte fantasyreeks

Zoals in elk standaard fantasyverhaal gaat de hoofdpersoon in De Klif-Kronieken op avontuur in een onbekende wereld. Hij of zij dwaalt door bossen, moerassen, steden, grotten en zelfs door de lucht. Tijdens deze avonturen stuiten de hoofdpersonages op verschillende schepsels. Van woudtrollen en gabberberen tot luchtpiraten en bibliotheekridders. Het meest fascinerende element in de serie vond ik de zwevende rots die aan een ketting aan de stad eronder lag bevestigd. Op deze rots bevindt zich een soort Universiteit waar academici kennis uit boekrollen stampen. Behalve de mooie plattegronden, bevatten de boeken ook prachtige illustraties die het verhaal en de personages nog levendiger maken. Hoewel dit een kinderserie is (12+), zit het verhaal verrassend gelaagd in elkaar. Naast de nadruk op avontuur en vriendschap zijn ook oorlogen, familiebanden en politieke complotten aan de orde. Al deze thema’s bieden de serie meer diepgang. De onderlinge verbondenheid tussen de trilogieën en hun verschillende (hoofd)personages, maken deze serie tot een waterdicht geheel.

De Hobbit van J.R.R. Tolkien

Vervolgens las ik de De Hobbit van J.R.R. Tolkien. Tja, wie kent het niet? Ik vond het een geweldig verhaal en nog steeds. Het verhaal over de luie Bilbo Balings die met een bont gezelschap door Midden-aarde reist, was lange tijd mijn favoriete boek 🙂

Taragon-trilogie van Eva Raaff

De laatste boekenreeks die ik wil aanstippen is de Taragon-trilogie, geschreven door Eva Raaff. Deze serie draait om Matthias. Hij is een ‘gewone’ jongen met bijzondere ogen. Door de voorspelling van Taragon raakt hij in een spannend avontuur verzeild. Bijgestaan door de magiër Malvezijn reist Matthias door Westenrijk en Dragonië om de heerschappij van Zafyra, een koningin en tovenares, ten val te brengen. Door de trilogie heen ontwikkelen de personages zich van pubers tot jongvolwassenen waardoor deze coming-of-age fantasyserie dynamisch en geloofwaardig blijft.


De vorige delen van ‘Wat las ik vroeger’ (terug)lezen?

Het vorige deel kun je hier (terug)lezen en schreef ik over het genre: griezelverhalen. Vergeet ook niet de specials terug te lezen waarin ik deel 1, 2 en 3 bespreek van De Modderland Trilogie!

Welke fantasyboeken las jij vroeger? 🙂

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.