Wat las ik vroeger: deel 3

27 juni 2016
Leestijd: 4 min.

Vandaag is het weer tijd voor deel 3 van de ‘wat las ik vroeger’-reeks. Vorige keer heb ik boeken uit de genres griezelverhalen en fantasy besproken. Dit keer zal ik het genre detective/misdaad behandelen. Lees je weer mee? 🙂

Wat las ik vroeger? – Detective/misdaad

Snuf de hond van Piet Prins

De eerste boekenserie uit dit genre die ik graag las is Snuf de hond geschreven door Piet Prins (pseudoniem van Piet Jongeling). De verhalen spelen zich af in Friesland in de jaren 40 rond de Tweede Wereldoorlog. Snuf is een herdershond die samen met zijn baasje Tom Sanders en zijn vrienden een heleboel avonturen beleeft. Omdat Snuf door een mysterieuze onderduiker professioneel is afgericht, weet hij verschillende misdadigers te ontmaskeren en zijn vrienden uit de handen van deze schurken te redden. Het was elk boek weer spannend of het verhaal wel goed zou eindigen!

Op zoek naar dolfijnen van Lucy Daniels

Vervolgens las ik de reeks Op zoek naar dolfijnen geschreven door Lucy Daniels (pseudoniem van Ben Baglio). Hoewel deze serie misschien beter past in het genre avontuur, plaats ik het toch hier aangezien dieren een grote rol spelen en de boeken zich vaak toeleggen op misdaden (dierenleed). Er komt dan ook heel wat speurwerk van de hoofdpersoon Jody McGrath bij kijken.

Een jaar lang dolfijnen bestuderen

De serie volgt Jody die samen met haar ouders, twee biologen, en haar tweelingbroertjes een jaar lang op reis gaat om dolfijnen te bestuderen. Jody legt dit avontuur vast in een ‘dolfijnen dagboek’ en het verhaal wisselt deze fragmenten af met gebeurtenissen die zij direct meemaakt. Ondanks het feit dat ik niet zo gek ben op zwemmen, was ik vroeger best wel fan van dolfijnen. Omdat ik een dolfijnen encyclopedie had, wist ik ook nog het één en ander van deze dieren af. In de boeken reist Jody met haar familie de hele wereld over en komt tijdens deze reis verschillende soorten dolfijnen tegen. Deze afwisseling vond ik dan ook het allerleukst aan de serie.

Wolf van Jan Postma

Ondertussen ontdekte ik in de bieb enkele boeken uit de serie Wolf geschreven door Jan Postma. Deze reeks concentreert zich op de broers Arne en Paul Westra die samen met hun herdershond Wolf diverse misdaden oplossen. De schrijver is zelf jarenlang als politieagent werkzaam geweest en de boekenserie is dan ook losjes gebaseerd op ervaringen die hij in de praktijk heeft opgedaan. Als lezer merk je al snel dat de schrijver veel van politiewerk af weet. Dit maakt de boeken geloofwaardig en leerzaam.


De vorige delen van ‘Wat las ik vroeger’ (terug)lezen?

De vorige delen kun je hier (terug)lezen en schreef ik over de genres: griezelverhalen en fantasy. Vergeet ook niet de specials terug te lezen waarin ik deel 1, 2 en 3 bespreek van De Modderland Trilogie!

Welke detective/misdaad boeken las jij vroeger? 🙂

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.