Wat las ik vroeger: deel 4

1 augustus 2016
Leestijd: 4 min.

Het is weer tijd voor een nieuwe ‘wat las ik vroeger’! Vandaag zal ik vertellen over boeken in het genre drama. Lees je mee? 🙂

Wat las ik vroeger? – Drama

Spijt! van Carry Slee

Het eerste boek dat in mijn gedachten springt bij dit genre is Spijt! van Carry Slee. Ik las dit boek tijdens één van de laatste jaren van de basisschool en ik weet nog dat ik het best wel heftig vond. Na Spijt! las ik meer boeken van Carry Slee, waarin veel lastige thema’s aan bod komen. Spijt! is mij altijd het meest bijgebleven. Het boek gaat over Jochem. Hij zit in de brugklas en wordt gepest. Ook op mijn school werd in die tijd aandacht besteed aan pesten, het is iets wat dichtbij komt omdat iedereen (helaas) wel iemand kent die is gepest.

Aandacht voor de omstander

Wat ik goed vind aan het boek is dat het, naast de gepeste persoon en de pester, ook de nadruk legt op de omstander en wat zo iemand mogelijk kan doen (of niet doet en daar spijt van krijgt). Zou het een verschil maken om tegen een pester in te gaan? Of is de afloop toch onomkeerbaar? Ik weet niet of ik mezelf deze vragen toen ook stelde. Juist omdat de situatie in Spijt! best wel heftig is, laat het goed zien dat pesten zinloos is en iemands leven verwoest.

Hoe overleef ik de brugklas? van Francine Oomen

Het volgende boek is Hoe overleef ik de brugklas? uit de populaire Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen. Ik was erg fan van deze boekenserie. Ze werden erg bekend in de periode dat ik zelf ook in de brugklas zat. Dat kwam dus goed uit. Daarnaast was deze serie een goede afwisseling voor de wat zwaardere boeken van Carry Slee omdat het ‘problemen’ wat luchtiger behandelt en het veel humor bevat.

Survivaltips

In Hoe overleef ik de brugklas? gaat de hoofdpersoon, Rosa van Dijk, zoals de titel al doet suggereren, naar de brugklas. Maar hoe overleef je die? Tja, dat vroeg ik me toen natuurlijk zelf ook af! In het boek staan verschillende ‘survivaltips’ waarvan ik niet meer weet of ik ze daadwerkelijk heb toegepast, maar het was wel leuk om een boek te lezen over iets wat me op dat moment bezighield. En voor ik het wist zat ik alweer in het tweede jaar! 😛

Blauwe plekken van Anke de Vries

Het laatste boek dat ik hier wil noemen is Blauwe plekken geschreven door Anke de Vries. Judith, de hoofdpersoon, zit in groep 8 en woont samen met haar moeder en broertje Dennis in Den Haag. Haar ouders zijn gescheiden. Judiths leven is geen pretje, want Blauwe plekken gaat over kindermishandeling. Ook dit boek las ik in een van de laatste klassen van de basisschool en vond ik wederom heel heftig om te lezen. Hierdoor heeft het zeker een plaats in deze blogpost verdient.


De vorige delen van ‘Wat las ik vroeger’ (terug)lezen?

De vorige delen kun je hier (terug)lezen en schreef ik over de genres: griezelverhalen, fantasy en detective/misdaad. Vergeet ook niet de specials terug te lezen waarin ik deel 1, 2 en 3 bespreek van De Modderland Trilogie!

Welke drama boeken las jij vroeger? 🙂

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Een reactie

  • Anne Elise 15 augustus 2016op21:27

    Net een tijdmachine dit, wat leuk! Ik heb deze boeken ook gelezen, al staan ze me niet allemaal héél helder meer bij.. Maar Rooz was inderdaad een fijn ’tussendoor-boek’ gezien ik ook graag boeken las zoals die van Carry Slee. Blauwe plekken staat me alleen iets beter bij dan het werk van Carry Slee, vooral omdat Carry zó veel omstreden thema’s besprak dat de verhalen in mijn hoofd nu één brei vormen. Ik ga even in de andere posts van deze reeks neuzen, ik heb zo het gevoel dat ik nog heel wat meer bekends ga tegenkomen 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.