Wat las ik vroeger: deel 6 (#2)

13 maart 2017
Leestijd: 4 min.

De ‘wat las ik vroeger’-reeks is nog steeds gaande! Met een lange tussenstop zal ik vandaag het tweede deel van het genre kinderboeken bespreken. Lees je mee?

Wat las ik vroeger? – Kinderboeken (#2)

Matilda van Roald Dahl

Kleine kans dat je het boek Matilda van Roald Dahl niet kent. Het verhaal over het slimme meisje dat bij haar (domme) ouders woont heb ik vroeger meerdere keren gelezen. Matilda droomt ervan om naar school te gaan om te leren, maar op haar school gebeuren nogal vreemde dingen. Zo heeft het schoolhoofd, juffrouw Bulstronk, de gewoonte om leerlingen op een aparte manier een lesje te leren. Bijvoorbeeld door ze aan de haren het raam uit te slingeren! Telkens wanneer ik het boek las was de spanning weer goed voelbaar wanneer Bulstronk een rol speelde. Verder zit het boek vol bijzondere personages. Van de bezorgde juffrouw Engel tot de onverschillige ouders van Matilda. Vroeger vond ik de scene waarin Matilda objecten met haar ogen kon verplaatsen altijd fascinerend. Dát is mij in ieder geval nog nooit gelukt! 😉

Matilda werd in 1996 verfilmd en ook de film heb ik vaak (op school) gekeken en vind ik nog steeds leuk! 😛

Koning van Katoren van Jan Terlouw

Koning van Katoren van Jan Terlouw was vroeger een van mijn lievelingsboeken en ik weet nog dat ik er een musical van heb gezien in de stadsschouwburg in mijn geboortestad. Het verhaal gaat over de 17-jarige Stach die zeven opdrachten moet voltooien om koning van het fictieve land Katoren te worden. De opdrachten zitten vol krijsende vogels, draken, granaatappelbomen, tovenaars en enge ziekten. Wanneer Stach alle opdrachten weet te volbrengen, zal hij plaats mogen nemen op de Stenen stoel en koning worden. Zal dat hem lukken? Mocht je het boek nog niet gelezen hebben, dan zou ik dat zeker doen!

Pinkeltje van Dick Laan

Het laatste boek dat ik hier zal bespreken is onderdeel van een bekende reeks, namelijk: Pinkeltje van Dick Laan. Pinkeltje is een soort kabourtje (maar dat is hij niet!) net zo groot als je pink. De serie bestaat uit 33 boeken waarin Pinkeltje veel avonturen meemaakt. Ik kan me nog herinneren dat Pinkeltje in Pinkeltjesland woont en allerlei mythische figuren ontmoet. Zo komt hij boven in de lucht een wolkenmannetje (Wolkenwietje) tegen en krijgt ook Klaas Vaak in één van de boeken een rol. Pinkeltje heeft ook een vrouw, Pinkelotje, en hij is vrienden met verschillende dieren in het land. De magische boeken van Pinkeltje las ik vroeger in ieder geval met plezier!


De vorige delen van ‘Wat las ik vroeger’ (terug)lezen?

De vorige delen kun je hier (terug)lezen en schreef ik over de genres: griezelverhalen, fantasy, detective/misdaad, drama, science-fiction en wetenschap en kinderboeken (#1). Vergeet ook niet de specials terug te lezen waarin ik deel 1, 2 en 3 bespreek van De Modderland Trilogie!

Welke kinderboeken las jij vroeger? 🙂

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.