3x Valentijn 2024

14 februari 2024
Leestijd: 6 min.

3x Valentijn 2024

1. Het touw en de waarheid (Marco Kunst & Jeska Verstegen) – boekrecensie

Ergens naar verlangen en het op een plek vinden waar je het het minst had verwacht. Dát gevoel loopt als een rode draad door Het touw en de waarheid van auteur Marco Kunst en illustrator Jeska Verstegen. Het filosofisch sprookje volgt Ylan en Kyra die allebei op een eigen manier met hun gemankeerde leven omgaan. Ylan woont in een afgelegen klooster op het rotsige eiland Skribe dat ‘hard en hoekig, grijs en koud’ is. Samen met de monniken doet hij de hele dag niets anders dan lezen in een groot en zwaar boek, op zoek naar de waarheid. Behalve de echoënde fluisterstemmen van de kloosterlingen en het gekras van pennen, hoort hij het slechts ruisen en bulderen rondom het klooster: ‘Zelden zweeg de wind, nooit kwam de zee tot rust’. Kyra leeft op een broeierig eiland in het zuiden. Samen met haar oma maakt ze stoffen, verft ze in alle kleuren van de regenboog en verkoopt ze vervolgens aan obscure handelaren. Zo kleurrijk als de stoffen die ze maakt is haar werkelijke leven allang niet meer.

Het touw en de waarheid is een prachtig sprookje over verbinding en het belang van taal.

📖 Ook lezen? Koop hier Het touw en de waarheid of steun je lokale boekhandel via Libris.

2. De boekenfluisteraar (Carsten Henn) – boekrecensie

De bejaarde Carl Kollhoff kan zijn baan bij boekhandel Am Stadttor ver na zijn pensioen nog altijd niet vaarwel zeggen. Waarom zou hij ook? Het werken tussen de boeken en de contacten die hij er opdoet, geven zijn leven kleur. Kenmerkend voor Carl in De boekenfluisteraar van Carsten Henn is dat hij iedere dag na sluitingstijd met een pakketje boeken op pad gaat om ze persoonlijk aan klanten te overhandigen. Tijdens een van zijn boekenrondes komt hij de negenjarige Schascha tegen. Het praatgrage en slimme meisje staat erop met hem mee te wandelen. Achter de vrolijkheid van Schascha schuilt echter een ongelukkig meisje dat zich eenzaam voelt omdat ze thuis niet wordt gehoord en gezien. Alsof dat niet genoeg is, proberen collega’s de bejaarde Carl de boekhandel uit te werken door zijn boeken te verkopen zodat de oude man zijn boekenronde niet meer kan doen.

In deze ontroerende roman vol hartverwarmende personages spat de liefde voor boeken van de pagina’s.

📖 Ook lezen? Koop hier De boekenfluisteraar of steun je lokale boekhandel via Libris.

3. A Sign of Affection (suu Morishita)

Yuki lijkt op het eerste gezicht een doodnormale tiener. Ze studeert aan de universiteit, heeft leuke vrienden en is altijd op zoek naar leuke (kleding)koopjes. Wanneer een toerist haar in de trein aanspreekt, kan ze hem niet helpen. Yuki is sinds haar geboorte doof en communiceert met de mensen om haar heen in gebarentaal of via social media. Gelukkig schiet Itsuomi haar (en de toerist) te hulp. Deze knappe derdejaars blijkt een kennis te zijn van Yuki’s beste vriendin Rin. Yuki is onder de indruk van Itsuomi’s makkelijke manier van communiceren en hij is op zijn beurt vastberaden om naast drie talen ook gebarentaal te leren.

A Sign of Affection van suu Morishita is een romantische mangareeks met een originele invalshoek waarin Yuki en Itsuomi gestaag hun gevoelens voor elkaar ontdekken tegen het decor van tentamens, (jeugd)vriendschappen en toekomstdromen.

📖 Ook lezen? Koop hier A Sign of Affection of steun je lokale boekhandel via Libris.

Bonustip: 4. Unravel Two (Coldwood Interactive)

Het aandoenlijke garenpoppetje uit het eerste deel krijgt in Unravel Two een maatje: een blauwe Yarny. In deze coöperatieve game van Zweedse makelij los je samen moeilijke puzzels op. Het verhaal draait wederom om herinneringen. Of eigenlijk twee, want in deze opvolger staan de herinneringen van twee kinderen centraal. Om te begrijpen wat de herinneringen precies inhouden, moet je in geweldige wildernissen verschillende obstakels zien te overwinnen. Beide Yarny’s zitten met een draadje aan elkaar vast waardoor echt teamwork is vereist bij de levels waarin je extra hoog moet springen om verder te komen in de game.

🎮 Het vertederende Unravel Two is Valentijn 2024 onder meer te spelen op de Nintendo Switch.


Welke verhalen ga jij lezen of spelen op Valentijn 2024? 😊

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.