De boekenfluisteraar: hartverwarmend boek over de kracht van verhalen

8 januari 2024
Leestijd: 3 min.
, ,

De bejaarde Carl Kollhoff kan zijn baan bij boekhandel Am Stadttor ver na zijn pensioen nog altijd niet vaarwel zeggen. Waarom zou hij ook? Het werken tussen de boeken en de contacten die hij er opdoet, geven zijn leven kleur. Kenmerkend voor Carl in De boekenfluisteraar van Carsten Henn is dat hij iedere dag na sluitingstijd met een pakketje boeken op pad gaat om ze persoonlijk aan klanten te overhandigen. Tijdens een van zijn boekenrondes komt hij de negenjarige Schascha tegen. Het praatgrage en slimme meisje staat erop met hem mee te wandelen. Carl is in eerste instantie wat terughoudend, maar raakt gaandeweg op het meisje gesteld. Achter de vrolijkheid van Schascha schuilt echter een ongelukkig meisje dat zich eenzaam voelt omdat ze thuis niet wordt gehoord en gezien. Alsof dat niet genoeg is, proberen collega’s de bejaarde Carl de boekhandel uit te werken door zijn boeken te verkopen zodat de oude man zijn boekenronde niet meer kan doen.

Liefde voor boeken

Henn schrijft over wijn en is in Duitsland een bekende restaurantcriticus. Na het publiceren van misdaadromans en romantische verhalen brak hij definitief door met De boekenfluisteraar. Als Carl zijn baan kwijtraakt, ontdekt hij via de spontane Schascha hoezeer zijn diverse groep klanten uitkeek naar de boeken die hij kwam brengen. Via de verhalen die hij steeds zorgvuldig voor hen selecteerde, leerde zijn klanten om te gaan met lastige situaties in hun leven en de vaak moeilijke gevoelens die daarbij kwamen kijken. Henn schrijft invoelend en laat de plot overstromen met details. In het begin voelt Henns schrijfstijl wat overweldigend, maar vrij snel weet hij de lezer mee te nemen in wat hij beschrijft. Zo waan je je tijdens Carls avondlijke boekenrondes in het schilderachtige stadje met zijn historische pleinen en wirwar van pittoreske steegjes. De personages worden grondig uitgediept waardoor je verschillende lagen in hun persoonlijkheden ontwaart waarin de liefde voor boeken duidelijk aanwezig is.

Positiviteit overwint in De boekenfluisteraar

De boekenfluisteraar bevat thema’s als vriendschap, onrecht, familieproblemen en ouderdom. Henn werkt sterk uit wat de impact van werkloosheid is op een bejaard persoon voor wie de wereld in één klap een stuk kleiner wordt. Het is mooi om te lezen hoe de vriendschapsband tussen Carl en Schascha gaandeweg het boek hechter wordt en daarmee hun leeftijdsverschil overstijgt. De tederheid waarmee Henn spreekt over boeken zal menig boekenliefhebber bovendien goed herkennen: ‘Mr. Darcy merkte nu, omringd door boeken vol leven, hoe weinig leven er in de kamers van de villa te vinden was.’ Naarmate het verhaal vordert, stapelen de problemen zich op en wordt duidelijk hoezeer Carl de steun van Schascha en zijn klanten (die als vrienden voelen) nodig zal hebben. Ondanks plotwendingen vol heftige gebeurtenissen is De boekenfluisteraar toch vooral een hartverwarmend verhaal waarin positiviteit overwint en de kracht van boeken zegeviert.

Eindoordeel: De boekenfluisteraar
4

📖 Ook lezen? Koop hier De boekenfluisteraar of steun je boekhandel via Libris.

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.