De verhalenbakker: hartverwarmende roman kneedt wijze levenslessen van tegenslagen

15 februari 2024
Leestijd: 3 min.
, ,

Sofie Eichner heeft een glansrijke carrière als prima ballerina opgebouwd. Hier komt ruw een eind aan wanneer ze geblesseerd raakt. In De verhalenbakker van Carsten Henn is Sofie aanvankelijk op zoek naar betekenis en acceptie. Wat is haar doel in het leven nu ze nooit meer kan dansen? Haar onvermogen om zich te verzoenen met de realiteit, drijft een wig tussen Sofie en haar partner Florian die als choreograaf werkt. Alsof dat niet voor genoeg problemen zorgt is, komt het arbeidsbureau met de mededeling dat ze snel aan het werk moet als ze haar uitkering wil behouden. Sofie besluit op de eerste vacature te solliciteren die ze tegenkomt en belandt in het nabijgelegen dorp bij Bäckerei Johannes Pape & Sohn. In deze oude dorpsbakkerij, die wordt gerund door de Calabrese Giacomo Botura, lijkt de tijd stil te staan. Ondanks de behaaglijke sfeer die er hangt en de nauwe banden die Giacomo met zijn klanten onderhoudt, is de toekomst van de bakkerij onzeker.

Met onverbloemde tegenzin

Henn schrijft over wijn en is in Duitsland een bekende restaurantcriticus. Hij brak definitief door met het hartverwarmende De boekenfluisteraar. Ook met De verhalenbakker weet hij een gevoelige snaar bij de lezer te raken. Sofie is aanvankelijk een koel en ontoegankelijk personage. Ze zit niet lekker in haar vel, haar relatie stevent af op een breuk en het werk in de bakkerij doet ze met onverbloemde tegenzin. De Italiaanse Giacomo is een zachtaardige en wijze vijftiger die zijn bakkerij – en in het bijzonder ‘Draak’ de oven – draaiende houdt volgens het mantra: ‘Harten kunnen alleen goed leren kloppen als andere harten voor ze kloppen.’ Toch schuilt er onder zijn zachtmoedige en opgewekte karakter een donker en ingrijpend verleden. Net als een bakker teder het deeg kneedt om de heerlijkste broden te vormen, zo beschrijft Henn met veel zorg en aandacht de worstelingen van zijn personages. Van de kille Elsa, tot de radeloze Franziska en aandoenlijke Anouk (o, deze recensent bedoelt natuurlijk Maria), het duurt niet lang voordat je lezershart voor hen allemaal begint te kloppen.

Feelgoodgevoel overheerst in De verhalenbakker

De schrijfstijl van Henn bevat veel metaforen en gedetailleerde beschrijvingen. De knusse bakkerij komt op deze manier helemaal tot leven. Het dorpsleven staat in schril contrast met Sofies gehaaste bestaan als ex-ballerina. Aan de hand van zeven hoofdstukken die het proces van het broodbakken aanduiden, ontwikkelen de personages zich gestaag door het verkrijgen van inzichten en het leren accepteren van de realiteit. De transformatie van deeg tot brood wordt door Henn regelmatig ingezet om het overwinnen van tegenslagen in het leven te symboliseren. Ook de metafoor tussen dans en broodbakken wordt dikwijls aangehaald: ‘Kneden heeft ritme, net als dansen’. Als lezer zie je dat Sofie een nieuw leven moet omarmen als ze over haar teleurstelling heen wil groeien. Gaandeweg geldt dit voor meerdere personages in het boek, waarvan sommige dieper worden uitgewerkt dan andere. Hun onvermogen om de cryptische wijsheden van Giacomo direct toe te passen, zorgt ervoor dat je nog meer met ze meeleeft. Henn behandelt verschillende thema’s als persoonlijke ontwikkeling, relatieproblemen, ouderschap, verlangen en rouw. Uiteindelijk overheerst in De verhalenbakker een feelgoodgevoel dat je uit moeilijkheden doet herrijzen als je keuzes maakt vanuit je hart.


📖 Ook lezen? Koop hier De verhalenbakker of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: De verhalenbakker
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.