Nu het coronavirus ook in Nederland om zich heen grijpt, lijkt het wel alsof we in een dystopie zijn beland. Afspraken en evenementen worden geannuleerd. Er wordt massaal ‘gehamsterd’ in de supermarkten met lege schappen als gevolg. Scholen gaan dicht. Thuiswerken (en thuisblijven) is een veelgehoord advies. Situaties die de mensheid in gevaar brengen, zijn in de literatuur en filmwereld al decennialang populaire onderwerpen om over te vertellen. Dystopische fictie laat ons meestal inzien hoe goed we het hier hebben. Tegelijkertijd blijken diverse taferelen gevaarlijk veel te lijken op de werkelijkheid op momenten dat er echt sprake is van het uitbreken van een pandemie. In deze post vind je 5 dystopische verhalen die je, in tijden van de coronacrisis, aan het denken kunnen zetten.
5x Dystopische fictie
1. De stad der blinden (José Saramago) – RECENSIE
Tijdens het eerste jaar van mijn studie stond de dystopische roman De stad der blinden (1995) van José Saramago op de verplichte leeslijst. Het kijken van de film deden we gedurende een van de werkcolleges. Toen ik het boek uit had, vond ik het zo bijzonder dat het vanaf die tijd een van mijn favoriete boeken is gebleven. De stad der blinden verhaalt over een besmettelijke blindheid die Lissabon teistert. De slachtoffers worden in quarantaine gesteld in voormalige gestichten waar de hygiëne minimaal is. Terwijl de bevolking van Lissabon steeds meer in ‘blinde’ paniek handelt, moordt en plundert, weet één personage het tij in dit beklemmende gedachte-experiment te doen keren. Saramago kiest in De stad der blinden voor een kenmerkende schrijfstijl waarbij hij interpunctie weglaat. Hierdoor tast je als lezer net zo in het duister als de naamloze personages in het boek.
Steun je lokale boekhandel via Libris of schaf De stad der blinden hieronder aan.
2. Bird Box (Susanna Bier)
Begin 2019 was het apocalyptische Bird Box (2018) een enorme filmhit op Netflix. Bier baseerde de film op de gelijknamige dystopische roman van Josh Malerman uit 2014. In Bird Box teistert een bovennatuurlijk kracht de mensheid. Wanneer mensen hun ogen openen, worden ze op onverklaarbare, maar gruwelijke wijze gedwongen zelfmoord te plegen. Omdat er niets anders op zit dan te wachten tot deze vreemde kracht is verdwenen, luidt het advies om binnen te blijven. De film volgt Malorie (Sandra Bullock) die, geheel geblinddoekt en in strijd met de heersende veiligheidsmaatregelen, ervoor kiest om haar twee kinderen in veiligheid te brengen. Maar voor het zover is moeten ze wel een gevaarlijke rivier oversteken…
Bird Box is te zien op Netflix.
3. Attack on Titan (Wit Studio) – RECENSIE
Attack on Titan (2013 –) is inmiddels drie seizoenen lang en een echte animehit. Mocht je dus niet zo thuis zijn in dit genre, dan is deze serie, gebaseerd op de gelijknamige mangareeks van Hajime Isayama, een aanrader om mee te starten. De wereld in Attack on Titan lijkt erg op die van ons. Behalve dat de bevolking in steden woont waar enorme muren omheen zijn gebouwd. Buiten deze muren bevinden zich namelijk mensenetende titanen! De serie draait om de vrienden Eren, Mikasa en Armin die zich aansluiten bij de Scouts. Dit is een militaire eenheid die de titanen probeert uit te roeien. Gaandeweg de serie ontrafelen de personages het geheim achter de titanen en de rollen die politiek, religie en wetenschap hierin spelen.
Attack on Titan is te zien op Crunchyroll.
4. The Walking Dead (Frank Darabont)
Een van de langstlopende dystopische series van dit moment is The Walking Dead (2010 –). Darabont baseerde de serie op de gelijknamige strip van Robert Kirkman, Charlie Adlard en Tony Moore. In The Walking Dead wordt de bevolking bedreigd door een geheimzinnig zombievirus. Een beet van een walker (zoals zombies hier worden genoemd), zorgt ervoor dat ook jij in een zombie verandert. Hoe kunnen mensen zich redden in een wereld waarin de bevolking langzaam wordt uitgeroeid? The Walking Dead richt zich op de onderlinge verhoudingen tussen de overlevenden tijdens een crisis en krijgt hierdoor een sterk psychologisch motief.
5. ON (BTS) – Map of the Soul: 7
- Het kleine heelal: jeugdboek brengt lezer ondanks zware thema’s in hogere sferen - 10 oktober 2024
- Schatpakkers (Kinderboekenweekgeschenk 2024): pakkend verhaal over het vinden van je eigen wijsheid - 7 oktober 2024
- Ik hep huis: empathisch verslag zoekt naar verbinding tussen twee culturen - 30 september 2024
Ontdek meer van Eline schrijft hier
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Geen reacties